Hermína Franková Osobnosti Chyšecka. (*6.července 1928, Praha)-spisovatelka a scénáristka Vystudovala farmacii na Masarykově univerzitě v Brně a promovala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Ladislav Jan Živný v české bibliografii
Češi a Slováci za 1. sv. války
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_731_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
*18.července bojovník proti apartheidu (ofic. státní pol. JAR 48-90) -Apolitický politik.
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
Erich Maria Remarque
P. Alois Frydrych, SDB. Narodil se v Hustopečích nad Bečvou. Rodný dům Rodný dům Serafína Frydrychová Serafína Frydrychová - maminka otce.
Za 1.světové války v datech
Obhajoba závěrečné práce
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Českoslovenští a čeští prezidenti
Rakousko-Uhersko před 1. světovou válkou
Portréty literárních osobností světové literatury
Česká secese a Alfons Mucha
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
VY_32_INOVACE_1B8 Františka Plamínková.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
VY_32_INOVACE_31-08 Skupina 42 Jiří Kolář.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Český spisovatel, novinář,
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
1. světová válka ( ).
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
František Ladislav Čelakovský
VY_32_INOVACE_31-12 Česká poezie po r Karel Šiktanc.
OTTO WICHTERLE -Narodil se: v Prostějově
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
František Halas ( ) ( ).
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
EDUARD BASS 9. ročník.
František Hrubín Jan Musil.
Autor: Bc. Eva Doležalová
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Reálie - bankovky.
Karel Havlíček Borovský
Karel Toman Anarchistický buřič.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
František Drtikol. Život Narodil se 3. března 1883 v Příbrami v rodině drobného obchodníka jako nejmladší ze tří dětí Františka Drtikola a jeho ženy Marie,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Národní obrození Michaela Tarabová.
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
František Ladislav Čelakovský
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Iva Procházková Eva Švančarová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Hermína Franková Osobnosti Chyšecka

(*6.července 1928, Praha)-spisovatelka a scénáristka Vystudovala farmacii na Masarykově univerzitě v Brně a promovala v roce První povídky jí vyšly v roce Její dvě děti a tři vnoučata žijí v Praze a v jižních Čechách (chalupa v Rohozově). Některé její knihy se jmenují:  Panáček Švícko(1961)  Plavčík a sardinky(1965)  Blázni a Pythagoras(1966)  Čarodejnice na koštěti(1968)  Minerviska(1984)  Lékárníkových holka(1996)  Dívka na koštěti(2006)  Čarodejnice bez koštěte(2006)

ThDr. Bohuslav Jarolímek Osobnosti Chyšecka

 Narodil se ve Vilíně u Chyšek, zemřel v Praze. Věnoval se církevní a kulturní a historii.  Studoval teologii v Římě, kde byl vysvěcen na kněze. Od roku 1939 zastával funkci opata Strahovského kláštera. Roku 1942 se stal opatem. V roce 1945 byl jedním ze tří kandidátů na arcibiskupský stolec v Praze.  V době války se velmi angažoval v protinacistickém odboji. V září roku 1950 byl zatčen jako jeden z posledních obětí vykonstruovaného politického procesu s biskupy. Již v této době byl vážně nemocen. Byl obviněn z kolaborace a odvlečen do vězení z léčebného pobytu na Slovensku. Přes vážný zdravotní stav a konečné stádium rakoviny byl odsouzen za vlastizradu a špionáž na dvacet let. Po měsíci stráveném v pankrácké věznici zemřel.

František Votruba Osobnosti Chyšecka

 Narodil se v rolnické rodině, v deseti letech osiřel a od té doby vyrůstal v statkářské rodině matčiny sestry. Vzdělaní získával v Chyškách, Táboře, po skončení šesté třídy se musel z finančních důvodů zaměstnat. Pracoval u knihkupce a nakladatele Václava Krause, krátce i v advokátské kanceláři, odtud odešel do Ružomberka. V letech pracoval u vlivného vydavatele slovenské literatury a aktivisty Karola Salvy, v roce 1903 odešel do Budapešti, kde byl s administrátorem a s politikem a budoucím česko- slovenským premiérem Milanem Hodžou redaktorem jeho novin Slovenský deník a později nového, v Budapešti vydávaného periodika, Slovenský týdeník. Byl i redaktor pražského časopisu Čas. Po vypuknutí 1. světové války se vyhnul vojenské službě odchodem do Českého království. Po skončení války byl poslanec Revolučního národního shromáždění, většinu mezivojenského demokratického období, v letech , byl redaktor a šéfredaktor nejčtenějších novin Slovenská politika, v roce 1923 tiskl literární časopis Prúdy, v letech tiskl a vydával časopis Slovenský svet, v letech Slovenský týdeník a v roce 1929 Slovenské dílo. S manželkou Štefanou Votrubovou v letech tiskl a vydával dětský časopis Oříšky a spolupracoval na časopise Vlast a svět. V roce 1950 mu byl udělený titul Dr. h.c. Univerzity Komenského a od roku 1951 pracoval v Ústavu slovenské literatury SAV, od roku 1953 byl akademikem SAV. Překládal z více jazyků (němčina, polština, ruština, ukrajinština, lužická srbština aj.)

Tvorba  Před převratovým obdobím uveřejnil jen o něco výše než desítku básní (nejčastěji pod pseudonymem Andrej Klas). Už jeho první básně přinášely osobité a nové umělecké kvality. Na první pohled to byly přírodní inspirace, ale především básně tvořily souhrny vzpomínek, tužby, nostalgie, citové nálady. Příroda v jeho básních byla způsobem náznakového, symbolického vyslovení vnitřních citových osudů a dramat. Jeho specifikací byla slovanská orientace. Kromě vlastní tvorby se věnoval též překladům z německých a slovanských jazyků.

Dílo Básně •1903 / Vo hmlách •1903 / Melódia •1903 / Letný večer •1903 / Nálada •1903 / Tam v diaľke • Verše znepriatelenia • V pozdnej jeseni • Na Vyšehrade nad Dunajom • Tiché akordy Studie a práce • Z novej literatúry, štúdia (vyšlo v Zborníku slovenskej mládeže) • Dnešní poesie slovenská, štúdia • Ženy v slovenské literatuře, štúdia • Slovenská literatúra v boji za oslobodenie, štúdia • Mladí v slovenskej beletrii • Za Hviezdoslavom. Poznámky k psychológii a estetike jeho diela, stať • Literárne štúdie. Texty z rokov , I. a II. diel • Cesta slovenskej poézie • Vybrané spisy 1. O literatúre ( ) • Vybrané spisy 2 Ostatní díla • Česká kniha – slovenská kniha – maďarská kniha • Pro organisaci slovenského knižního trhu • Slovenské potřeby kulturní a dnešní slovenská Literatura • Vajanský a Hviezdoslav, dvojportrét • Slovenské povesti ako ľudové čítanie • Slovensko v politickej aktivite, monografia (vyšlo v Hodžovom zborníku) • Kniha slovenského humoru • Slovo k srdcu i rozumu Články • Okolo literatury. Válečné či neválečné

ŠTĚPÁN DVOŘÁK Osobnosti Chyšecka

 Narodil se ve Vratišově 1867 a zemřel Byl to folklorista. Napsal knihu, která se jmenuje Lidové hry na Milevsku.

konec Prameny: Ivan Kusý, Cesta kritika