Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: 27.11.2012 Ročník (obor): KČ 3. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast: Pokrmy na objednávku Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění učiva pokrmů na objednávku technika, příprava,charakteristika Šablona číslo materiálu: III/2-22 - 1
Pokrmy na objednávku Technologie 3. ročník Kuchař - číšník
Charakteristika pokrmů na objednávku Minutka je označení pro rychlou přípravu pokrmů. Jsou to pokrmy, které mají tepelnou úpravu až po objednání hostem. cs. Conmmons wikipedie.org
Příprava pokrmu na objednávku Pokrmy připravujeme na pánvi, roštu nebo rožni,dnes do popředí vstupují progresivní, moderní přípravy v konvektomatu (pečení při nízkých teplotách do 100°C, v páře, kombinace), kontaktní grily tepelná úprava nepřesahuje dobu 25min.
Délku tepelné úpravy podmiňuje *velikost porce * druh masa * způsob úpravy * intenzita tepla *správná organizace práce – a sestavením minutové kuchyně (varny), kterou ovládá kuchař-minutkář. cs. wikipedie commons.org
Příprava pokrmu na objednávku Minutkové pokrmy připravujeme z prvotřídních potravin. K přípravě M. P. používáme maso odleželé, 1. jakostní třídy. cs. wikipedie commons.org cs. wikipedia commons.org.
Technika přípravy pokrmu na objednávku U pečení a smažení je důležité prudké opečení na horkém tuku z obou stran. Vzniká kůrka ze sražených bílkovin, tím se zamezuje unikání šťávy z masa. Doba pečení je závislá na druhu,jakosti masa, intenzitě tepla, velikosti porce. Tuk rozehřát na 180°C, při vyšší teplotě se přepaluje. Málo rozehřátý tuk – nevytvoří se kůrka, potraviny se neopéká, ale dusí, přijímá tuk, ztrácí vzhled a chuť.
Technika přípravy pokrmu na objednávku Na pánvi má být 3-5mm tuku na opékání při smažení 2-5 cm. Použitý tuk nepoužíváme. cs.wikipedia comons.org. www.teskoma.cz cs.wikipedia comons.org
Použité zdroje Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032-302-7 cs.wikipedia comons.org www.teskoma.cz