Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a spolupráce Libereckého kraje v projektu IQ Industry
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
PŘIHLÁŠKA NA STŘEDNÍ ŠKOLU
ŘEMESLO ŽIJE! Řemesla v ČR – Diskusní seminář 5. prosince 2013 Pavel Dvořák, Magistrát hl. m. Prahy, odbor školství mládeže a sportu.
Průmyslová střední škola Letohrad
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Úřad práce v Jihlavě Informační poradenské středisko
Informační poradenské středisko
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Střední škola stavební Teplice, příspěvková organizace
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Prospěchová stipendia
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
ODBORNÉ ŠKOLSTVÍ A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI
Prospěchová stipendia
Školy a zaměstnavatelé u jednoho stolu
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
Dělnická 15, Děčín VI Tel.: Střední škola lodní dopravy a technických řemesel, Děčín VI příspěvková organizace Dělnická.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“, který.
SOS a SOU, Kladno, U Hvězdy 2279 představuje Otázky demografických změn a poptávky trhu práce - vzdělávání dospělých.
ROZVOJ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLÁCH ZLÍNSKÉHO KRAJE
Význam dalšího vzdělávání na SOŠ TŽ
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
Jazykové vzdělávání na SŠŽTS Šumperk 2015/2016. Které cizí jazyky se žáci učí? Anglický jazyk Německý jazyk.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání Vývoj počtu žáků středních škol, prospěchová stipendia ve školním.
ŠANCE PRO VÁS. STŘEDNÍ ŠKOLA ŽELEZNIČNÍ, TECHNICKÁ A SLUŽEB, ŠUMPERK STŘEDNÍ ŠKOLA ŽELEZNIČNÍ, TECHNICKÁ A SLUŽEB, ŠUMPERK Gen. Krátkého 30 Bulharská.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Prospěchová stipendia ve školním roce 2017/2018 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury podzim 2016.
Důvod vzniku krajských stipendií
Analýza agregovaná data
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
„Okna technickým oborům dokořán“
Individuální projekt OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prospěchová stipendia a vývoj počtu žáků v Pardubickém kraji
Prospěchová stipendia
Bc. Magdalena Zábranská
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Prospěchová stipendia
PHmax ve středním vzdělávání
ŠANCE PRO VÁS.
Prospěchová stipendia
Možnosti spolupráce škol a firem
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Prospěchová stipendia
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
ŠKOLSTVÍ VE ZLÍNSKÉM KRAJI
Prospěchová stipendia
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Prospěchová stipendia
Setkání kariérových poradců
Prospěchová stipendia
Prospěchová stipendia
Vývoj počtu žáků středních škol, prospěchová stipendia
Prospěchová stipendia
Prospěchová stipendia
Prospěchová stipendia
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY
Transkript prezentace:

Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji PaedDr. Iveta Stonawská Mgr. Miroslava Utíkalová Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého kraje listopad 2009

Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji vychází ze základního strategického dokumentu v oblasti školství – Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Olomouckého kraje (DZ).

Olomoucký kraj se v DZ mimo jiné zavázal: ponechat segment učňovského školství v rozsahu potřeb trhu práce a regionu; ve spolupráci s Hospodářskou komorou podporovat programy zvyšující kvalitu učňů a prestiž řemesla; podporovat veškeré aktivity vedoucí ke zvýšení počtu žáků v učňovském školství v oborech perspektivních na trhu práce;

podporovat víceoborové (dvou až tříoborové) třídy nedostatkových učebních oborů na trhu práce; zlepšit vybavenost a podmínky pro studium (budování odborných učeben atd.).

V Programovém prohlášení Rady Olomouckého kraje pro období 2008 – 2012 je jednou z priorit podpora učňovského školství spočívající v: zavedení motivačních stipendií pro žáky učebních oborů v souladu s požadavky trhu práce; otevírání takových oborů a v takovém rozsahu, který zajistí požadovanou pracovní sílu.

Podpora učebních oborů požadovaných trhem práce v Olomouckém kraji spočívá především v: projednávání struktury a kapacity oborů středních škol v poradních orgánech kraje; podpoře zařazování učebních oborů do vzdělávací nabídky škol; odmítnutí trendu MŠMT ČR týkajícího se podpory gymnázií a všeobecného vzdělávání (proto má OK nejméně lyceí v ČR a nejvíce žáků v učebních oborech v moravských krajích);

zachování nabídky učebních oborů; podpoře projektů spolufinancovaných z ESF zaměřených na učňovské školství; podpoře projektů realizovaných z rozpočtu Olomouckého kraje (vznik např. vzdělávacího centra v Moravských železárnách); zajištění provázanosti vzdělávací nabídky s požadavky trhu práce vzájemným dialogem s Hospodářskou komorou OK;

změně struktury prezentačních výstav oborů vzdělání SŠ a VOŠ - součástí výstav bude i prezentace zaměstnavatelů a konference s výchovnými poradci na téma „Požadavky trhu práce“; přípravě projektů zaměřených na učňovské školství v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, prioritní osa 1; zavedení motivačních stipendií pro žáky oborů z oblasti stavebnictví, strojírenství, energetiky a potravinářství.

Učňovská stipendia finanční příspěvek žákům vybraných učebních oborů bude poprvé poskytován od školního roku 2010/2011 finanční příspěvek bude poskytován dle Pravidel pro poskytování učňovských stipendií Olomouckého kraje ředitelé středních škol všech zřizovatelů byli informováni o schválení Pravidel a postupu pro poskytování učňovských stipendií Olomouckého kraje

Obory určené k podpoře Seznam oborů určených k podpoře pro školní rok 2010/2011: Strojní mechanik (Zámečník) Obráběč kovů Klempíř (Klempíř - strojírenská výroba, Klempíř – stavební výroba) Klempířské práce ve stavebnictví Zedník (Zedník, Obkladač) Zednické práce Tesař Elektrikář (Elektrikář – slaboproud)

Elektrikář – silnoproud Nástrojař Truhlář Truhlářské práce Strojírenské práce (Zámečnické práce ve stavebnictví) Malíř a lakýrník (Malíř) Malířské a natěračské práce (malířské, lakýrnické a natěračské práce) Řezník – uzenář Pekař

Kontakty: i.stonawska@kr-olomoucky.cz m.utikalova@kr-olomoucky.cz Děkujeme za pozornost. Kontakty: i.stonawska@kr-olomoucky.cz m.utikalova@kr-olomoucky.cz