Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Advertisements

Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
školení internetového vyhledávače
JSTOR Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Školení internetového vyhledávače
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Školení internetového vyhledavače Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu, která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Vyhledávání na Internetu
Bibliografická a rešeršní činnost
Informace – vyhledávání informací
Rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Vyhledávání informací na internetu
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
EBSCO - základní vyhledávání Lze nastavit jiné zobrazování výsledků.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Úvod do problematiky elektronických informačních zdrojů a rešerší Martina Machátová.
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
Jak vyhledávat informace na Internetu?
WorldWideScience.gov
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_154_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PATENTSCOPE -Databáze budovaná Světovou organizací duševního vlastnictví (WIPO): -Zachycuje 37 mil. patentových.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Jak hledat co nejefektivněji na internetu? Referát Počítačová gramotnost II. Věra Anthová,
REŠERŠNÍ STRATEGIE Mgr. Anna Vitásková.
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
Školení internetového vyhledávače
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
Theses – abecední rejstřík klíčových slov Jsou zde uvedena pouze slova, která byla vložena do klíčových slov u více než 50 prací.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Vyhledávání na Internetu. Webové vyhledávače Webový vyhledávač je služba, která umožňuje na Internetu najít webové stránky, které obsahují požadované.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Metodologie bakalářské práce Bozděch, Michal
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
První zpracování odborných zdrojů Tématické rešerše
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Metody zpracování informací – 3
Informační prameny II. část
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Espacenet Seminář Patentové databáze přístupné na internetu
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
EBSCO - základní vyhledávání
EBSCO - základní vyhledávání
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Seznamy digitálních knihoven
Databáze budovaná Světovou organizací duševního vlastnictví (WIPO):
Seznamy digitálních knihoven
Databáze budovaná Světovou organizací duševního vlastnictví (WIPO):
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Knihovny.cz Vyhledávání patentových dokumentů
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)

2 Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky).  Dostali jste referát nebo seminární práci na určité téma a nemáte z čeho vycházet?  Potřebujete si k nějakému tématu něco přečíst a nevíte si rady když si k tomu máte vyhledat literaturu?  Za týden máte zkoušku, skripta jsou beznadějně rozebrána a nevíte z čeho jiného byste mohli příslušnou látku nastudovat?  Píšete diplomovou práci a nemůžete najít tu pravou odbornou literaturu?  Hledáte nejnovější informace z oboru?

3 Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky). Využijte k tomu vyhledávací stoje na Internetu (tzv. vyhledavače):  vyhledavače jsou internetové servery, které umožní uživateli najít podle zadaného dotazu (klíčové slovo) určitý počet výsledných odkazů  metody vyhledavačů: –browsing, což je náhodné, nepřipravené prohlížení –grazing, což je průběžná rešerše na připravené odborné téma –hunting, což je retrospektivní rešerše na předem připravené, úzce specializované téma Správný postup při vyhledávání:  Identifikace hlavního cíle a parametrů pro vyhledávání ( časové období, typy dokumentů … )  Stanovení způsobu vyhledávání ( klíčová slova, jména autorů,... )  Rozhodnutí ve kterých zdrojích hledat (druh, nejvhodnější databáze a její dostupnost...)

4 Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky). Vyhledávací stroje (vyhledavače) na Internetu lze dělit na:  BIBLIOGRAFICKÉ = jedná se o záznamy s přesnou citací, obsahují klíčová slova a většinou i abstrakt  PLNOTEXTOVÉ = plné texty, doplněné někdy obrazovými informacemi  FAKTOGRAFICKÉ = konkrétní údaje v textovém nebo numerickém formátu (ne vždy jsou nutné primární zdroje informací)

5 Logické operátory:  AND = obsahuje pak všechny zadané termíny (robot AND vision)  OR = obsahuje alespoň jeden hledaný termín (robot OR vision)  NOT = termín za operátorem je vyloučen (robot NOT vision) Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky). Ladění dotazu – 1. část Proximitní operátory:  W = slova musí být v uvedeném pořadí za sebou  A = slova musí sousedit bez ohledu na pořadí  L = slova se musí vyskytovat ve stejném poli  S = slova musí být uvnitř věty ve stejném poli Náhradní (rozlišovací) znaky: * ? ! Např. BANK* (BANKA, BANKÉŘ, BANKOVNICTVÍ, BANKET atd.)

6  synonyma: stejný pojem označen různými slovy (žák, studen, školák)  homonyma: stejně znějící slova pro různé pojmy (oko, list, bridge) Vyhledávací stroje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky) Ladění dotazu – 2. část  víceslovné výrazy: (vysoká škola, vysoká pec)  rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou: magnetisation = magnetization aluminium = aluminum colour = color

7 Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky). Ladění dotazu – dokončení:  dobré sestavit si větu podle které si vyberu klíčová slova: Př. Information about the vision capabilities of robots. :o( NE - není vhodné použít tyto termíny: Information, about, research – příliš obecné slova Are, as, by, the - tzv. stop slova, která se nikdy nepoužívají :o) ANO – je vhodné použít tyto termíny: Robor, robots, vision, visual, sight – vhodné kombinace termínů vybraných z úvodní věty Vhodný příklad dotazu: (robot OR robots) AND (vision OR visual OR sigth)

8 České vyhledavače příklady: Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky). Zahraniční vyhledavače příklady: A to by mohlo být ve stručnosti vše, co může přinést začátečníkům pohybujícím se na vyhledavačích vůbec poprvé nějaký užitek. Takže vyzkoušejte si příklady vyhledavačů uvedené výše a hodně štěstí při vyhledávání a pamatujte si, že v jednoduchosti je síla (tj. pokuste se připravit si vyhledávací dotaz předem).