Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 11 OP Podnikání a inovace 2007 - 2013 OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kreativita a fondy EU z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu
Advertisements

CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2013, Ostrava Operační program Podnikání.
Průřez financováním podnikatelských projektů ze strukturálních fondů EU.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Příprava OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategické záměry a priority MPO pro nové programovací období 2007 – 2013 Ing. Boris Halata ředitel odboru podpory podnikání a konkurenceschopnosti Sekce.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Informace o budoucím programovacím.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strukturální fondy v období.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Kulturní a kreativní obory a strukturální fondy Nosticz Palais June 26, 2013 Compiled by A. Marks, Ph.D. (Cant.)
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Strategie MPO v oblasti podpory inovací
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Aktuální stav přípravy OP PIK Možnosti podpory podnikatelů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 11 OP Podnikání a inovace OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – 2020 Ing. Marcela Příhodová Poradkyně ředitele sekce fondů EU, MPO

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 2 Operační programy v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory OPPP OPPP OPPI OPPI Důraz na inovační podpory + podpora VaV ve firmách (Potenciál), spolupráce mezi terciární sférou a průmyslem Důraz na znalostní ekonomiku, spolupráci VaV s inovačními firmami a využívání nových forem podpory OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 3 OPPI jako celek je do velké míry zaměřen na podporu kreativity v podnikání, a to jak v technickém smyslu, tak ve smyslu rozvíjení soft-skills Programy podpory Inovace, Potenciál, ICT a strategické služby, Spolupráce a Prosperita jsou přímo zaměřeny na rozvoj kreativity ve smyslu podpory vytváření, komercializace a přenosu nových poznatků (inovací) na základě VaV (vlastního, externího i společného) Uplatnění kulturních a kreativních průmyslů (KKP) v OP Podnikání a inovace 2007 – 2013 I.

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 4 Kreativní firmy nejvíce úspěšné v programech podpory Potenciál a Prosperita zaměřené na infrastrukturu pro VaV a inovace  Tyto dva programy mají největší podíl na výši dotace přidělené kreativním oborům, a to 67,6 %  V obou těchto programech podpory se kreativní obory řadí mezi nejvýznamnější příjemce podpory – v případě programu Potenciál je jejich podíl na přidělených dotacích 14 %, v případě programu Prosperita je to 16 % Největší počet úspěšných žádostí realizovaly kreativní podniky v programech Inovace ‑ Patent a Potenciál  V případě programu Inovace – Patent se opět jedná o velice významnou část všech podpořených projektů (20%) Uplatnění kulturních a kreativních průmyslů (KKP) v OP Podnikání a inovace 2007 – 2013 II.

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 5 KKP podpořené v OPPI dle struktury ekonomických činností (CZ-NACE) CZ-NACE kód CZ-NACE názevPříklady KKP 71.11Architektonické činnosti Plánování staveb a vypracování projektů Inženýrské činnosti a související technické poradenství Strojírenské projektování, konstrukční návrhy Ostatní výzkum a vývoj v oblasti přírodních a technických věd Výzkum a experimentální vývoj v oblasti humanitních věd 73.11Činnosti reklamních agentur Vytváření a umístění reklam, poskytování kreativních služeb 74.10Specializované návrhářské činnostiPrůmyslový design 90Tvůrčí, umělecké a zábavní činnosti Poskytování uměleckých, tvůrčích nebo odborných dovedností

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 6 KKP podpořené v OPPI dle programů podpory Program podpory OPPI Počet projektů s vydaným Rozhodnutím Výše přidělené dotace Eko-energie ICT a strategické služby ICT v podnicích Inovace - Inovační projekt Inovace - Patent Klastry Marketing Nemovitosti Poradenství Potenciál Prosperita Rozvoj Školicí střediska Technologické platformy Celkem Stav k

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 7 Návrh OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – 2020 PO-1„Rozvoj podnikání založený na podpoře výzkumu, vývoje a inovací“ PO-2„Rozvoj infrastruktury a služeb podporujících podnikání ve znalostní ekonomice a internacionalizace podnikání“ PO-3„Udržitelné hospodaření s energií a rozvoj inovací v energetice“ PO-4„Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií“

