Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Páky Fyzika 7. ročník Mgr. Marcela Kubátová

3 Příklady z praxe:

4 Páka dvojzvratná: Osa otáčení je umístěna mezi konci páky. Pokud je osa otáčení uprostřed páky, jedná se o páku rovnoramennou. Nůžky, houpačka.

5 Páka jednozvratná: Podepření má na jednom svém konci. Trakař, kolečko, louskáček na ořechy, dveře, klasický otvírák lahví.

6 Rovnováha na páce: Rovnováha na páce nastává, když momenty sil působících na páku se sobě rovnají. F 1. a 1 = F 2. a 2 a …. rameno síly (vzdálenost působiště síly od osy otáčení – zjednodušeně)

7 Určuj páku jednozvratnou a dvojzvratnou:

8

9 Vysvětli, proč nůžky na plech mají kratší střihací část než nůžky na papír?

10 Momentový klíč:

11 Momentový klíč – vysvětlení: Každá matice na šroubu v automobilu by měla být utažena správně. Málo utažená matice by se mohla sama povolit, příliš utažená by namáhala šroub a ten by mohl prasknout. Proto se v podrobných příručkách pro údržbu uvádějí momenty sil, kterými mají být utaženy všechny matice. K tomu se používá momentový klíč.

12 Zdroje: páky kresleny v ActivStudiu obrázky Klipárty


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google