ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

Energetické zdroje Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
EKO KVÍZ.
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Energetické suroviny 5. ročník
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Elektrická energie.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Energetika.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Nerostné bohatství 4. ročník
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Chemický průmysl.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Na výb ě r máte ze dvou mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
Těžký průmysl Energetika.
Fosilní paliva – Uhlí.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
ENERGETICKÉ SUROVINY 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-04. R O P A (surová) nafta, zemní olej, černé zlato.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jak lidé využívají přírodu TEMA: Přírodní složky.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Energetické suroviny - palivo
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Energetické suroviny 5. ročník
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Transkript prezentace:

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY VYTVOŘILA BEATA DUCHKOVÁ

a) Energetické suroviny - Pevné: UHLÍ - nerosty, z nichž je možno získávat energii; některé z nich jsou využívány i v dalších odvětvích průmyslu a) Energetické suroviny - Pevné: UHLÍ ELEKTRICKÝ PROUD Těžba uhlí ( Ústecký kraj – Most) Uhlí – hornina složená z uhlíku: hnědé černé Potřebujeme k topení a výrobě elektrické energie: Tepelná Elektrárna Odvoz do tepelných elektráren Náš domov

b) Energetické suroviny – Kapalné: ROPA bývá různobarevná: světlá ,žlutá a tmavá vůně jako benzín těžba z hlubin zemské kůry vznikla před miliony lety Rafinérie – zpracování z ropy na naftu Ropovod Cisterna Čerpací stanice Obr. těžebná věž na moři. V ČR výskyt ropy u Břeclavi a Hodonína. benzín,nafta

c) Energetické suroviny – Plynné: ZEMNÍ PLYN vzniká odpařováním z ropy vyplňuje podzemní prostory nad nalezištěm ropy výbušný používá se ve všech domácnostech vaření pečení topení Těžba plynu společně s těžbou ropy Výbušný !! Plynovod při neopatrném zacházení

Energetické suroviny (paliva) ENERGIE teplo Energetické suroviny (paliva) HOŘENÍ světlo např. Dříve lidé pálili dřevo aby se ohřáli a měli v noci světlo. V současnosti potřebujeme nejvíce ELEKTRICKOU ENERGII. světlo teplo,vytápění elektrické spotřebiče Elektrickou energii vyrábíme v elektrárnách. Elektrárna = výrobna elektriky

ELEKTRÁRNY - rozdělení V Česku se většina elektrické energie vyrábí v tepelných , jaderných a vodních elektrárnách. Dominantním výrobcem elektrické energie je akciová společnost ČEZ, která v Česku provozuje 15 uhelných, 2 jaderné, 30 vodních, 1 větrnou a 3 sluneční elektrárny a vyrábí téměř tři čtvrtiny z celkového objemu výroby elektřiny v Česku. Jaderná Tepelná Solární (sluneční) Vodní Větrná

Jaderná elektrárna Zdroj energie: jádra uranu Uranové doly – těžba uranu V ČR jsou 2 jaderné elektrárny v Temelíně a Dukovanech.

V ČR se nacházejí tepelné elektrárny v blízkosti těžby uhlí. Tepelná elektrárna Zdroj energie: spalování uhlí,dřevěného odpadu nebo oleje Prunéřov Chvaletice V ČR se nacházejí tepelné elektrárny v blízkosti těžby uhlí. NEVÝHODA: SPALOVÁNÍM PALIV ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

v Malesicích u jezu a na Hracholuské přehradě. Vodní elektrárna Zdroj energie: voda (přeměna energie vody na elektrickou energii) Nejvíce vodních elektráren je na řece Vltavě. V našem okolí jsou vodní elektrárny např.- v Malesicích u jezu a na Hracholuské přehradě. Obr. Vodní nádrž Hoover Dam – USA, zásoba vody pro Los Angeles a vodní elektrárna; Leží na řece Colorado.

Větrná elektrárna Zdroj energie: vítr (přeměna energie větru na elektrickou energii) Větrné elektrárny se nacházejí ve velké míře v Krušných horách např. v okolí Klínovce.

Solární (sluneční) elektrárna Zdroj energie: slunce (přeměna energie slunečního záření na elektrickou energii) Solární (sluneční) elektrárna Obr. solární panely V ČR se nachází velké množství slunečných elektráren. Sluneční panely pro výrobu elektrické energie jsou i na střechách rodinných domů.

Kamarádi, šetřme energií. Konec