Jednoduché stroje Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Jednoduché stroje.
Páka v praxi (v běžném životě)
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Práce při zvedání tělesa kladkami
Mechanika tuhého tělesa
7. Mechanika tuhého tělesa
Otáčivé účinky síly Páka a kladka VY_32_INOVACE_10 - PÁKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Těleso otáčivé kolem pevné osy - páka
Fyzika 7. ročník Otáčivé účinky síly Anotace
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Mechanika tuhého tělesa
Otáčivé účinky síly Páka.
JEDNODUCHÉ STROJE.
Jednoduché stroje.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Co je to kladka Kladka je jednoduchý stroj, jehož hlavní částí jsou kolečko a provaz. Kladka se používá především pro zvedání těles a pro změnu směru působení.
Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Něco o jednoduchých strojích
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Fyzika Jednoduché stroje 1.
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
aneb Co nám ulehčí práci
Jednoduché stroje Mezi jednoduché stroje patří pět strojů. Kladkostroj, Páka, Nakloněná rovina, Volná kladka a Pevná kladka.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Otáčivé účinky síly – páka a její využití
VY_III/2_INOVACE_118_Jednoduché stroje
Otáčivé účinky síly.
Mechanika tuhého tělesa
Otáčivý účinek síly.
JEDNODUCHÉ STROJE Stroje Pomáhají lidem vykonávat spoustu činností s vynaložením menší námahy.Usnadňují život a zvyšují i naši bezpečnost. Ve fyzice.
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
Jednoduché stroje.
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
Práce a výkon Jednoduché stroje a jejich užití v praxi FYZIKA – 7. ročník Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Jednoduché stroje Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_07NE-8.
Gymnázium Jakuba Škody V.B Jan Čech, Lupač Tomáš, Ngo The Vinh, Ondřej Janda
F YZIKA Užití páky. Vypracoval: Lukáš Karlík. U ŽITÍ PÁKY Na vedlejších obrázcích vidíme několik úkonů. Za pomoci čeho je lze provádět? Za užití páky.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_19_ Otáčivé účinky síly Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
JEDNODUCHÉ STROJE ČLOVĚK A TECHNIKA
Fyzika Jednoduché stroje 1.
VY_32_INOVACE_6/05_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_1 Páka Šablona číslo: IX Sada číslo: 1
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.
Jednoduché stroje VY_32_INOVACE_11_210
JEDNODUCHÉ STROJE KLÍN, KOLO NA HŘÍDELI, NAKLONĚNÁ ROVINA
OTÁČIVÉ ÚČINKY SIL (str )
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
Transkript prezentace:

Jednoduché stroje Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika 7. - 9. ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

Jednoduché stroje jsou zařízení, která přenášejí sílu a mechanický pohyb z jednoho tělesa na druhé těleso. Přitom umožňují měnit směr síly, přenášet její působiště a znásobovat velikost této síly. Malými silami dosahujeme pomocí jednoduchých strojů velkých účinků. Přitom však účinek malé síly musíme nahradit působením po větší dráze, takže práce, kterou vykonáme s použitím jednoduchého stroje, je stejná jako bez něho. Stroj vykoná jen takovou práci, kterou mu dodáme. Usnadňují tím práci. Působíme menší silou, s menší námahou. Zmenšují fyzickou námahu, protože působíme na dané těleso menší silou. Ve stejném poměru, v jakém se zmenší velikost síly, se zvětší dráha, na které budeme muset silou působit.

Jednoduché stroje dělíme na stroje založené na: Tělesu, na které pomocí jednoduchého stroje působíme silou, říkáme břemeno. Jednoduché stroje dělíme na stroje založené na: 1. rovnováze momentů sil - tělesa otáčivá kolem pevné osy: páka, kladka, kolo na hřídeli 2. rovnováze sil - nakloněná rovina, klín a šroub Pro jednodušší výpočty předpokládáme, že pracují bez tření a současně nebudeme uvažovat jejich hmotnost.

Páka jednozvratná Páka je tyč otočná kolem pevné osy. Jednozvratná páka je taková, kdy břemeno i  síla působí na stejné straně od osy otáčení. Pro velikost výsledného momentu sil působících na páce platí: M= M1 – M2 = F1|AO| – F2 |BO| = F |AB|

Jednozvratná páka v praxi: stavební kolečko, otvíráky na láhve louskáček na ořechy, lis na česnek... Už Archimédes pochopil vlastnosti páky. Prohlásil: „Dejte mi pevný bod a pohnu Zemí.“

M= M1 + M2 = F1|AO| + F2 |BO| = F |AB| Páka dvojzvratná Dvojzvratná páka je páka, na níž břemeno a  síla působí na opačných stranách od osy otáčení. Pro velikost výsledného momentu sil působících na dvojzvratné páce platí: M= M1 + M2 = F1|AO| + F2 |BO| = F |AB|

Na principu dvojzvratné páky pracují kleště, nůžky, houpačka, zvedání kamene tyčí ...

Pevná kladka Pevná kladka je v podstatě spojitě pracující rovnoramenná dvojzvratná páka, která mění pouze směr síly. Velikost síly zůstává nezměněná. Je to výhodné např. při zvedání břemene do výšky. Je jednodušší a fyzicky lehčí táhnout velkou zátěž dolů, než jí zvedat nahoru. Můžeme si totiž pomoct i svojí vlastní tíhou.

Volná kladka Volná kladka pracuje jako jednozvratná páka, jejíž ramena mají velikost r a 2r Volná kladka tedy umožňuje zvedat tělesa poloviční silou, než je tíha tělesa na ní zavěšeného. Z momentové věty vyplývá: M1 = M2 F1 . 2r = F2 . r F1 = F2 : 2

Kladkostroj Spojením volné a pevné kladky (několika volných a několika pevných kladek) vzniká kladkostroj, který výrazně mění velikost potřebné síly na zvednutí břemene.

Kolo na hřídeli Jde opět o spojitě pracující dvojzvratnou páku, jejíž ramena tvoří poloměr hřídele a poloměr kola. Kolo na hřídeli v praxi: rumpál (dříve používaný u studní, u kterého je kolo nahrazeno klikou), převody na jízdním kole, naviják na rybářských prutech…

Nakloněná rovina Na těleso nacházející se na nakloněné rovině působí tíha G, kterou je možné rozložit do dvou navzájem kolmých směrů: na normálovou sílu Fn - síla kolmá k nakloněné rovině a pohybovou sílu Fp - síla rovnoběžná s nakloněnou rovinou, která způsobuje pohyb tělesa dolů po nakloněné rovině.

Šroub Šroub lze chápat jako nakloněnou rovinu navinutou na válec. Dobrou představu získáme vystřižením pravoúhlého trojúhelníka a jeho navinutím na válec (PET láhev, tužku …). Přepona trojúhelníka vytvoří na válcové ploše křivku zvanou šroubovice. Podél ní je vyřezán na skutečném šroubu závit.

Použité zdroje: http://fyzika.jreichl.com