DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
- sociální a právní problémy - sociální a právní problémy Václav Strouhal, DiS Česká společnost AIDS pomoc „Život s AIDS“
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Etická hlediska péče o staré občany
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Poslání, principy a metoda skautingu
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
DUCHOVNÍ POTŘEBY PACIENTŮ
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Nemocnice Nové Město na Moravě duchovenská služba Vojtěch Hrouda.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
OSOBNOST.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Rozdíly mezi osobnostmi
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
LILIUM CANDIDUM J.Víchová Klinika dětské hematologieaonkologie FNM Oddělení klinické psychologie FNM.
Péče o seniory.
Seminář kurzů Alfa Praha Příprava a péče o kvalitní tým kurzu.
Systemický přístup v SP
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Model transkulturní péče
Viktor Frankl Eliška Dlouhá V8A.
Anamnéza III. ročník Chirurgická propededeutika. První kontakt s nemocným (pohled ze strany pacienta) Strach z nemoci Strach z lékaře Strach ze snížení.
Skupinová dynamika.
Od moderní k nové společnosti
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Poskytování klinické pastorační péče ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Sdružení mladých sklerotiků Pacientská organizace pro zkvalitnění života s roztroušenou sklerózou.
Problematika doprovázení manželů
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Mgr. Sylvie Stretti Mgr. Andrea Nondková
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Socializace Kejřová.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.13
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jana Chrásková, Ivana Lamková
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Dobrovolnické programy
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI IKDYŽ SLEPÝ NEVIDÍ SLUNCE, NEZNAMENÁ TO, ŽE NESVÍTÍ.

Nemocný člověk: trvalá zátěž nemoci, bolesti, omezení možností osobních, sociálních, klade otázky sobě i okolí, zpochybněné vnitřní jistoty, zaplněný horizont vnímání

Dnešní problém: a téměř nic nevíme, co se děje v nitru člověka…. Víme, co se děje v organizmu nemocného, hledáme příčiny dysfunkcí, kontrolujeme měřitelné hodnoty a téměř nic nevíme, co se děje v nitru člověka….

Nemocný potřebuje: V nové situaci se zorientovat. Přijmout současný zdravotní stav. Vstoupit do nové životní role. Uvést do souvislostí dosavadní život s novou situací. Vyrovnat se strachem o sebe, o bližní, o budoucnost.

Dále potřebuje: Najít nové jistoty. Překonat rozpadnutí života a integrovat nynější stav do celku života. Přijmout a vstoupit do nové životní role. Nebýt v tom sám, i když je sám.

Nitro nemocného nám říká: Biologický stav není všechno co bolí. Má psychika je sice zkoušena, ale nepřestávám být člověkem, osobou se svojí hloubkou a svojí důstojností. Mé sociální vztahy nejsou jen ekonomické a společenské zájmy.

Nitro nemocného touží: Po opravdové lásce. Ochotě a ohleduplnosti. Obohacování svého vnitřního světa. Naplňování svého smyslu života.

Oblasti života člověka: Biologická Sociální Psychická Spirituální – duchovní Výslovně náboženská

Duchovní (spirituální) hodnoty: Obtížně sdělitelné a druhému nepřístupné. Tendence přesahovat vše, co lidský život obsahuje. Obecná duchovní hodnota je skutečná láska vycházející ze sebe sama a nezištně se dávající.

DUCHOVNÍ PÉČE Pastorační péčí o nemocné a trpící v širším slova smyslu rozumíme takové jednání s člověkem, ve kterém ho respektujeme v jeho jedinečnosti, přistupujeme k němu z pozice věřících křesťanů, doprovázíme ho v jeho nemoci, utrpení či umírání a pomáháme mu k lidsky důstojnému zvládnutí jeho životní situace, včetně smrti, a to na jeho dostupné úrovni víry. doc. Aleš Opatrný Th.D.

Duchovní rozměr péče o nemocného spočívá: Jednání s člověkem je prvotní kontakt s nemocným s cílem pomoci mu zvládnout svou situaci. Respektování jedinečnosti člověka, jeho plnoprávnosti a zodpovědnosti, kdy oba si mají co nabídnout. Doprovázení v nemoci s povinností pomáhajícího a respektování doprovázeného.

Pomoc lidsky důstojně zvládnout situaci, často i dlouhý vnitřní boj, který musí společně vybojovat, při respektování celé životní situace nemocného. Pomoc na stupni víry, který je nemocnému dostupný.

Praktické zkušenosti: NMB v Letovicích má 120 pacientů 16 pacientů požaduje náboženské úkony, 10 pacientů má zájem o pravidelný rozhovor, ¼ pacientů podle zdravotního stavu hovoří o svých potřebách, většina se touto problematikou nezabývá.

Náboženské úkony

Duchovní pohovory s pacienty

Duchovní péče o zaměstnance

Rozhovory s ošetřujícími

Příprava nemocniční kaple na bohoslužby

Zajištění účasti nemocných s pomocí dobrovolníků na bohoslužbách

Bohoslužby v nemocniční kapli

Na začátku jsem použil malý citát : „ I když slepý nevidí slunce, neznamená to, že nesvítí.“ Přeji Vám, aby každému z Vás při Vaší službě u nemocných zněla slova jedné písně: „ Slunce ať svítí, kde jsi ty…“

Děkuji vám za pozornost.