Názvosloví oxidů Některé významné oxidy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Advertisements

OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Základy názvosloví anorganických sloučenin
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Názvosloví anorganických sloučenin,
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Názvosloví oxidů Mgr. Helena Roubalová
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Oxidy Richard Horký. VlastnostiNázvosloví 2Názvosloví 1ReaktivitaPojmy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Názvosloví oxidů.
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
OXIDY.
Anorganické sloučeniny - úvod
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Opakování vlastností oxidů Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Opakovací.
Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
14.1 Vím, co jsou kyseliny. Výroba kyselin je náročná.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o oxidech
12.1 Vím, co jsou oxidy a sulfidy.
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Oxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Zástupci oxidů RZ
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_18_Oxidy Téma: Chemie 8.
OXIDY. Co to jsou oxidy? Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jinými prvky. Dříve se označovaly jako kysličníky V oxidech má kyslík oxidační číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Oxidy (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
RISK Chemie 9 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8
VY_32_INOVACE_Slo_II_07 Oxidy 3, Sulfidy ppt.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Transkript prezentace:

Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku. Co jsou oxidy? Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku. Kyslík má v oxidech oxidační číslo –II a je vždy na druhém místě ve vzorci.

Názvosloví oxidů Název oxidů se skládá z podstatného jména (oxid) a přídavného jména odvozeného z názvu prvku, k němuž se připojí zakončení podle oxidačního čísla prvku na prvním místě ve vzorci. Součet oxidačních čísel atomů v molekule se rovná nule.

Tvorba vzorce podstatné jméno přídavné jméno oxid název prvku + koncovka podle ox. čísla Např. oxid hlinitý AlIII O-II upravíme, aby součet oxidačních čísel byl roven nule AlIII O-II vzorec: Al2 O3 2 3

Koncovky oxidačních čísel Oxidační číslo Obecný vzorec Koncovka Příklad Vzorec I M2O - ný oxid sodný NaI2O-II II MO - natý oxid vápenatý CaIIO-II III M2O3 - itý oxid hlinitý Al2IIIO3-II IV MO2 - ičitý oxid uhličitý CIVO2-II V M2O5 - ečný - ičný oxid fosforečný oxid dusičný P2VO5-II N2VO5-II VI MO3 - ový oxid sírový SVIO3-II VII M2O7 - istý oxid manganistý Mn2VIIO7-II VIII MO4 - ičelý oxid osmičelý OsVIIIO4-II

Plynné: oxidy uhlíku oxidy síry oxidy dusíku Pevné oxidy: Konkrétní oxidy – např. Plynné: oxidy uhlíku oxidy síry oxidy dusíku Pevné oxidy: oxid vápenatý oxid hlinitý oxid křemičitý

Oxidy uhlíku Uhlík s kyslíkem vytváří 2 oxidy: Oxid uhličitý CO2 Vzniká spalováním látek obsahujících uhlík. C + O2 CO2 Je to plyn, těžší než vzduch, nedýchatelný. Použití: v chladících zařízeních, hašení plamene. Oxid uhelnatý CO Vzniká při hoření při nedostatku kyslíku. 2C + O2 2CO Je to bezbarvý plyn, prudce jedovatý.

Oxidy síry Síra s kyslíkem vytváří 2 oxidy: Oxid siřičitý SO2 Vzniká spalováním síry. S + O2 SO2 Je to plyn štiplavého zápachu, těžší než vzduch, způsobuje kyselé deště. Oxid sírový SO3 V přírodě nevzniká, připravíme ho: 2SO2 + O2 2SO3 Plyn, používá se pro výrobu kyseliny sírové.

Oxidy dusíku (NI, NII, NIII, NIV, NV) Oxid dusnatý NIO-II Bezbarvý plyn, uniká do ovzduší při některých výrobách a při činnosti spalovacích motorů. Oxid dusičitý NIVO2-II Hnědočervený plyn Vzniká 2NO + O2 2NO2 Oba působí škodlivě na organismy - způsobují kyselé deště.

Oxid vápenatý CaO Bílá práškovitá látka. Vyrábí se tepelným rozkladem vápence. CaCO3 CaO + CO2 Použití: ve stavebnictví pod názvem pálené vápno, v zemědělství k vápnění půdy, při výrobě skla a některých kovů.

Oxid hlinitý Al2O3 Bílá práškovitá látka. V přírodě – minerál korund (odrůdy korundu jsou smirek a drahé kameny – červený rubín a modrý safír). Surovinou pro výrobu oxidu hlinitého je minerál bauxit. Použití: výroba porcelánu, hliníku, zubních cementů…

Oxid křemičitý SiO2 Pevná, chemicky odolná látka. Výskyt: v přírodě např. minerál křemen. Použití: ve stavebnictví (říční písek do malty a betonu), ve sklářství (křemenný písek pro výrobu skla), v hutnictví (výroba žáruvzdorných materiálů).

Zamyslete se… Čím může být nebezpečný vstup člověka do nevětraných podzemních jeskyní, šachet či hlubokých studní? Proč je životu nebezpečné sedět v nastartovaném autě v uzavřené garáži? Čemu říkáme skleníkový efekt? Který plyn ho způsobuje?

Odpovědi Při krasových jevech vzniká oxid uhličitý, je těžší než vzduch, drží se při zemi, je nedýchatelný. Při nedokonalém spalování vzniká místo oxidu uhličitého jedovatý oxid uhelnatý, ten se pevně váže na červené krevní barvivo, které ztrácí schopnost přenášet kyslík.

Skleníkový efekt způsobuje oxid uhličitý, jehož přítomnost v atmosféře částečně zabraňuje unikání tepelného záření zpět do vesmíru.

Zdroje: <http:// www.wikipedia.cz > BENEŠ, P. - PUMPR, V. - BANÝR, J.: Základy chemie 1. díl pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. 2. vydání. Nakladatelství učebnice Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-234-8. <http:// www.wikipedia.cz > Obrázek Al2O3 (snímek 11) dostupný z http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Several_corundum_crystals.jpg Obrázek SiO2 (snímek 12) dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bergkristall.jpg Obrázek Schéma skleníkového efektu dostupný z: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Schema_sklenikovy_efekt.gif>