Abiotické faktory prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Růst a vývoj rostlin Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Růst a vývoj rostlin.
Advertisements

Jak se rostliny přizpůsobily
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
JEŽURY A PAJEŽURY.
Základní ekologické pojmy
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
1 VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.10/Li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Adam Lisztwan CZ.1.07/1.5.00/
ABIOTICKÉ FAKTORY 3. LEKCE.
Biotopy ČR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Živá a neživá příroda 3. ročník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obratlovci povrch těla
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Devátá Marta Devátá Monika
Charakteristika ekosystému
Biomy - popis.
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Princip, jednotlivé fáze
Světlo, sluneční záření
Abiotické faktory prostředí
HOBITI.
Abiotické faktory prostředí
FYZIOLOGIE ROSTLIN.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
Homeostáza a termoregulace
RŮST A VÝVOJ ROSTLIN.
Podnebí.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Sluneční záření, světelné klima a tepelný režim vod.
Působení ekologických faktorů
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Otázky k přednášce 1. 1.Jaké jsou charakteristické vlastnosti rostlin na rozdíl od živočišných organismů na úrovni buňky, pletiva a celého organismu? Jaký.
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - SVĚTLO Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - TEPLO Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_26_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_TE.
Společné znaky rostlin.
1 Světlo Hlavním zdrojem světla je Slunce. Je jedním z hlavních ekologických faktorů ovlivňujících procesy živých organismů. Měsíční úhrny slunečního svitu.
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
3 Abiotické faktory prostředí světlo, teplota
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
Název prezentace (DUMu): Růst rostlin
Třídění živých organismů
Anotace : Výuka předmětu Člověk a jeho svět
BUŇKA – základ všech živých organismů
STŘÍDÁNÍ ROČNÍCH OBDOBÍ
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Abiotický faktor teplo
FVE.
Působení ekologických faktorů
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Abiotický faktor světlo
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Rostliny - význam a jejich dělení.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Transkript prezentace:

Abiotické faktory prostředí Sluneční záření Ing.Bohuslava Pajurková

Význam: - základní podmínka života na Zemi Slunce - věčný zdroj energie (10 miliard let) Celková energie albedo Země 35-43% solární konstanty 3,8 .1026 J/s Solární konstanta 1381 J/m2/s přímé záření +rozptýlené záření Z = globální záření 0 - 5 J/m2/s závisí na: -nadmořské výšce -zeměpisné šířce -denní a roční době -oblačnosti

Sluneční záření je elektromagnetické vlnění o různé vlnové délce Sluneční záření je elektromagnetické vlnění o různé vlnové délce. Vlnová délka určuje charakter záření a jeho druhy: rádiové vlny radarové záření mikrovlny tepelné sálání 46% světlo 45% UV záření 9% x-záření 650-760 nm 590-650 nm 540-590 nm 490-540 nm 420-490 nm 360-420 nm

Vliv slunečního záření na organismy rádiové vlny – pravděpodobně nepříznivý vliv radarové záření – negativní vliv na živočichy mikrovlny – život ohrožující tepelné sálání – vhodná teplota je podmínkou pro život, vysoká život ničí světlo – podmínka pro fotosyntézu, pro život UV záření – smrtelně nebezpečné, malý význam x-záření – smrtelně nebezpečné gama záření - smrtelně nebezpečné

Působení světla na rostliny 1.Fotosyntéza Využitelná pouze 44% slunečního záření (FAR) Z toho: odraz z listů 10 – 20% pohlcení (absorpce) – závisí na pigmentech propouštění (transmise) – 10 – 40% Využití záření rostlinami: 3 -4,5% mikroskopické řasy 1 – 3 % tropické pralesy 0,6 – 1,2% lesy mírného pásma 0,6 % obilniny v mírném pásmu