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 8 Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, která je jedním z výchozích dokumentů pro OP PIK, je složena z opatření, která mají přispět k vytvoření podmínek pro kreativní podnikání, inovace a růst. OP PIK počítá s možností podpořit KKP OP PIK se nezaměřuje speciální prioritní osou či oblastí podpory na KKP, ale CZ-NACE týkající se KKP nebudou vyloučeny  Prioritní osa 1: Problematika zvyšování inovační výkonnosti podniků zahrnuje i aktivity v oblasti kreativních průmyslů  Prioritní osa 2: V rámci podpory nových podnikatelských subjektů a nových podnikatelských záměrů zejména inovačního charakteru, bude řešena i problematika podnikatelských záměrů v oblasti kreativních průmyslů KKP v novém OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK)

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 9

10 Specifický cíl 1.1 „Zvýšení inovační výkonnosti podniků“ Specifický cíl 1.2 „Zvýšení intenzity a využití výsledků průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje v rámci konceptu inteligentní specializace“ Specifický cíl 1.3 „Rozvoj spolupráce mezi podnikatelským sektorem a veřejnými, vzdělávacími a vědecko-výzkumnými institucemi v duchu konceptu inteligentní specializace“ Možné uplatnění KKP podpora inovací a výzkumu: důraz na podporu technických i netechnických inovací (inovace produktů, služeb, procesů, organizace, marketingu apod.) rozvoj a efektivní využívání inovační infrastruktury: vědeckotechnické parky, podnikatelské inkubátory podpora klastrů KKP technické (přístroje apod.) a technologické vybavení infrastruktury PO 1: „Rozvoj podnikání založený na podpoře výzkumu, vývoje a inovací“

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 11 Specifický cíl 2.1 „Zvýšení počtu nových podnikatelských subjektů, nových podnikatelských záměrů, včetně zlepšení dostupnosti kapitálové vybavenosti firem“ Specifický cíl 2.2 „Zvýšení mezinárodní marketingové připravenosti malých a středních podniků a jejich zapojení do globálních produkčních a partnerských sítí a zajištění specializovaných poradenských služeb pro podnikatelské subjekty“ Specifický cíl 2.3 „Vybudování kvalitní podnikatelské infrastruktury“ Specifický cíl 2.4 „Rozvoj a využití stávající infrastruktury pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů v podnikatelském sektoru s důrazem na technické odborné vzdělávání“ Možné uplatnění KKP podpora nových podnikatelských záměrů přístup k financím: systém bankovních záruk, zvýhodněných úvěrů, nové metody financování podpora poradenství a vzdělávání k získání kompetencí v oblastech strategického obchodního plánování, marketingu, managementu, projektového řízení, finančnictví, znalosti trhu, informačních a komunikačních technologií, duševních práv, apod. internacionalizace: účast na specializovaných veletrzích a výstavách v zahraničí PO 2: „Rozvoj infrastruktury a služeb podporujících podnikání ve znalostní ekonomice a internacionalizace podnikání“

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 12 Specifický cílC 3.1 „Zvýšení podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů energie v rámci energetického mixu ČR“ Specifický cíl 3.2 „Snižování energetické náročnosti podnikatelského sektoru a rozvíjení energetických služeb” Specifický cíl 3.3 „Modernizace a rozvoj přenosových a distribučních sítí“ Specifický cíl 3.4 „Větší uplatnění výzkumu a inovací v energetice a zvýšení využívání druhotných surovin“ Specifický cíl 3.5 „Zvýšení využití a zavádění kombinované výroby elektřiny a tepla a modernizace centrálního zásobování teplem“ Možné uplatnění KKP podpora inovací v architektuře (nové materiály, energetická úspornost) a designu PO 3: „Udržitelné hospodaření s energií a rozvoj inovací v energetice“

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 13 Specifický cíl 4.1 „Zvětšení pokrytí vysokorychlostním přístupem k internetu“ Specifický cíl 4.2 „Rozvoj nejmodernějších a pokročilých informačních a komunikačních technologií a podpora poskytování souvisejících sdílených služeb“ Možné uplatnění KKP rozvoj produktů a služeb informačních a komunikačních technologií s kulturním obsahem PO 4: Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a podpora moderních ICT

Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 14 Děkuji za pozornost