AKTUALITY V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

PKML.
ZÁVISLOST NA TABÁKU – OPOMÍJENÉ TÉMA U JINAK ZÁVISLÝCH
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
ONKOLOGICKÉ SESTRY PŘÍKLADEM PRO ONKOLOGY?
Léčba křečových žil metodou ASVAL
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
ENZYMOTHERAPIE V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Kdo chce být milionářem ?
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
stanovená 99mTcMIBI scintigrafií.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba nikotinismu Kateřina Langrová Česká koalice proti tabáku
Kazuistiky Centrum pro závislé na tabáku
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Klinický případ č.1 Rizikové faktory :
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Zábavná matematika.
V rámci všech serverů společnosti Aliaweb, spol. s r.o. oslovíte přes uživatelů Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Systém financování v primární péči
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Lékárna a léčba závislosti na tabáku
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Nové přístupy k léčbě závislostí
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Porovnání různých metod léčby akustického traumatu
Přednost početních operací
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Cigarety Šlosar Tomáš 1.L.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
OCHRANA ZDRAVÍ PŘED KOUŘENÍM A JEHO VLIVEM, ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

AKTUALITY V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU Eva Králíková Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN 14. konference Tabák a zdraví, 15. 11. 2013

DIAGNÓZY K UVÁDĚNÍ F17.2 Závislost na tabáku Z58.7 Pasivní kouření (syndrom závislosti) Poznámka: chce/nechce přestat, krátká intervence, doporučen do Centra pro závislé na tabáku Kouřil, ale nejméně 6 měsíců nekouří: Závislost na tabáku od X do Y let 1,5 % ??? (Zvolský et al., 2012) Z58.7 Pasivní kouření 0 % ??? (Zvolský et al., 2012)

FARMAKOTERAPIE Náhradní terapie nikotinem: Náplast 16h – Nicorette 15, 25 mg Náplast 24 h – Niquitin 14, 21 mg Inhalátor Nicorette 10 mg Pastilky Nicorette, Niquitin 2 a 4 mg Žvýkačky Nicorette 2 a 4 mg Bupropion: Wellbutrin 150 mg, Elontril 150 a 300 mg Vareniclin: Champix 0,5 a 1 mg

HRAZENÍ/CENA FARMAKOTERAPIE Cca 2000 Kč/měsíc = cena krabičky cigaret/den Jediná zdravotní pojišťovna přispívá: 207 - jednrázově, částkou 4000 Kč - potvrzení o léčbě v Centru pro závislé na tabáku - účtenka z lékárny

KRÁTKÁ INTERVENCE – „5 A“ 1. ASK, ptej se 2. ADVISE, poraď přestat 3. ASSESS, posuď ochotu přestat 4. ASSIST, pomoz přestat 5. ARRANGE CONTROLS – plánuj kontroly Fiore MC, Jaén CR, Baker TB, et al. Treating Tobacco Use and Dependence: 2008 Update. Quick Reference Guide for Clinicians. Rockville, MD: U.S. Department of Health and Human Services. Public Health Service. April 2009.

ADVISE – poradit přestat, jasné doporučení 5A - 3(A?) ASK – ptát se na kouření ADVISE – poradit přestat, jasné doporučení ASSIST – nabídka léčby

WWW.SLZT.CZ Struktura intervence (120 minut) Po minutách k jednotlivým bodům http://www.slzt.cz/struktura-intervence

Představení se, výzva k interaktivitě 1 Očekávání/průběh léčby 3 Kuřácká anamnéza – sumarizace, počet vykouřených cigaret za život=naučené chování, počet potažení za život 5 Zkušenosti pacientů s minulými pokusy, důvody relapsu 3 Princip závislosti: naučené chování, změna v mozku 5 Identifikace s nekuřáctvím, radost z nekouření 3 Zmínka o konkrétních zdravotních souvislostech kouření podle pacientova stavu k podpoře motivace včetně zlepšení psychického zdraví 5 Brožura Moje cesta k nekuřáctví 3 Pacientovo rozhodnutí/připravenost/jak si věří, podpora motivace (zaškrtá si v brožuře, aby se k tomu mohl vrátit) 5 Význam a princip měření CO, konkrétní hodnoty pacienta, příjem nikotinu z cigaret 3 Behaviorální substituce (káva, alkohol, kuřácké prostředí, jídlo, stress, pohoda/odpočinek, čekání, v autě, v restauraci…) – náhradní řešení PŘEDEM a TĚŠIT SE na něj, příklady 20 Odměňování se za drobné úspěchy 3 Prevence zvyšování hmotnosti včetně souvislosti kouření a stresu 10 Relaxační techniky (hluboké dýchání, případně jóga, Jacobson) 3 Možné bariéry, prevence relapsu 5 Sociální podpora – žije/pracuje s kuřákem? Jak odmítat cigaretu? 3 Abstinenční příznaky 5 Princip fyzické závislosti, konkrétní výsledek FTCD pacienta, video s vyplavením dopaminu 7 Možnosti farmakoterapie, vysvětlení působení, možné nežádoucí účinky 10 Možnosti finančního příspěvku na léky 1 Stanovení farmakoterapie, délka užívání 7 Den D, jakékoli kouření je kouření 2 Otázky 8

