Nové výzvy v cyklistické dopravě a cykloturistice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOMISE RADY HMP PRO CYKLISTICKOU DOPRAVU 35. jednání Rady HMP dne Koncepce rozvoje cyklistické dopravy a rekreační.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Regionální dimenze sítě TEN-T
Statutární město Mladá Boleslav
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Strategie dopravy MD ČR
Zábřeh, cyklostezka na opuštěném tělese dráhy
Cyklokonference 2011 Ing. Milan Plesar místostarosta města otrokovice
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Bike Brno – Bike konference 2012 Plzeňský kraj 4. –
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
CYKLISTICKÁ INFRASTRUKTURA Jaroslav Martinek Central MeetBike.
Projekty EOC v ČR v období
Ing. Jaroslav Martinek Central MeetBike Expert seminar Cyklotrasa 14.
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
KONCEPT ROZVOJE CYKLISTIKY VE VELKOMĚTECH Ing. Luděk Sosna, Ph. D., ředitel odboru strategie, MD ČR.
Východní Morava, ráj pro cykloturistiku
Liptovský Mikuláš 2. září 2010
úřad územního plánování
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Propagace cyklistiky v Jihlavě „Budování infrastruktury, odstraňování bariér, propagace a kampaně“ Ing. Jaroslav Vymazal, primátor statutárního města Jihlavy.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Zlín cyklistický Josef Novák, člen Rady města Zlína
Cyklistická stezka Jeseník - Bobrovník
Moderní cyklistická doprava
Prezentace podnikatelských ploch pro investory 1 Prezentace průmyslových ploch pro investory STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV Propojení dálnice D1 a propojení Přerova.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Bike konference 2012 Jihomoravský kraj. Rozvoj spolupráce Jihomoravského kraje a Trnavského samosprávného kraje v oblasti cyklistiky.
Cyklostezka Kotvrdovice - Jedovnice
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Greenways Jizera Cyklojízda Greenways Jizera 17. –
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
2 Řeka Jizera Největší pravostranný přítok Labe (cca 165 km). Pramen na svahu hory Smrk v Jizerských horách. Soutok s Labem u Lázní Toušeň a Káraného.
Labská stezka priorita rozvoje cykloturistiky v Ústeckém kraji Ústí nad Labem.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro dopravní infrastrukturu Brno,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
1 Generel cyklistických tras a cyklostezek na území Středočeského kraje Seminář Greenway Jizera 2008, , Mladá Boleslav.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Cyklistická infrastruktura a její specifické aspekty ING. JAROSLAV MARTINEK CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
ITI Pražské metropolitní oblasti. ITI - nový nástroj Evropské komise - Výchozími dokumenty jsou Strategie EU 2020 a návrhy nařízení Evropské komise -
„Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje na roky “ Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Rokytka - rozvoj území cyklostezka Stavba číslo: 8268.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Komise pro investice, územní plánování a životní prostředí
Stav přípravy a realizace prioritních projektů železniční infrastruktury v regionu střední a východní Moravy Ing. Mojmír Nejezchleb VII. ročník mezinárodní.
Besip Zlínského kraje Zlín,
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
PODPORA BEZPEČNÉ A EKOLOGICKÉ DOPRAVY
Investice a neinvestiční opravy na krajské silniční síti v r. 2018
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Propagace cyklistiky v Jihlavě
Transkript prezentace:

Nové výzvy v cyklistické dopravě a cykloturistice 29. 6. 2012 Kongresové centrum ve Zlíně Ing. Jaroslav Drozd předseda komise pro dopravu Rady Asociace krajů ČR a náměstek hejtmana Zlínského kraje

Koncepce rozvoje cyklodopravy ZK 2 Koncepce rozvoje cyklodopravy ZK vychází z Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy ČR Generel dopravy Zlínského kraje (první zpracování 2004 - v letech 2009 – 2011 byla zpracována a 14. 12. 2011 schválena jeho aktualizace) Koncepce rozvoje cyklodopravy na území Zlínského kraje (zpracování 2004) Základní cíle: Mobilita a dopravní funkce Místní rozvoj Lidské zdraví Životní prostředí

Generel dopravy Zlínského kraje 3 Generel dopravy Zlínského kraje rozpracovává národní strategii a vytváří vazbu na krajskou koncepci rozvoje cyklodopravy (schválený zastupitelstvem ZK 2004) Doporučení: Podporovat a rozvíjet cyklistickou dopravu jako součást dopravního systému Šířit osvětu ve školách, médiích, propagačními akcemi Vést přehled o stávající cyklistické infrastruktuře a zlepšovat stav v této oblasti Dbát na návaznosti hromadné dopravy a rozšiřovat možnosti přepravy jízdních kol Při přípravě a schvalování staveb uplatňovat (v případě účelnosti) požadavky na vybudování cyklostezek Od doby vzniku původního Generelu dopravy Zlínského kraje došlo ke změně vnímání cyklistické dopravy, cyklistika přestává být pouze individuální záležitostí a začíná plynule přecházet do městského i regionálního plánování, koexistuje s dalšími druhy dopravy a přirozenou cestou vznikají nároky uživatelů na dopravní prostor a odpovídající vybavení.

