Divoké byliny s hlavním výskytem na okrajích lesů a v křovinách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Kokoška pastuší tobolka Capsella bursa-pastoris
Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
Divoké byliny s hlavním výskytem v lesních porostech
Rostliny okolo naší školy
Divoké byliny s hlavním výskytem ve vodním a vlhkém prostředí
Modalita výpovědi.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Keře a jejich plody.
Petržel Petroselinum crispum.
Divoké byliny luk, pastvin a trávníků
Kakostovité (Geraniaceae)
Roční kurz permakultury a permakulturního designu
Růžovité.
Prezentace - Jarmila Kirvejová
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jaro Jarní květiny.
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Cibule obecná.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Zelinářské zahrady.
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Třída: 1L Školní rok: 2013/2014 Jméno: Lukáš Najvar Graviola.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUSNICOVITÉ, HRUŠTIČKOVITÉ Autor modulu: Ing. Radim Církva.
Stromy a keře.
HOBITI.
BYLINY A KEŘE LESA 2.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Strava při zánětu jater
Brukvovité.
Na louce Dřeviny a byliny.
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
Potravinářské zbožíznalství
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zelinářské zahrady.
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Byliny Anna Dominová 3.A.
Transkript prezentace:

Divoké byliny s hlavním výskytem na okrajích lesů a v křovinách

Ostružiník (moruška, křovitý, maliník) Rubus (chamaemorus, fruticosus, idaeus)

Mladé lístky - jako zelenina do salátu, pickles, na špenát, do polévek, omáček a do pomazánek. Mladé kořeny - dlouho vařené jsou jedlé. Listy - čerstvé i nasušené do čajů. Příznivě působí na trávení, uvolňuje křeče, při chudokrevnosti – Fe, Cu, Ca. Keř (2x1,5). Pěstujeme na slunci, v polostínu, ve vlhké, kyselé hlinité půdě, bohaté na humus, mulčujeme listím, kůrou, pilinami, ... Rozmnožujeme na podzim nebo v předjaří dělením, na jaře pohřížením.

Čechřice vonná Myrrhis odorata

Listy - od března do června - nasekanými kořeníme polévky, saláty i omáčky. Můžeme vařit společně s ovocnými plody. Při zavařování ovoce snižují kyselost. Semena - mladá zelená nezralá anýzové chuti v květnu až červnu - používáme jako koření do salátů a omáček, zralými kořeníme marmelády, šťávy, kompoty. Kořeny - od léta do jara – jako kořenovou zeleninu, pyré, vodní pickles, nakládané do umeocta nebo rýžového octa. Povzbuzuje činnost žaludku, proti plynatosti. Trvalka (1x1). Pěstujeme na slunci i v polostínu, ve vlhké půdě. Samovýsevná, na podzim rozmnožujeme dělením.

Rozchodník velký, nachový Sedum telephium

Listy a mladé výhonky - od jara až do podzimu do salátů, pickles, zeleninových jídel. Dříve v zahradách jako zelenina (okurková chuť). Kořenové hlízy - jako velmi výživnou zeleninu za syrova i vařené. Syrový je účinný proti průjmu, má cytostatický účinek. Trvalka (0,5x0,3). Odolná, nenáročná. Rozmnožujeme dělením a řízkováním po celou dobu vegetace, nejlépe na jaře.

Rozchodnice růžová Rhodiola rosea

Listy, výhonky a kořen - od května do září jako zelenina, obojí lze nakládat, listy jako kysané zelí. Sušený kořen - voní jako růže, zavěšený v místnosti odpuzuje hmyz. Zvlhčuje kašel, mírní bolesti, zvyšuje fyzickou odolnost a odolnost vůči stresu, nastoluje rovnováhu tělesných energií a podporuje uzdravování po nemoci. Trvalka (0,3x0,3). Pěstujeme na slunci. Samovýsevná, cizosprašná. Rozmnožujeme dělením od srpna do října, řízkováním po celou dobu vegetace, na začátku léta zakořeňujeme mladé odnože.

