Testování na Hepatitidu C v podmínkách terénního programu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
K-base – Středočeská alternativa Freebase
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Facility management ČSN EN
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Most k naději o. s. Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou Liberec
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Řízená péče a její kvalita Praha, březen 2000 Ivan Malý.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.
Fakultní nemocnice Ostrava
Legislativa.
HIV TESTOVACÍ POLITIKA; VÝSLEDKY HIV SURVEILLANCE U IDU´s ČR 1985 – duben 2007 RNDr.M.Brůčková, CSc. Státní zdravotní ústav Národní referenční laboratoř.
NOVÉ KROKY V TERÉNNÍ PRÁCI ANEB NEJDE JEN O INJEKČNÍ UŽIVATELE Bc. Kamil Podzimek.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Aktivní vyhledávání uživatelů drog v prostředí malého města
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Zkušenosti s budováním sítě pomáhajících zařízení pro uživatele drog v ČR Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzeň 17. února 2010 MĚŘENÍ VÝKONU ZA ROK 2008.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Modrý kříž v České republice
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Sociální šetření a legislativa
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Pracovní setkání středních škol
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Testování na Hepatitidu C v podmínkách terénního programu Michaela Plocková, DiS. Michaela Kropáčková, DiS. Semiramis o.s. AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč

AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč Cíl příspěvku Zaměřit se na specifika testování infekčních chorob v prostředí terénního programu Porovnat náš model testování v TP s kolegy z jiných zařízení Informovat, jak může testování v podmínkách terénního programu fungovat AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč

Příprava na spuštění služby testování v terénu Zjištění dostupnosti testů – výběr rychlotestů TOYO, 1 balení obsahuje 25 testů, cena á cca 65Kč; možnost použití v TP, www.exbio.com, testujeme jen Anti- HCV (finanční a technické důvody) Jak je to se zákony a předpisy (je vůbec možno testovat v TP?) Co nám testování přinese Zvládneme to prakticky? Co vše k tomu potřebujeme? Objednání testů a příprava odborné části (předtestové a potestové poradenství) Příprava samotného aktu testování – výběr míst, kde se dá testovat Proškolení jednotlivých pracovníků, praktický workshop pro pracovníky Propagace nové služby mezi klienty, zjišťování poptávky Zařazení do manuálu Spuštění služby AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč

AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč Cíle testování Prevence šíření infekčních chorob mezi uživateli drog Potvrzení či vyvrácení přítomnosti protilátek na Hep. C a motivace klienta k následné péči Oslovení skryté populace uživatelů drog, popř. jejich navázání do služeb Získání relevantních údajů (výskyt Hep. C mezi uživateli drog, informovanost o infekčních chorobách mezi uživateli drog, efektivita HR služeb) Vytvoření dalšího prostoru pro kontakt s klientem AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč

Jak funguje námi používaný typ sreeningového testu Jde o screeningový test reagující na protilátky Hepatitidy typu C (Anti-HCV) Lze jej skladovat i použít mezi 4 a 30°C, musí se použít do 1hod. po otevření Provádí se s plnou krví (musí se provést ihned) Vyhodnocení testu trvá 15 minut Pracovník sděluje negativitu/reaktivitu (nejsme lékaři) AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč

Průběh testování v terénu S klientem se domlouváme na testování předem - domluvíme termín a místo. Pokud je prostor je možné klienta v terénu otestovat okamžitě. Informujeme klienta jak testování probíhá, jaké jsou podmínky pro testování. Informujeme klienta za jakých podmínek testování nemůže proběhnout (počasí, testování partnerů atd.) AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč

Průběh samotného testování Před-testové poradenství Fáze testování Po-testové poradenství

Před-testové poradenství Informace o tom, jak testování probíhá: Zjišťujeme, zda může na daném místě test proběhnout (zda místo klientovi vyhovuje) Informace jaké nemoci se test týká Informujeme jakou formou bude test probíhat (kufr auta…) Časová dotace testování Doba odečtení výsledku testu O čem vypovídají výsledky testu Jak test může vyjít (informace o latentním období) Informace týkající se samotestování (asistovaný test) Vyplnění In-come dotazníku: Zjišťujeme především rizikové chování Zjišťujeme důvody pro testování Hodnotíme, zda test provést Zjišťujeme klientovu obeznámenost s infekční chorobou