Aktualizace Generelu dopravy ZK 4 Aktualizace Generelu dopravy ZK 2011 Opatření: Podpora přípravy budování cyklistických stezek Realizovat opatření ve prospěch cyklistiky v rámci novostaveb a rekonstrukcí pozemních komunikací, které patří kraji Podpora rekonstrukce systému BIKE & RIDE v uzlových bodech IDS Podpora projektů integrujících kolo do jednotlivých druhů dopravy Zajištění údržby značení cyklotras

Koncepce rozvoje cyklodopravy na území ZK 5 Koncepce rozvoje cyklodopravy na území ZK A - analýza současného stavu Charakteristika území Širší dopravní souvislosti Potřeby současné cyklodopravy Řešení cyklodopravy a rozbory B - Návrhová část Základní koncepce cyklotras Cyklodoprava a ochrana životního prostředí Konstrukce a údržba cyklostezek Spoluvyužití cyklodopravy a ostatní dopravy Náklady a možnosti financování

Cyklodoprava ve Zlínském kraji 6 Cyklodoprava ve Zlínském kraji Historie a současnost z celkové délky cyklostezek realizovaných v ČR v roce 2009 bylo 23,9 % realizováno ve ZK Zdroj: Stanovení principů a metod rozvoje cyklistické dopravy a infrastruktury - projekt MD leden 2010, CDV v. i. i.

Cyklodoprava ve Zlínském kraji 7 Cyklodoprava ve Zlínském kraji Historie a současnost ve Zlínském kraji připadá k 1. 1. 2010 přibližně 28 m délky cyklostezky na 100 obyvatel. Zdroj: Stanovení principů a metod rozvoje cyklistické dopravy a infrastruktury - projekt MD leden 2010, CDV v. i. i.

Generel dopravy Zlínského kraje 8 Generel dopravy Zlínského kraje cyklostezka Bečva páteřní cyklostezky a cyklotrasy Moravská stezka cyklostezky podél Baťova kanálu Beskydsko–Karpatská magistrála cyklostezky Vlára - Váh

Cyklodoprava ve Zlínském kraji 9 Cyklodoprava ve Zlínském kraji Pasportizace cyklistických stezek se dá rozdělit do základních oblastí: Moravská stezka = cyklostezky podél Baťova kanálu (Kroměříž, Otrokovice, Uherské Hradiště, Nedakonice) Cyklostezka Bečva = Hornovsacko – Valašsko (Velké Karlovice, Vsetín, Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm směr Hranice na Moravě) Cyklostezky Beskydsko-Karpatské magistrály (Rožnov pod Radhoštěm, Vsetín, Vizovice, Brumov-Bylnice, Slavičín a Valašské Klobouky) - včetně propojení cyklostezek Bečva-Vlára-Váh Cyklostezky v okolí větších obcí a měst (sdružení obcí a mikroregionů)

Cyklodoprava ve Zlínském kraji 10 Cyklodoprava ve Zlínském kraji Budoucnost a cíle podpory cyklodopravy na území ZK Vytvoření funkční vzájemně propojené sítě cyklistických tras v území: upřesnění cyklotras definovaných v Generelu dopravy Zlínského kraje jejich doplnění o významné místní trasy stabilizace jejich vedení v reálném území definování opatření nutných k jejich realizaci stanovení možností financování příprav projektové dokumentace, případně výstavby páteřních dálkových a významných regionálních cyklistických tras Koordinace a rozvoj sítě dálkových cyklistických tras a jejich vzájemnou propojenost Napojení významných měst a turistických center na tyto regionální a dálkové cyklotrasy Podporovat nové cyklostezky sloužící pro pravidlené dojíždění obyvatel za prací, vzděláváním i rekreací

Cyklodoprava ve Zlínském kraji 11 Cyklodoprava ve Zlínském kraji Závěry Základním předpokladem úspěšného rozvoje v oblasti cyklistiky však zůstává podpora ze strany mikroregionů a obcí při řízeném a koncepčním plánování cyklistické dopravy a jejich motivování k vylepšování parametrů a zvyšování bezpečnosti sítě dálkových, významných regionálních a významných místních cyklotras. Součástí podpory Zlínského kraje je odborná pomoc při začleňování cyklistické dopravy do připravovaných i aktualizovaných územně plánovacích dokumentů, koncepčních materiálů a studií.

12 Děkuji za pozornost jaroslav.drozd@kr-zlinsky.cz