Večernice vonná Hesperis matronalis

Mladé výhonky - zjara, nakrájené a krátce povařené (chuť jako kapusta). Mladé listy - jako koření do salátů a posypka do jídel (nahořklá chuť, podobná řeřiše). Květy - v červnu až červenci, jako ozdoba do jídel a dezertů. Semena - možné naklíčit do salátů. Trvalka (0,8x0,6). Samovýsevná. Pěstujeme na slunci i v polostínu, ve spíše vlhké propustné půdě bohaté na živiny.

Modřenec širolistý Muscari botryoides

Cibule - na podzim, 3,5 cm velké, vaříme, nebo nakládáme (nahořklá chuť). Květy - na jaře nakládáme do umeocta nebo rýžového octa. Cibulovitá trvalka (0,3x0,1). Pěstujeme na slunci i v polostínu na louce, u živého plotu, pod stromy, keři. Samovýsevná. Rozmnožujeme dělením cibulí po uschnutí listů - červenec, srpen. Vysazujeme na konci léta.

Violka vonná Viola odorata

Listy - na jaře do salátů nebo povařené do zeleninových pokrmů; obsahují hodně slizu, proto jsou vhodné k zahušťování jídel. Květy - v březnu a na podzim do salátů, dezertů, barvení pokrmů (např. vařené s rýží na puding). Zklidňující pleťová voda: hrst do šálku vařící vody, 10 minut vylouhovat Pleťový olej: do skleněné nádoby hrst fialek a 200ml sezamového oleje. 15 dnů macerujeme na slunci, občas protřepeme, pak přecedíme. Na obličej a tělo. Podporuje trávení, zvlhčuje kašel a chrání sliznice. Trvalka, půdopokryvná (0,1). Odolná, nenáročná, preferuje polostín s vlhkou půdou bohatou na živiny. Samovýsevná, na podzim rozmnožujeme dělením odnoží.

Zvonečník (černý, klasnatý) Phyteuma (nigrum, spicatum)

Listy - zjara až do rozkvětu, čerstvé na salát i vařené jako zelenina. Květenství - od května do června syrová do salátů, ozdoba jídel, obalovaná v těstíčku a smažená - tempura, vařená jako zelenina. Kořen - od jara do podzimu (nejlépe na podzim) – syrový, dušený, vařený, smažený (chuť jako jedlé kaštany). Dřevnatý lze usušit a pomlít na mouku. Trvalka (0,7x0,3). Pěstujeme ve vlhké půdě, na slunci i v polostínu, v lesíku, na louce. Samovýsevná. Rozmnožujeme dělením na jaře nebo na podzim.

Kopřiva dvoudomá Urtica dioica

Mladé vrchní části - spaříme v neosolené vodě, kterou vylijeme, a dále připravujeme jako zeleninu (špenát, polévka, knedlíčky, karbanátky, …). Šťáva z listů - jako srážedlo do rostlinných mlék. Kořeny - sušíme na čaj. Semena - pražená. Proti popálení kopřivami – popenec, jitrocel nebo šťovík. Podporuje trávení, čistí krev, má vysoký obsah vitaminů, železa a křemíku, také vápníku a hořčíku, bohatá na bílkoviny. Trvalka (1,5x1). Vlhké půdy bohaté na dusík a fosfáty. Samovýsevná, odnožuje. Listy urychlují kompostování. Jako hnojivý mulč a do jíchy.

Chmel otáčivý Humulus lupulus

Výhonky - březen – duben Výhonky - březen – duben. 8 cm dlouhé bleděžluté výhonky vaříme, dusíme asi 7 min ve vodě osolené např. umeoctem jako chřest, můžeme pak obalit v těstíčku a fritovat … Mladé lístky, výhonky a šlahouny - zjara syrové do salátů, jemně nasekané do polévky a do jídel jako posypka. Kořeny - vaříme nakrájené doměkka. Bohatý na vápník, rutin, upravuje žaludeční činnost, uvolňuje křeče, uklidňuje, proti nespavosti, působí antibakteriálně. Popínavá trvalka (6), cizosprašná. Na slunci i v polostínu v dobré, hluboké, vlhké půdě. Množení zjara dělením.