Rozdělení rostlin podle nároků na světlo: - heliofyty - heliosciofyty - sciofyty Nedostatek světla způsobuje: - etiolizaci – rychlý růst, vytáhlá rostlina, bledá a křehká pletiva – zeslabení a úhyn - ztrátu barviva, rozklad chlorofylu (na podzim) Dostatek světla způsobuje: - zdravé rostliny, sytě zelené, silné a husté listy Nadbytek světla způsobuje: - spálení rostlinných pletiv. Rostliny se brání:-trichomy(divizna, protěž alpská) -sklápěním listů -vosková vrstva

Působení světla na rostliny 2.Fotoperiodismus Denní: - fotosyntéza (světelná a temnostní fáze) - rozkvétání květů Roční: - růst rostliny - rozmnožování - kvetení (rostliny krátkého a dlouhého dne) - opad listů

Působení světla na rostliny 3.Fotokineze (pohyby rostlin ovlivněné světlem) Fototropismy – směrové pohyby (růst směrem ke světlu, otáčení stonku, natáčení listů, otáčení květů…) Fotonastie – nesměrové pohyby (otvírání a zavírání květů)

Působení světla na živočichy Orientace (Podmínkou jsou světločivné orgány, které u živočichů žijících ve tmě obvykle chybí.) - migrace - hledání potravy - vyhledání partnera S tím souvisí zbarvení živočichů: výstražné (vosy) ochranné (mláďata) rozmnožovací (obojživelníci)

Působení světla na živočichy 2. Fotoperiodismus (pravidlené životní cykly v závislosti na světle.) Denní – střídání spánku a bdění – monofázičtí - difázičtí - polyfázičtí - podle doby bdění: - denní - noční - soumrační - indiferentní Roční – rozmnožování, pohlavní aktivita (jaro) - migrace ptáků - línání, pelichání, změna barvy srsti - zimní spánek

Působení tepla na rostliny Teplo je nezbytnou podmínkou pro všechny fyziologické procesy. Rostliny jsou organismy poikilotermní, jsou závislé na teplotě okolí. optimum: 25-27oC maximum: 50-60oC – koagulace bílkovin minimum: 0oC – většina rostlin +8oC – kávovník -70oC – stromy na Sibiři

Působení tepla na rostliny Adaptace rostlin na vysoké teploty: – transpirace (ochlazování) - sukulenty CAM rostliny - C4 rostliny - stažení do kořenů Adaptace rostlin na nízké teploty: – částečná dehydratace (snížení obsahu vody) - stažení mízy do kořenů - omezení transpirace (opad listů) - zvýšení obsahu cukrů a solí (bobule)

Působení tepla na rostliny Tepelná vegetační konstanta: - součet průměrných denních teplot od zasetí, které jsou nutné pro dozrání semen: pšenice 2500-3000oC oves 2250-2700oC kukuřice 2500-3000oC brambory 1300-3000oC Dormance: - stadium klidu (semena, pupeny), které chlad stimuluje k vývoji. Jarovizace: - stadium nízkých teplot, které jsou podmínkou pro kvetení rostliny (ozimy).

Působení tepla na živočichy: Živočichové poikilotermní (ektotermní): -teplota těla závisí na okolí, se stoupající teplotou stoupá aktivita (bezobratlí, ryby, obojživelníci, plazi). Živočichové homoiotermní (endotermní): - teplota těla stálá, teplo vzniká jako produkt metabolismu (ptáci 41oC, savci 37oC ). Maximum: 50-60oC(bakterie v horkých pramenech 90oC) Minimum : 0oC (někteří pravidelně zamrzají), korál 25oC) Optimum – různé: termofilní (koráli) psychrofilní(tučňák hnízdí v -30, -50oC

Působení tepla na živočichy: Adaptace živočichů na vysoké teploty: – transpirace - (ochlazování pocením) - letní spánek (estivace pouštních hlodavců) - latentní formy (cysty) - rozšíření cév (zčervenání kůže) - zrychlené dýchání - úkryt, únik Adaptace živočichů na nízké teploty: – latentní formy (cysty) - svalový třes - stažení cév (zblednutí kůže) - zimní spánek (hibernace)