CENTRA PRO ZÁVISLÉ NA TABÁKU WWW.SLZT.CZ

SPOLEČNOST PRO LÉČBU ZÁVISLOSTI NA TABÁKU WWW.SLZT.CZ adresy center a vyškolených lékařů info pro lékaře, PPT slidy sesterská sekce Spolupráce s Nicotine Dependence Center, Mayo Clinic, Rochester, USA WWW.ENSH.EU - Evropská síť nekuřáckých nemocnic (role center!)

SCHÉMA NÁVŠTĚV Screening – cca 1 h, převážně sestra Intervence – cca 2-2,5 h Kontroly – cca 30 minut Sledujeme rok od poslední cigarety „Dokud chcete přestat, jste tu správně“

CENTRUM PRO ZÁVISLÉ NA TABÁKU III. INTERNÍ KLINIKY 1. LF UK A VFN Roční validizovaná abstinence Roční validizovaná abstinence – dle pohlaví N = 2 670 N=1 326 N=1 344 p1 = 0,523 Kouří Podíl pacientů Nekouří Nekouří (N = 1 014) Kouří (N = 1 656) Při kontrolní návštěvě po 1 roce celkem 1 014 (38,9%) pacientů stále abstinovalo. Na hladině významnosti α=0,05 nebyl prokázán statisticky významný rozdíl v úspěšnosti mužů a žen. (p-hodnota Fisherova exaktního testu p = 0,523) 1 p-hodnota Fisherova exaktního testu

Pacient má záznam o nasazené medikaci CENTRUM PRO ZÁVISLÉ NA TABÁKU III. INTERNÍ KLINIKY 1. LF UK A VFN - ROČNÍ VALIDIZOVANÁ ABSTINENCE DLE FARMAKOTERAPIE N = 2 670 N=2 157 N=513 p1 < 0,001 Z celkového počtu 2 670 validních pacientů má záznam o léčbě 2 157 (80,8%), u ostatních pacientů není záznam o nasazené medikaci. Při srovnání úspěšnosti pacientů dle záznamů o nasazené léčbě byl na hladině významnosti α=0,05 prokázán statisticky významný rozdíl v úspěšnosti mezi pacienty s nasazenou léčbou a pacienty bez nasazené léčby. p-hodnota Fisherova exaktního testu p < 0,001 Tedy pacienti s nasazenou léčbou dosahují statisticky významně lepších výsledků, než pacienti bez léčby. Podíl pacientů Kouří Nekouří Ano Ne Pacient má záznam o nasazené medikaci 1 p-hodnota Fisherova exaktního testu

Délka trvání nasazené léčby CENTRUM PRO ZÁVISLÉ NA TABÁKU III. INTERNÍ KLINIKY 1.LF UK A VFN - ROČNÍ VALIDIZOVANÁ ABSTINENCE DLE DÉLKY FARMAKOTERAPIE N = 2 631* N=513 N=1 125 N=477 N=204 N=312 Na hladině významnosti α=0,05 byl prokázán statisticky významný rozdíl v úspěšnosti mezi pacienty s nasazenou léčbou a pacienty bez nasazené léčby. Také je vidět trend v úspěšnosti v závislosti na délce trvání nasazené léčby. p-hodnota Pearsonova Chí-kvadrát testu p < 0,001 Podíl pacientů p1 < 0,001 Kouří Nekouří bez léčby 0-3 měsíce 3-6 měsíců 6-9 měsíců nad 9 měsíců Délka trvání nasazené léčby * U 39 pacientů nelze stanovit délku léčby 1 p-hodnota Pearsonova Chí-kvadrát testu.

