Dělba práce v rodině a měnící se genderové role

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alternativní formy péče o děti
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Dana Linhartová CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
Technika,tak jak ji vidím já…
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Genderový audit v praxi
Mgr. Karolína Dobiášová
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
1. ČEŠI A ČEŠKY JESLE (NE) CHTĚJÍ? PhDr. Hana Hašková, PhD. Vědecká pracovnice Sociologického ústavu AV ČR.
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Gastouderopvang v Nizozemsku V jakém rozsahu je v Nizozemsku hlídání dětí v domácnostech (childminding) opravdovou alternativou k mateřským školkám? Tijne.
Rodina.
Konference rodinných a mateřských center , Vsetín Možnosti personální politiky organizací Aktivity AERV v rámci projektu - koordinátor pro práci.
Životní šance, rodina a sociální politika
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Harmonizace rodiny a zaměstnání v ČR, role sociální politiky
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Podpora částečných úvazků?
Chůvička Brno Agentura na hlídání dětí v Brně a okolí
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Imigranti na trzích práce v EU
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Střídavá péče je prostředek racionální správy společnosti
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Výchova ke zdraví, sexuální výchova Lekce 5,6
Sociální politika Téma: Rodinná politika
Sociální politika Téma: Rodinná politika
Genderová kultura a kulturní teorie sociálního státu
Průvodce Čínou 21. století “Children in Meeting #8″, Zhigang Tang, 2000.
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
IV. kongres Sítě mateřských center Máš se starat o dítě, aneb mají rodiče právo dělat v mateřském centru něco „jenom“ pro sebe?
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Rodinná politika v EU a ČR Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí Jihlava KATEDRA DEMOGRAFIE A GEODEMOGRAFIE Přírodovědecká fakulta.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
Genderové aspekty na trhu práce Institucionální charakteristiky: Česká sociální politika v kontextu EU Týden 7 (31/03/09)
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Harmonizace rodiny a zaměstnání v ČR, role sociální politiky
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
„Vraťme českého lva tam kam historicky patří.“
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Rodinná politika Sociální politika II.
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

Dělba práce v rodině a měnící se genderové role Adéla Souralová 12.2.2013 CZ.1.04/3.4.04/76.00328 Rodina a práce: PROČ NE?

struktura diskuse tradiční dělby rolí v rodině re-familizační politiky dělba práce v rodině v číslech delegace a nové formy dělby

tradiční model aneb co si pamatujeme ze slabikáře

„návrat“ žen do domácnosti? Re-familizace českých rodinných politik „Po pádu komunismu se ženy střední Evropy ocitly v historicky jedinečné situaci. Na jednu stranu, zažívaly největší míru zaměstnanosti na celém světě – pouze skandinávské země se přibližovaly. Na druhou stranu, v kontrastu právě ke Skandinávii, pouze malá diskuse vznikla o tom, že je třeba, aby se muži začali podílet na chodu domácnosti a péči o děti.” Saxonberg & Sirovátka

re-familizace českých rodinných politik kroky k utvrzení polarizované dělby práce (1) redukce počtu zařízení předškolní péče redukce počtu diskreditace jeslí jako „komunistického výmyslu“ – nevhodnost a nepotřebnost mýty kolem péče o děti do tří let (2) mateřská a rodičovská „dovolená“ (3) politiky zaměstnanosti 1990 1991 1995 1998 2001 2004 2007 2011 Počet zařízení 1043 486 207 79 59 58 47 45 Počet míst 39829 - 7574 2191 1717 1708 1495 1425

dělba práce v novém tisíciletí vliv individualizace – rozmělnění jasných modelů rodinných rolí muže jako živitele a ženy jako pečovatelky o děti a o domácnost definice sociálních rolí v páru je do velké míry otázkou vyjednávání mezi partnery i přesto však většina zodpovědnosti za domácí práce zůstává na (pracujících) ženách

dělba práce v novém tisíciletí kvantitativní výzkumy, ve kterých respondenti/tky odpovídají na otázku: „kolik hodin týdně trávíte domácími pracemi“ studie z poloviny 90. let – ženy 25 hodin, muži 10 hodin studie z let 2010 – 2011 – ženy 21 hodin, muži 9,4 hodin NAVÍC: mužskou doménou nejsou ani drobné opravy v domácnosti – také na nich participují ženy

dělba práce v číslech Kolik hodin týdně trávíte v průměru péčí o domácnost a její členy? Zdroj: Životní dráhy 2010, N= 4010. Vohlídalová (2012). ekonomicky aktivní ženy tráví 27,6 hodin týdně péči o dětí/domácnost, což se rovná 0,7 úvazku

delegace domácích prací jedním z rysů proměňující se dělby rolí v rodině je delegace povinností na třetí osobu Chůvu Paní na úklid Hodinového manžela

(1) pomocnice v domácnosti velký trend v zahraničí – au pair, pomocnice (ženy z Latinské Ameriky nebo Filipín) šedá ekonomika vaření, uklízení a péče o děti umožňuje ženám zastoupit do práce a dělat „genderovou rovnost“ na pracovišti + umožňuje mužům nedělat nic + vykořisťuje ženy z chudého Jihu/Východu kritika – reprodukce nerovností v kontextu globalizace

(1) pomocnice v domácnosti v ČR zatím není běžným modelem agentury na úklid Ukrajinky pracující v rodinách Filipínky (začínající fenomén)

(2) agentury na hlídání dětí Rostoucí poptávka je důsledkem: redukce jeslí nemožnosti spoléhat na prarodiče tlaku pracovního trhu vliv západního „auparismu“ „České rodiny jsou hodně náročné, neslevují ze svých nároků, když si chtějí nechat pohlídat dítě, tak opravdu chtějí, aby se s tím dítětem pracovalo a aby se tam něco dělo, aby to dítě jenom neodložili, aby se to dítě rozvíjelo. Jsou velmi nároční na chůvu, ale jsou ochotni i za to zaplatit (…) jsou nároky na její vzdělání, velmi často to dělají vysokoškolačky anebo opravdu chůvy se vzděláním. Jsou vlastně školené ty pečovatelky, jsou tam nároky na řidičský průkaz, na cizí jazyk, jsou to až nároky jak nějakou manažerskou pozici.“ (majitelka agentury Slůně)

(2) agentury na hlídání dětí Co nabízejí? Agentury nejsou: jesle, protože nabízejí individuální péči zahraniční pomocnice v domácnosti, protože nabízejí kvalifikovanou péči příbuzní, protože nabízejí profesionální péči dopad na pojetí péče jako odborné aktivity

(3) hodinový manžel muži neparticipují na dobrých opravách – hodinový manžel Souvisí se strategií DO IT YOURSELF (od Hornbachu po IKEA)