Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Advertisements

Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
O drsnosti a materiálech
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Skládání sil.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Mechanika tuhého tělesa
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Znázornění síly Protože účinky síly závisí na: velikosti, směru a působišti Znázorňujeme sílu orientovanou úsečkou F = 3 N.
7. Mechanika tuhého tělesa
Skládání sil.
Fyzika Účinky síly.
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
Dynamika hmotného bodu
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Newtonovy pohybové zákony
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Název materiálu: SÍLA – výklad učiva. Název dle číselného rozsahu: VY_32_INOVACE_201. Autor materiálu: Mgr. Bronislav Budík. Zařazení materiálu: o Vzdělávací.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Dynamika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
TĚŽIŠTĚ TĚLES.
Mechanika tuhého tělesa
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Síla - opakování.
Digitální učební materiál
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
SKLÁDÁNÍ SIL OPAČNÉHO SMĚRU
4.Dynamika.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
7. ročník Síla Skládání sil.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Skládání sil. NNa většinu těles působí více než jedna síla. PPůsobení více sil na těleso se dá nahradit jedinou silou, jejíž účinek je stejný jako.
Skládání sil opačného směru
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
Mechanika tuhého tělesa
Síla opakování.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Síly a jejich vlastnosti přehled učiva Přehled základních znalostí o síle v učivu 7. ročníku Jsou zde doplněny otázky k procvičování (na konci prezentace)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM 3. Newtonův zákon.
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
VY_32_INOVACE_
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N) 1N odpovídá síle, kterou je 100 gramové těleso přitahováno gravitační silou k Zemi účinky síly: pohybové (síla může uvést těleso do pohybu, zastavit jej, změnit jeho směr…) deformační (změna tvaru tělesa)

síla nemusí působit jen při doteku těles, ale může působit „na dálku“: magnetická síla elektrická síla gravitační síla sílu měříme pomocí pružinového siloměru čím větší síla působí, tím více se pružina prodlouží

Gravitační síla

Gravitační síla

Gravitační síla

Gravitační síla a hmotnost tělesa Čím větší hmotnost tělesa (m), tím větší gravitační síla, kterou Země na těleso působí (Fg) - činitel g se nazývá gravitační zrychlení (udává, že Země v daném místě působí na těleso o hmotnosti 1 kg gravitační silou 10 N)

Převody – hmotnost (m) a gravitační síla (Fg) 1kg = 10N nebo 100g = 1N m 100g 200g 250g 400g 590g 840g 2kg 3,6 kg 15,8kg Fg

Skládání sil stejného směru - síla, která má na těleso stejný účinek jako několik současně působících sil = výslednice těchto sil - skládání sil = nalezení výslednice sil - výslednice dvou sil stejného směru má s oběma silami stejný směr a je rovna součtu velikostí obou sil - posuvný účinek síly na pevné těleso se nezmění, posune-li se její působiště do jiného bodu tělesa po přímce, ve které síla působí

Skládání dvou sil opačného směru Výslednice dvou sil má stejný směr jako větší síla a její velikost se rovná rozdílu obou sil

Př. 41/5 1kg = 10N nebo 100g = 1N  

Př. 43/1 1kg = 10N nebo 100g = 1N Na misce sklonných vah je položen váleček o hmotnosti 350g. Misku táhneme vzhůru silou 2N. Jakou sílu naměříme na stupnici vah.

Př. 43/2 1kg = 10N nebo 100g = 1N Na osobní automobil působí při jízdě v určitém okamžiku odporová síla 0,4kN a současně tahová síla motoru 3kN. Jaká výsledná síla působí na automobil a jaký je její účinek? Nakresli grafické řešení (zvol vhodné měřítko).

Rovnováha dvou sil Dvě síly stejné velikosti a opačného směru, které působí současně na těleso v jedné přímce, mají nulovou výslednici. dvě stejně velké síly opačného směru, které působí současně na těleso v jedné přímce, jsou v rovnováze. Jejich pohybové účinky na těleso se ruší.

Těžiště tělesa - každé těleso má jen 1 těžiště - v těžišti zakreslujeme působiště gravitační síly, kterou Země na těleso působí - poloha těžiště závisí na rozložení látky v tělese Tělesa zavěšená či podepřená v těžišti nebo nad těžištěm zůstávají v klidu.

Účinky síly Posuvné – uvedení do pohybu, zrychlení, zpomalení, zastavení či změna směru pohybu Otáčivé – roztočení, změna rychlosti či zastavení jeho otáčení Deformační – změna tvaru tělesa

Urychlující a brzdné účinky síly na těleso působením síly na těleso se mění velikost nebo směr rychlosti pohybu (uvedení do pohybu, urychlení, zpomalení, zastavení, změna směru) závisí na: velikosti působící síly (větší síla = větší změna rychlosti) – př. 1 a 2 lokomotivy táhnoucí vlak hmotnosti tělesa (větší hmotnost = menší změna rychlosti) – př. roztlačení prázdného a plného nákupního vozíku

Brzdné síly - působí proti pohybu: třecí – sáňky na ledu, lze zmenšit mazáním povrchu odporová – při pohybu v plynech nebo kapalinách, lze zmenšit vhodným tvarem (př. loď ve vodě se po chvíli zastaví po vypnutí motoru) úkoly str. 59

Zákon setrvačnosti Těleso setrvává v klidu nebo v pohybu rovnoměrném přímočarém: jestliže na něj nepůsobí jiná tělesa silou nebo jestliže jsou síly na něj působící v rovnováze Úkol – zjednodušeně si v sešitě znázorni pohyb lidí v autobuse či tramvaji při rozjíždění nebo brzdění

Zákon vzájemného působení 2 těles (zákon akce a reakce) Dvě tělesa na sebe vzájemně působí stejně velkými silami opačného směru. Síly vzájemného působení současně vznikají i zanikají. Každá z nich působí na jiné těleso  proto se jejich účinky neruší.