Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Energetický audit.
Bytové družstvo U Arény
Příjem žádostí v programu NZÚ
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Solární systémy pro aktivní topení
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Energeticky úsporný projekt
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Schůze společenství vlastníků Bochovská
Pasivní dům Marek Švestka.
EXPERT NA TEPLO.
Ukázka zateplení rodinného domu
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Rekuperační jednotka ISIS Recover
Tepelné čerpadlo 3.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Zelená úsporám Oblasti podpory: A.Úspory energie na vytápění A.1 Celkové zateplení A.2 Dílčí zateplení B.Podpora staveb v pasivním energetickém standardu.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Úspora elektrické energie
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Magistrát města Zlína. CONCERTO inovace technologií integraci vlastních zdrojů obnovitelné zdroje snížení energetické.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
20. února 2013vláda ČR usnesením 116/2013 schválila věcný záměr programu Nová zelená úsporám 6. listopadu 2013 vláda ČR usnesením 848/2013 schválila dokumentaci.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Úspory energie a regenerace
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
1 Energetické posouzení současných staveb – projekt a realizace v kraji Ing. Petr Svítil, Tomáš Pavelka.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Pravidla získání podpory z OPŽP.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.
Informační seminář „Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji“ Krajský úřad Pardubického kraje
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
PASIVNÍ DOMY V ČR A ZAHRANIČÍ Větrání s rekuperací tepla › čerstvý vzduch bez průvanu › hygiena vnitřního prostředí › úspora energie.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Operační program životní prostředí
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje
Transkript prezentace:

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace Program přednášky – Příklady dobré praxe: Snížení energetické náročnosti rodinného domu Výměna zdroje tepla na vytápění Délka: cca 20 minut (+ následná diskuse)

Snížení energetické náročnosti stávajícího rodinného domu Původní stav budovy: Stávající RD ze 70. let na jižní Moravě Kombinovaný konstrukční systém (1.NP zděné, 2.NP dřevěné panely) Střecha plochá Vytápění: elektřina Měrná roční potřeba tepla na vytápění: EA = 287 kWh/(m2.rok) Náklady na vytápění: cca 60 000 Kč / rok

Snížení energetické náročnosti stávajícího rodinného domu Realizovaná opatření: Zateplení obvodových stěn: 260mm EPS grey Zateplení ploché střechy: 300 – 350 mm MW Výměna výplní otvorů za nová okna a dveře s izolačními trojskly (předsazená montáž) Výměna zdroje tepla na vytápění za plynový kondenzační kotel Regulace otopné soustavy (termostatické hlavice) Instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla Instalace solárního systému pro ohřev TV Stavba slunolamu v podobě pergoly – ochrana před letním přehříváním

Snížení energetické náročnosti stávajícího rodinného domu Parametry domu po realizaci opatření: Měrná roční potřeba tepla na vytápění EA = 31 kWh/(m2.rok) Náklady na vytápění: 8 000 Kč/rok Úspora provozních nákladů: cca 50 000 Kč/rok Zvýšení uživatelského komfortu a vnitřního prostředí Zlepšení vzhledu domu

Snížení energetické náročnosti stávajícího rodinného domu Prostá návratnost: Investiční náklady: cca 1 000 000 Kč Náklady na PD, TDI: cca 100 000 Kč Náklady celkem: 1 100 000 Kč Dotace z programu ZÚ: 380 000 Kč Roční úspora: 50 000 Kč Návratnost bez dotace: 22 let Návratnost s dotací: 14,4 let Dotace v rámci programu Nová zelená úsporám by byla vyšší – podpora na instalaci systému nuceného větrání se ZZT (100 000 Kč)

Výměna zdroje tepla na vytápění Malý rodinný dům s tepelnou ztrátou cca 12 kW v Rožmitále pod Třemšínem Původní zdroj: Kotel na spalování uhlí s ruční dodávkou paliva Palivo: hnědé uhlí Jmenovitý výkon: 18 kW Maximální účinnost: 70 % Třída kotle: bez třídy Nový zdroj Kotel na spalování dřevěných pelet se samočinnou dodávkou paliva Palivo: dřevěné pelety z nedaleké pily Jmenovitý výkon: 16 kW Maximální účinnost: 94% Třída kotle: 3

Výměna zdroje tepla na vytápění Přínosy pro žadatele: i přes vyšší pořizovací cenu dřevěných pelet roční úspora na palivo – cca 5000 Kč / rok zvýšení komfortu díky samočinné dodávce paliva pohodlnější a čistší práce s palivem při skládání ekologický přínos nejen pro žadatele, ale i sousedy nepřímá úspora: úspora za kominické práce (menší četnost) úspora za svoz odpadu – díky řádově menšímu objemu popela bylo možné odhlásit jednu popelnici díky dotaci se snížila prostá návratnost pro pořízení nového zdroje tepla

www.novazelenausporam.cz Zelená linka: 800 260 500 E-mail: info@sfzp.cz Státní fond životního prostředí České republiky, Kaplanova 1931/1, 148 00 Praha 11, korespondenční a kontaktní adresa: Olbrachtova 2006/9, 140 00 Praha 4, tel.: +420 267 994 300, www.sfzp.cz