 467 m. n. m.  27- metrová vyhlídková věž  vyčnívá nad severním okrajem Varnsdorfu, přímo na státní hranici s Německem  otevřeno je denně (leden.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kateřina Štafová, Vendula Linková, Hana Zahradníčková SEXTA
Advertisements

ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ Pravidla hry Gabriela Mikulková
JÁNSKÉ KOUPELE Jakub Rebl.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
 Otevřena 1. srpna 1844  V okolí zoo je také také akvárium  Otevřena 1. srpna 1844  Po zboření Berlínské zdi byl problém v tom, že ve městě byly ZOO.
CZ KVÍZ.
Historické památky města MIKULOV
Místo, které bych chtěl navštívit
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Vývoj ve světě po 2.světové válce
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Paříž Prezentace 5.B.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
CENTRUM BABYLON je zábavní a společenský komplex
Francova Lhota Obec Francova Lhota leží v jižní části vsetínského okresu, v údolí říčky Senice.
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.
Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892, jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské.
 Vznik vesnice se datuje do 1. poloviny 13. století  První písemný záznam z roku 1357  1849 : Varnsdorf se spojil s pěti okolními osadami a vznikla.
Bavorsko.
Cestovní kancelář Silesia
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Katedrála v Chartres.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Sjednocení Itálie jediný samostatný stát na Apeninském poloostrově bylo: SI patřila: JI patřila: Střední Itálie patřila: Sardinie si našla spojence proti.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Nýznerov – od kaple k vodopádům…
Název projektu: Vyrovnání handicapu žáků GVN J. Hradec při studiu přírodovědných disciplín praxí Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí Registrační.
Rumburk Rumburk je v Šluknovském výběžku. Je to nejdůležitější město ve Šluknovském výběžku. Sousedí se Starými Křečany,Varnsdorfem a Šluknovem.
Historie naší školy Vypracovala: Monika Landerová.
MikulÁŠovice Zdeněk Plešinger.
Hluboká panoramaticky
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Moje oblíbené místo O P A V.
Vratislav II Petr Mrkvička.
VEDOUCÍ: Mgr. Vladislava Krejčová  A. Stoletá kráska  B. Chrámy Páně  C. Mlčící svědkové dějin  D. Žili, studovali, tvořili …
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Praha.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
 Postaven v novogotickém slohu  Z glazurovaných cihel  Architekt - Waldemar Kandler.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Významné budovy v obci Kostel Pošta Prodejna Škola.
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
Chráněná území v Olomouci a okolí
Korsika.
PAMÁTKY PRAHA.
Olomouc.
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
Šumperk (Malá Vídeň).
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Ustecký kraj. Ústecký kraj leží na severozápadě Čech. Na východě sousedí s Libereckým krajem, na jihovýchodě se Středočeským krajem, na jihu má kratičký.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
BARRANDOV PRAHA TROCHU JINAK Poznávací výlet A3V TOTEM Plzeň.
Putování po českých krajích.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Svitavské památky– dům U Mouřenína
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

 467 m. n. m.  27- metrová vyhlídková věž  vyčnívá nad severním okrajem Varnsdorfu, přímo na státní hranici s Německem  otevřeno je denně (leden - prosinec 11-16, březen - říjen )  z Hrádku se nabízí výhled na panorama Lužických hor, Žitavskou kotlinu, či na západ k Labským pískovcům

 Objekt na Hrádku ve Varnsdorfu vyrostl již v roce  Sloužil k vycházkám a zábavám obyvatel z Varnsdorfu a sousedního Seifhennersdorfu.  Součástí komplexu nebyla jen rozhledna, ale také stylová restaurace a hotel.  Po 2. světové válce nebyl objekt udržován,k rekonstrukci došlo v roce 1967 a Hrádek se stal opět oblíbeným výletním místem.  Nepovedená porevoluční privatizace však způsobila, že na přelomu století hrozila budově demolice.  K tomu naštěstí nedošlo a díky nadačnímu fondu Hrádek dochází k postupné nápravě všech škod.

Ve věnci vršků jemnou ozdobou, můj známý Hrádku, ležíš přede mnou. Tvůj vrchol sluncem skvostně zlatavý směje se nad údolím Mandavy a mává, vábí, vítá všechen lid, jenž hledá v tobě čas na oddech, klid. Na hrudi hejno ptačí zpěvem zní o štěstí, lásce, citu nevšedním, zazpívá časně zrána slavíček kos přidá něco ze svých písniček. Zpěv proudí jak milostná ozvěna pro lidská srdce sladká proměna. Rozhledna zdobí vršek tvůj holý, královsky pyšně shlíží do údolí, jak vládce zpříma sedí na trůnu na hlavě nese skvostnou korunu. Ze všech stran vždy tě věrně objímá jak žena - Varnsdorf – slibná vidina.

 Na vrcholu kopce bývala již před koncem 19. století dřevěná vyhlídková plošina, zřízená Horským spolkem. Později získal podnikavý hostinský Franz Kühnel od knížete Lichtenštejna povolení postavit na Špičáku výletní restauraci s velkou letní verandou a 14 m vysokou vyhlídkovou věží.

 Vrchol Špičáku s druhou restaurací.

 Teprve v roce 1930 byla na kopci opět zřízena malá chata s letním výčepem, která byla postupně rozšiřována.

 Restaurace na Špičáku přečkala druhou světovou válku a sloužila až do začátku 50. let, kdy bylo podél státní hranice zřízeno nepřístupné hraniční pásmo. Tehdy byl hostinec uzavřen a ubytovali se v něm příslušníci pohraniční stráže. O pár let později definitivně vyhořel, a když byly dráty podél hranic v roce 1966 odstraněny, zůstaly z něj už jen zříceniny.

Varnsdorf

 bývalý kostel německé Lutheránské evangelické církve  postaven v novogotickém stylu  základní kámen byl položen  projekt zpracoval architekt Waldemar Kandler (1866–1929) z Drážďan  byl kostel vysvěcen a pojmenován jako „Kostel míru“

 Kostel měl tři zvony:  Největší: „Slovo páně zůstává na vždy“  Prostřední: „Modli se a pracuj“  Nejmenší: „Jsem s Vámi po všechny dny až do konce světa“ (Nejmenší měl připomínat, že jsme všichni smrtelní a Bůh zůstává navždy.)  Zvony byly darem hornolužického spolku Gustava Adolfa  Dovezeny:  Poprvé se rozzvonily :

 Měly:  21 rejstříků  1300 píšťal  (rozkradeny a podle „řečí“ se nacházejí v původních varnsdorfských rodinách)  Byly vysvěceny

 Vznik první vesnice se datuje do 1. poloviny 13. století.  První písemný záznam je z roku  1849 : Varnsdorf se spojil s pěti okolními osadami a vznikla největší vesnice v Rakouské říši s 10 tisíci obyvateli.  1868 : Varnsdorf povýšen na město rozhodnutím Jeho apoštolského veličenstva Františka Josefa I.  1872 : Vznik starokatolické církve s biskupstvím ve Varnsdorfu.

 Základní kámen nového kostela byl položen v roce  Dokončen byl po přerušení stavby v letech 1774–1776.

 1871 : Založen na protest proti nově vyhlášenému dogmatu o papežské neomylnosti.  1877 : Církev uznána státem.  1897 : Do Varnsdorfu přeloženo její biskupství z Vídně.