Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín 15. 3. 2012 MVK Vsetín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Advertisements

CO VENKOVSKÉ KNIHOVNY UMĚJÍ A MOHOU
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje , Kroměříž.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Webové stránky jihočeských knihoven Lída Švíková.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2014 On-line platby za poskytované služby Knihovny současnosti 2011 JČU České Budějovice září Martin.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Vít Richter Národní knihovna ČR.
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Samostatné oddělení programu podpory venkova 20 let soutěže Vesnice roku a další regionální programy.
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Základní dokumenty knihovny Zřizovatel knihovny: právní subjekt – obec – schvaluje zastupitelstvo jako organizační složku obce nebo je knihovna součástí.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
KISK MU Metody knihovnické práce 1. Vývoj knihovnictví po roce Knihovnická legislativa, normy, standardy 3. Organizace knihovnictví,
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
Obnova venkova Rozvoj venkova.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Ocenění knihovníci a knihovnice jičínského regionu.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Program obnovy venkova Jihočeského kraje
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
SOUTĚŽ VESNICE ROKU v Královéhradeckém kraji v roce Setkání orp
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Transkript prezentace:

Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín

 Knihovní zákon - zařízení, v němž jsou způsobem zaručujícím rovný přístup všem bez rozdílu poskytovány veřejné knihovnické a informační služby …  Koncepce knihoven vize Klient říká: V krásné, přívětivé a pohodlné knihovně, rychle obsloužen příjemným, kvalifikovaným, očividně motivovaným personálem nebo z pohodlí domova, bez ohledu na národnost či handicap, v kteroukoliv denní či noční službu získávám bezplatně v nečekaně dobré kvalitě požadovanou službu.

?

 Knihovna je moderní instituce.  Knihovna je cestou k informacím.  Knihovna pomáhá uchovávat tradice.  Knihovna je místo, kam může přijít každý.  Knihovna je příjemnou institucí.  Knihovna je kreativní.  Knihovna je místem pro setkávání.  Knihovna – vizitka obce.  …???

 V knihovně je kvalitní připojení k internetu.  Knihovnické procesy jsou automatizovány.  Do knihovny mohu poslat , knihovník mi odpoví.  Knihovna má elektronický katalog dostupný přes internet.  V knihovně jsou i jiné typy dokumentů (audioknihy,…)  V knihovně mám přístup do elektronických databází.  Knihovna je součástí sociálních sítí.

 Odkaz na stánku knihovny z webu obce

 Knihovna má kvalitní knihovní fond (využívá meziknihovních výpůjčních služeb), výměnný fond  Internet  Rady a asistence knihovnice při hledání informací.  Vzdělávání v knihovně  …

 Knihovna má v obcích tradici  první knihovní zákon– Zákon o veřejných knihovnách obecních  Akce pořádané knihovnou – např. Mikulášské besídky, besedy s pamětníky, připomínka lidových zvyků  Výstavky kronik, spolupráce s kronikářem v obci.

 Obyvatel obce, turista, …  Všechny generace občanů (literatura i akce pro maminky s dětmi, pro předškoláky, školáky, mládež, studenty, nezaměstnané, handicapované, seniory …)  Většina služeb je bezplatná.

Knihovna jako komunitní centrum

 Statistika (knihovní fond, čtenáři, návštěvníci, výpůjčky, akce pro veřejnost, …)  Plnění standardů VKIS (benchmarking knihoven)  Dokumentace událostí v knihovně (web, kronika, fotky, …)  Návštěva knihovny (pořádek samozřejmostí, navigace v obci, označení knihovny, provozní doba)  Využívání grantů  Osobnost knihovníka 

 Historie – soutěž „ BVLK“ - Budujeme vzornou lidovou knihovnu ( ).  Soutěž O nejlepší knihovnici/knihovníka okresu Vsetín  Knihovna roku – součást soutěže Vesnice roku

 Cíl soutěže  snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.  Soutěž probíhá od roku  Vyhlašovatelé: Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR, Ministerstvo zemědělství  Spoluvyhlašovatelé: Kancelář prezidenta republiky, Ministerstvo kultury, Ministerstvo životního prostředí, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Folklorní sdružení ČR, Sdružení místních samospráv ČR  V roce 2000 se stal spolupořadatelem soutěže Svaz knihovníků a informačních pracovníků.

 Soutěže se mohou zúčastnit obce vesnického charakteru, které mají maximálně obyvatel, a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce  Obce mohou podávat přihlášky do soutěže Vesnice roku 2012 do 30. dubna 2012

 Hlavní kategorie:  Základní knihovna – v této kategorii jsou knihovny za jednotlivé kraje zpravidla nominovány v návaznosti na soutěž Vesnice roku.  Městská knihovna roku  Významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb

 2003 – Diplom získala Místní knihovna ve Valašské Bystřici  Diplom za mimořádnou, dlouholetou a systematickou práci s dětskými čtenáři.  2007 – Diplom získala Obecní knihovna Vidče  Knihovna úzce spolupracuje s mateřskou i základní školou a zapojuje se do společenského i kulturního života obce. Spolupráce se samosprávou je příkladná. U knihovny pracuje čtenářský kroužek, knihovnice však pečuje i o seniory a svoji činnost pečlivě dokumentuje.

 Místní knihovna ve Vlachové Lhotě Vedená panem Miroslavem Častulíkem Za mimořádnou aktivitu knihovníka při organizování akcí na podporu čtenářství a za zapojení knihovny do společenského a kulturního života v obci.

…byla knihovna moderní institucí, která uchovává tradice a zvyky v obci, místem, kam může přijít každý, cestou k informacím, příjemným a kreativním místem pro setkávání a dobrou vizitkou obce?  kromě financí také  ostatní knihovny, příklady a nápady jiných knihoven, metodici a pracovníci profesionálních knihoven, kurzy a školení pro knihovníky, …

I malá investice do knihovny se vždy vyplatí! Nadšený knihovník je prvním krokem k úspěchu.

 Komentář ke statistickým výkazům MVK Vsetín a veřejných knihoven okresu Vsetín za rok 2011