Významná Chráněná území v čr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Chráněná území v Olomouckém kraji
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, přírodní.
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Ochrana přírody v ČR.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU _ochrana_prirody_CR
Ochrana životního prostředí
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
„Formy spolupráce veřejného a soukromého sektoru při vytváření podmínek pro rozvoj cestovního ruchu v marginálních oblastech“ ORE-institut, o.p.s.
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Ochrana přírody ČR Igor Dostal.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Člověk a jeho svět – Přírodověda – Ochrana přírody autor VM:Ing.
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Práce s návštěvníkem Cestovní ruch v chráněných územích.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Chráněná území v České republice
Významná chráněná území v ČR
Chráněná území České republiky
Národní parky v České republice
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Česká republika: CHKO Hospodářský zeměpis
Ochrana přírody ČR.
Č eská republika: Chrán ě ná území Hospodá ř ský zem ě pis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ochrana přírody v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Autor materiálu - Mgr. Lukáš Kučera.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektu
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
PeF, Univerzita Palackého Olomouc
Transkript prezentace:

Významná Chráněná území v čr Josef Dubovan

Kategorie chráněná území jsou vyhlašována v následujících kategoriích: národní parky (NP) chráněné krajinné oblasti (CHKO) národní přírodní rezervace (NPR) přírodní rezervace (PR) národní přírodní památky (NPP) přírodní památky (PP) Pro CHKO a NP se používá označení velkoplošná na rozdíl od ostatních, která jsou zahrnována pod pojem maloplošná.

Národní park Národní parky jsou rozsáhlá území, jedinečná v národním či mezinárodním měřítku, jejichž značnou část zaujímají přirozené nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy, v nichž rostliny, živočichové a neživá příroda mají mimořádný vědecký a výchovný význam. Veškeré využití národních parků musí být podřízeno zachování a zlepšení přírodních poměrů a musí být v souladu s vědeckými a výchovnými cíli sledovanými jejich vyhlášením. V České republice se nachází čtyři národní parky: Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí Národní park Šumava (69 000 Ha) Národní park České Švýcarsko

Chráněná krajinná oblast Chráněné krajinné oblasti jsou rozsáhlá území s harmonicky utvářenou krajinou, charakteristicky vyvinutým reliéfem, významným podílem přirozených ekosystémů lesních a trvalých travních porostů, s hojným zastoupením dřevin, popřípadě s dochovanými památkami historického osídlení. Na rozdíl od národních parků nejsou CHKO určovány především přírodovědnými hodnotami, ale jejich posláním je ochrana dochovaného typu krajiny. Na území České republiky je vyhlášeno 25 CHKO o celkové rozloze 1 041 612 ha. Mezi nejznámější a také nejnavštěvovanější patří např. CHKO Šumava, CHKO Český ráj, CHKO Moravský kras nebo CHKO Český kras. O aktivní péči o krajinné a přírodní prostředí, realizaci krajinných opatření a práci s veřejností se stará Správa ochrany přírody.

Národní přírodní rezervace je nejvýznačnější kategorií ochrany maloplošných území. Poskytuje ochranu v mezinárodním nebo národním měřítku unikátním přírodním ekosystémům s vzácnými a ohroženými organismy i anorganickými fenomény. Mezi základní ochranné podmínky patří zákaz libovolných zásahů do prostředí, zejména: hospodaření intenzivním způsobem těžba surovin výstavba nových staveb vstup a vjezd mimo vyznačené cesty létání na padácích a závěsných kluzácích sběr a odchyt rostlin a živočichů NPR je zřizováno vyhláškou Ministerstva životního prostředí. V červnu roku 2012 bylo vyhlášeno 111 území jako NPR. K jejich značení se používají tabule s velkým státním znakem. Navíc jsou její hranice na sloupcích či hraničních stromech označeny dvěma vodorovnými červenými pruhy.

Národní přírodní památka Národní přírodní památka (zkracováno NPP) je území obvykle menší rozlohy zřízené k ochraně určitých přírodních objektů národní až nadnárodní hodnoty. Mezi NPP jsou zařazovány geologické nebo geomorfologické útvary (jeskyně, geologické profily), naleziště vzácných nerostů nebo ohrožených druhů fauny a flóry v ekosystému, i útvary zformované lidskými aktivitami (historické parkové úpravy krajiny). V červnu roku 2012 bylo vyhlášeno 113 území jako NPP Ochrana vylučuje veškeré činnosti, které by mohly objekt či území poškodit nebo zničit. Pokud je toto zaručeno, není vyloučeno hospodářské využití národní přírodní památky.

Památný strom Památný strom je v České republice oficiální označení pro mimořádně významné stromy, jejich skupiny a stromořadí, které byly za památné vyhlášeny postupem podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Označují se tabulí s malým státním znakem ČR, zpravidla na stojanu poblíž paty stromu. Památné stromy mohou být vyhlášeny z následujících důvodů: stromy, které jsou krajinnými dominantami nebo jinak výrazně přispívají ke krajinnému rázu stromy, upomínající na určitou historickou událost nebo pověst stromy, doprovázející nějakou kulturní památku stromy mimořádného vzrůstu stromy mimořádného stáří stromy, mající zvláštní vzhled

zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%A1n%C4%9Bn%C3%A1_%C3%BAzem%C3%AD_v_%C4%8Cesku http://www.vscht.cz/uchop/velebudice/zivpro/chko/chranena_uzemi.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%A1n%C4%9Bn%C3%A1_krajinn%C3%A1_oblast http://cs.wikipedia.org/wiki/Pam%C3%A1tn%C3%BD_strom http://cs.wikipedia.org/wiki/Nejv%C3%BDznamn%C4%9Bj%C5%A1%C3%AD_pam%C3%A1tn%C3%A9_stromy_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chalupska-slat.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prav%C4%8Dick%C3%A1_br%C3%A1na_%282%29.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_park_Podyj%C3%AD http://www.krnap.cz/fotogalerie/130/