Fáze testování Příprava pomůcek k testování Poskytování informací o tom, jak se samotestovat, asistence Odebrání vzorku krve a úkony potřebné ke správnému použití testu – provádí pracovník Čekání na odečtení výsledku - V této době mluvíme s klientem o infekčních chorobách – prevenci, možnostech dalšího testování, přenos atd. - Informace o léčbě Hepatitidy typu C - Klient má prostor na dotazy - Mapujeme schopnost klienta vyrovnat se s krizí (v případě reaktivního výsledku) - Poskytujeme informace o rizikovém chování

Po-testové poradenství Dle sděleného výsledku: Negativní: Nabízíme klientovi možnost dalšího testování Zopakujeme prevenci rizikového chování Motivujeme klienta k dodržování zásad bezpečnějšího užívání drog Nejasný výsledek: Provedeme test znovu Reaktivní výsledek: Informace o tom, co to znamená Doporučení přetestování z žilní krve (předání kontaktů, nabídka asistence) Případné poskytnutí krizové intervence Upozornění na důsledky rizikového chování (šíření infekční choroby) Klientům je na konci testování předána brožurka, kde je shrnutí všech sdělených informací + kontakty na místa testování a krizové linky.

Specifika testování v terénu Testování v TP ovlivňuje několik faktorů: teplota a vlivy počasí (použitelný mezi 4 a 30°C, kontraindikací je déšť) spolehlivost klienta (je schopen dorazit na smluvené místo ve smluvený čas?, domluvit si test po telefonu?) okolní prostředí (výběr místa – lavička, auto…; frekventovanost místa apod.) AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč

Podmínky pro testování v terénu – ve vztahu ke klientovi Klient musí přijít na testování sám (bez partnera/partnerky, dítěte, kamaráda) Klient musí přijít ve stavu, kdy bude schopen spolupracovat Klient musí souhlasit s vyplněním In-come dotazníku a s testováním Musí dodržet základní pravidla TP AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč

Testování v optice zákonů a předpisů Zákon č. 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví Vyhláška 195/2005 Sb. – vyhláška kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče Seznam a definice výkonů drogových služeb, NMS, 2006 Metodika testování infekcí u uživatelů drog v nízkoprahových zařízeních, RVKPP a NMS, 2004 P. Dolanská, B. Korčišová, V. Mravčík AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč

Jaká očekávání jsme od testování měli a jak to dopadlo Očekávání, která se naplnila Upevní vztah klient/pracovník Motivace ke změně chování klientů směrem k bezpečnějšímu užívání drog Bude to něco nového pro pracovníky (skladba služeb se v posledních letech moc nezměnila) – prevence syndromu vyhoření Očekávání, která se naplnila zčásti Očekávali jsme vysoký zájem ze strany klientů – někteří klienti razí heslo „lepší je nevědět“, pro některé je problematické trefit se do smluveného času a místa – ještě jsme snížili práh (testování „teď a tady“) Argument pro donátory Přivede nám nové klienty do služeb Očekávání, která se nenaplnila Motivace klientů k léčbě Hepatitidy C Motivace klientů k testování na další infekční choroby - vysoký práh AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč

Vliv testování na vztah mezi pracovníkem a klientem Klienti otevřenější při vyplňování In-come Klient projevuje nervozitu/strach v době vyhodnocování testu, pracovník poskytuje podporu – upevnění vztahu Klient má sám zájem o informace o přenosu Hepatitid apod. Zvyšuje úroveň důvěry klienta ve službu/pracovníka Pracovník sděluje výsledek a pracuje s klientovou emocí (radost, úleva/zmatenost, smutek, vztek, strach…) – krizová intervence AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč

AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč Děkujeme za pozornost Michaela Kropáčková, DiS. kropackova@os-semiramis.cz Michaela Plocková, DiS. plockova@os-semiramis.cz www.os-semiramis.cz Semiramis o.s. je členem svazu Proadis AT KONFERENCE 2011: Závislosti a veřejné zdraví; 10. – 14.4.2011, Seč