ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

Od vigvamů k mrakodrapům.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
JÁDROVÉ A PERIFERNÍ OBLASTI
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Světové obyvatelstvo.
AMERIKA.
19.1 Rozmístění obyvatel světa
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kanada.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Sídla.
Sociekonomická geografie
Evropa Obyvatelstvo.
AMERIKA.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
USA United States of America
Identifikátor materiálu: EU
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Evropa – úvod do učiva.
Stupeň rozvoje států světa
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EKUMENA území trvale obydlená a intenzivně využívaná člověkem.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Společenské a hospodářské prostředí
Atlantský a Severní ledový oceán
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Registrační číslo projektu
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Afrika – poloha, rozloha
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
- poloha - rozloha - reliéf
Rozmístění obyvatelstva
Čína Jan Dušek.
Jižní Amerika - povrch Autor: Mgr. Marian Solčanský
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Rozmístění obyvatelstva
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Přírodní poměry Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Americké regiony- U.S.A Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
M AKROREGIONY SVĚTA – JÁDRA A PERIFERIE Autor: Hana Brýdlová.
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – charakteristika obyvatelstva, hospodářství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa-Poloha a členitost Evropy Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/07 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Název učiva: Amerika severní
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_01.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Severní Amerika - Kanada
ASIE Přírodní podmínky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH Mgr. Marek Janů GYMNÁZIUM Dr. EMILA HOLUBA HOLICE 2004

ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA ZÁVISÍ NA PŘÍRODNÍCH A SOCIEKONOMICKÝCH PODMÍNKÁCH VÍCE NEŽ 50% OBYVATEL SVĚTA OBÝVÁ 5% SOUŠE EKUMENA = TRVALE OSÍDLENÁ ÚZEMÍ (43% SOUŠE) ANEKUMENA = OBLASTI NEVHODNÉ PRO OSÍDLENÍ (20% SOUŠE) SUBEKUMENA = ZBYTEK SOUŠE (OSÍDLENÝ SEZONNĚ NEBO VELMI ŘÍDCE)

Z PŘÍRODNÍCH PODMÍNEK MÁ NEJVĚTŠÍ VLIV NA ROZMÍSTĚNÍ OBYVATEL PODNEBÍ A RELIÉF HUSTOTA ZALIDNĚNÍ obyvatel na km2 rovník Všimněte si rozdílů v hustotě zalidnění ve stejné zeměpisné šířce v Andách, Amazonské nížině, Konžské pánvi a vysočině na východě Afriky

NEJVĚTŠÍ KONCENTRACE OBYVATEL V NÍŽINÁCH (ČASTO KOLEM VELKÝCH ŘEK) PŘI POBŘEŽÍ MOŘÍ

V NADMOŘSKÉ VÝŠCE NAD 1000 METRŮ ŽIJE 5% SVĚTOVÉ POPULACE BOLÍVIE V NADMOŘSKÉ VÝŠCE NAD 1000 METRŮ ŽIJE 5% SVĚTOVÉ POPULACE BOSTON (USA) DO 200 METRŮ NAD MOŘEM ŽIJE ASI 60% OBYVATEL ZEMĚ

ČAD VÍCE NEŽ 1500 km OD POBŘEŽÍ ŽIJE POUHÉ 1% OBYVATEL BANGLADÉŠ PŘES 50% LIDÍ OBÝVÁ ÚZEMÍ DO 200 km OD POBŘEŽÍ MOŘE

EVROPA HUSTOTA ZALIDNĚNÍ NEJNIŽŠÍ HUSTOTA ZALIDNĚNÍ V EVROPĚ JE V CHLADNÝCH OBLASTECH ISLANDU, SKANDINÁVIE A SEVERNÍHO RUSKA NEJVĚTŠÍ POČET OBYVATEL JE SOUSTŘEDĚN V PRŮMYSLOVÝCH OBLASTECH VELKÉ BRITÁNIE, NĚMECKA A SEVERNÍ ITÁLIE HUSTOTA ZALIDNĚNÍ obyvatel na km2

AUSTRÁLIE HUSTOTA ZALIDNĚNÍ obyvatel na km2 VĚTŠINA OBYVATEL AUSTRÁLIE JE SOUSTŘEDĚNA PODÉL JIDOVÝCHODNÍHO POBŘEŽÍ. VNITOZEMÍ JE OSÍDLENO ŘÍDCE DÍKY VELICE SUCHÉMU PODNEBÍ. JSOU ZDE VĚTŠINOU FARMY

SEVERNÍ AMERIKA HUSTOTA ZALIDNĚNÍ NA TÉTO MAPĚ JE ZŘETELNÝ ROZDÍL MEZI OSÍDLENÍM KANADY A SPOJENÝCH STÁTŮ. NEJVĚTŠÍ HUSTOTA ZALIDNĚNÍ JE NA SEVEROVÝCHODĚ USA, NA POBŘEŽÍ TICHÉHO OCEÁNU, V OBLASTI MEXICKÉ PLOŠINY A NA NĚKTERÝCH OSTROVECH KARIBSKÉ OBLASTI HUSTOTA ZALIDNĚNÍ obyvatel na km2

MONGOLSKO HONGKONG 2 obyvatelé na km2 5 612 obyvatel na km2 (V CENTRU MĚSTA AŽ 100 000 ob./km2)

SOCIOEKONOMICKÉ PŘÍČINY SOUSTŘEDĚNÍ OBYVATEL NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN – OSTRAVSKO, HORNÍ SLEZSKO, ALICE SPRINGS (AUSTRÁLIE), URANIUM CITY (KANADA)… PRŮMYSLOVÉ OBLASTI – POLABÍ, PORŮŘÍ (NĚMECKO), STŘEDNÍ ANGLIE, OBLAST VELKÝCH JEZER (USA)… VÝZNAMNÉ DOPRAVNÍ TEPNY A UZLY – ČESKÁ TŘEBOVÁ, ROTTERDAM, SINGAPUR, MANAUS

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMAČNÍ ZDROJE BIČÍK, I., JÁNSKÝ, B. a kol. (2003): Příroda a lidé Země, učebnice zeměpisu pro střední školy, nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o., Praha. BIČÍK, I., a kol. (2001): Školní atlas dnešního světa,TERRA, Praha. KAŠPAROVSKÝ , K. (1999): Zeměpis I. v kostce, Fragment, Havlíčkův Brod.

Kontrolní otázky k učivu Uveďte příklady ekumeny, anekumeny a subekumeny. Proč je obyvatelstvo často soustředěno kolem velkých řek? Charakterizujte rozdíly v hustotě zalidnění jednotlivých světadílů. Které oblasti světa jsou hustě zalidněné v nadmořské výšce nad 2 000 m a proč?