(Spolu)Práce s doktorandy na ČVUT Věra Pilecká, Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Informační gramotnost na středních školách
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Komise Hana Landová (SIC ČZU) Bibliotheca Academica 2012.
OPEN ACCESS, OTEVŘENÁ VĚDA, PROPAGACE, VZDĚLÁVÁNÍ DOKTORANDŮ A VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ Věra Pilecká, Lenka Němečková.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Činnost komise v roce 2007 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední Bibliotheca Academica 2007, Ostrava 30.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Zvyšování kompetencí ….knihovníků, studentů, akademických pracovníků PhDr. Miloslava FAITOVÁ Ing. Barbora KATOLICKÁ Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Plzeň
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Od partitur k rybářství Můj profesní život – představujeme silné osobnosti z řad NIP Vladimíra Bendová Akademická knihovna JU Pobočka při Fakultě rybářství.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Schůzka projektového týmu Postdoc I. 9. ( ) Zaměstnáním čerstvých absolventů doktorského studia k vědecké excelenci, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/
Informační zdroje GEOLOGIE.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
ZDROJE INFORMACÍ NA TUL Marta Zizienová FS / informační výchova.
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna ČVUT v Praze
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Elektronické informační zdroje (EIZ)
Web of Science – Journal Citation Reports
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Transkript prezentace:

(Spolu)Práce s doktorandy na ČVUT Věra Pilecká, Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT

Proč jsou doktorandi naše cílová skupina? •Mají potřebu odborných informací, zajímají se o to jak s nimi pracovat •Mají zájem o elektronické zdroje •Jsou počítačově gramotní •Udělají si čas •Rádi zkouší nové věci •Dokážou být „opinion leaders“ a „propagátory“ EIZ a služeb •V týmu mohou působit jako „zdroj“ potřebných vědeckých informací - Tj. měli by nás sami chtít  Bibliotheca academica 20132

Historie •Vzdělávací akce od roku 1993 ▫už v r přístup do EIZ online v síti ČVUT – CDROM •První kurzy pro doktorandy FS ČVUT v r. 1994, pro doktorandy fakult ČVUT v r Bibliotheca academica 20133

Současnost (ÚK ČVUT) •Kurz Informace pro vědu a výzkum pro fakulty ČVUT ▫Pod záštitou proděkanů pro vědu jednotlivých fakult ▫7 Fakult, ZS i LS, převážně LS  FEL, FS, FSv, FA, FD, FJFI, FBMI; nejvyšší účast: FSv •Komunikace: ová konference •Worshopy a semináře ▫Jak citovat ▫Patenty ▫Hodnocení VaV, Web of Science ▫Vyhledávání odborných informací (tzv. Google není vše) ▫Webináře ve spolupráci s poskytovateli EIZ Bibliotheca academica 20134

Náplň a průběh kurzu •Semestrální předmět Viz doktorandy/obsah-kurzu.html doktorandy/obsah-kurzu.html •Témata: ▫EIZ ▫Služby knihoven zaměřené na získávání plných textů ▫Normy a patenty ▫Hodnocení VaV ▫Open Access zdroje a publikování ▫Jak psát odborný text ▫Jak citovat ▫Citační manažery ▫Jak získat grant Bibliotheca academica 20135

Zpětná vazba ke zjišťování potřeb doktorandů •Vstupní testy pro účastníky kurzů •Výsledků úkolů zadávaných v kurzech •Závěrečné ankety pro účastníky kurzů •Průzkum citačních zvyklostí vědeckých pracovníků a doktorandů na ČVUT (2009) - Z atím využíváme jen pro konkrétní studijní skupinu a ročník, celkovou analýzu nemáme Bibliotheca academica 20136

Naše zkušenosti •Očividně naše aktivity mají pozitivní dopad … Zvyšují se: ▫požadavky na MVS a EDD ▫dotazy na knihovnu ▫konzultace k využívání EIZ ▫konzultace k psaní závěrečných prací Bibliotheca academica 20137

Inspirace zahraničními výzkumy •Měnící se informační potřeby a vstupní úroveň informační gramotnosti mladší generace studentů? •Projekty JISC: ▫„Researchers of Tomorrow: the research behaviour of Generation Y doctoral students“ (červen 2012) Jak se chovají doktorandi v GB? ▫„The lives and technologies of early career researchers“ (září 2009) Jak se chovají doktorandi v GB? ▫„Information behaviour of the researcher of the future“ (leden 2008) Jaká generace nám v příštích letech na VŠ přijde? Bibliotheca academica 20138

Poznatky ze zahraničí •Největším problémem při práci jsou časové a finanční možnosti, až pak přístup k EIZ •Informace využívají z těchto zdrojů - v pořadí (technika): e- časopisy, tištěné časopisy, abstrakty, knihy, e-knihy •Informace hledají především přes (v pořadí): Google/Google Scholar, citační dtb., dtb. vydavatelů e-časopisů, knihovní katalog •OA příliš nerozumí, OA časopisy nepovažují za příliš odborné, problém zejména s IF, recenzním řízením, copyrightem. Autoarchivace se obávají zejm. kvůli plagiátorství. •Cítí potřebu spolupracovat, ale spolupracují převážně se svým školitelem. Tzv. „collaboration tools“ příliš nepoužívají. •Naopak využívají referenční manažery, RSS, alerty, bookmarky •Mezi sebou komunikují spíše přes Skype Bibliotheca academica 20139

Závěrem •Setkáváme se se stejnými trendy i problémy, definovanými ze zahraničních studií •Asi jdeme stejným směrem. Dobrým směrem? Bibliotheca academica

Děkujeme za pozornost