37 CENTER Pneumologie - 26 (70 %) Interna – 4 Kardiologie – 3 Neurologie 1 Onkologie 1 Pediatrie 1 Psychiatrie 1

OZNAČENÍ „Centrum pro závislé na tabáku“ na informační tabuli 23x (62 %) ve statutu zdravotnického zařízení 20x (54 %) na dveřích ordinace 25x (68 %) v telefonním seznamu 18x (49 %) na webové stránce 27x (73 %)

ORDINAČNÍ DOBA, MÍSTNOSTI V průměru 6,8 h týdně (2-40h/týden) po  odečtení dvou nejvyšších hodnot (40, 34) je to v průměru 5 hodin týdně 1 místnost – 21x (57 %) 2 místnosti 9x 3 místnosti 3x, po jednom centru 4 a 5 místností.

EDUKACE, KONZULTACE Pro lékaře – 14x (38 %)... 5 center 1x, 6 center 2x, 2 centra 3x, 1 centrum více než 10x Pro sestry – 15 center (41 %)... 6 center 1x, 6 center 2x, 2 centra 3x, 1 centrum více než 10x Konzultace přes internet - 15 center (41 %)

VÝKONY 25501, 25503 28 center (76 %) Proč nevykazují: problém s pojišťovnou (2x), výhodnější pneumologické/jiné, stop stav od pojišťoven

PACIENTI, ELZT počet nových pacientů – 45/centrum po odečtení 430 z největšího centra – 33/centrum/rok Do ELZT zapisuje pravidelně 7 center (19 %). Důvod absence: nejčastěji čas, zdvojená dokumentace či negativní přání pacienta. Přitom 18 center (49 %) by si přálo své výsledky z ELZT využít k hodnocení.

PRŮBĚH LÉČBY 12 měsíců – 24x (65 %) 6 měsíců - 5 center, ostatní déle Aktivně pacienty na konci sledování kontaktuje 16 center (43%). Průměrně 5 návštěv/doba sledování (2 – 18 měs.) Minnesotská škála abstinenčních příznaků při každé návštěvě - 22 center (59 %), Monitor CO má 34 center (92 %), ale při každé návštěvě měří CO jen 29 center (78 %)

NÁVŠTĚVY Vstupní návštěva jen jedna – 26x (70 %), na dvě (screening + intervence) ji dělí 11 center (30 %) Vstupní intervence (v případě dělených návštěv obě dohromady) - v průměru 61 minut kontrolní návštěvy – v průměru 21 minut

VSTUPNÍ INTERVENCE Vstupní intervence - 31x (84 %) individuální, v 6 centrech individuální i skupinová s počtem do 4 osob OBSAH: Identifikace s nekuřáctvím 31x (84 %) prevence zvyšování hmotnosti 32x (86 %) hledání nekuřáckých řešení pro typicky kuřácké situace 34x (92 %) princip závislosti 33x (89 %) princip farmakoterapie 33x (89 %)

POUŽÍVANÁ FARMAKOTERAPIE Náhradní terapie nikotinem (Nicorette, Niquitin) 37x (100 %) Vareniklin (Champix) 37x (100 %) Bupropion jako Wellbutrin 14x (38 %) Bupropion jako Elontril 2x (5 %) ??? proč ne bupropion? Často: ohledně bupropionu odesílání na psychiatrii.

PERSONÁLNÍ VYBAVENÍ Jeden vyškolený lékař – 25x (68 %), dva lékaři 8x, po jednom centru má 4 a 5 lékařů Jedna vyškolená sestra má 21 center (57 %), dvě sestry 6 center (16 %), po jednom centru má 4 a 8 vyškolených sester, žádnou nemá 8 center (22 %)

NÁVAZNOST NA JINÉ KLINICKÉ OBORY – většinou využívána Pneumologie (34 center) Obezitologie (34 center) Interna (34 center) Kardiologie (33 center) Diabetologie (33 center) Psychiatrie (29 center) Endokrinologie (28 center) Pacienti posílaní na další vyšetření - 10,5 % Konziliární službu je schopno poskytovat 14 center (38 %), většinou nevyužito

BARIÉRY Absence finančního ohodnocení a s tím souvisejícího času a personálního vybavení Přístup zdravotních pojišťoven Vedení klinik, nemocnic Obecně legislativa kontroly tabáku – například absence nekuřáckých restaurací, zákaz reklamy Kromě příspěvku jedné pojišťovny (207, 4000,-Kč) si pacienti sami hradí farmakoterapii Obecně: pokles zájmu i počtů pacientů, daný mimo jiné i malým zájem kolegů, kteří s pacienty o kouření nemluví

NIKDY NENÍ POZDĚ PŘESTAT KOUŘIT KAŽDÁ CIGARETA POŠKOZUJE

Děkuji za pozornost EVA.KRALIKOVA@LF1.CUNI.CZ Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK a VFN, Poliklinika VFN, Karlovo nám. 32, Praha 2, tel. 224 966 608