Aplikace enzymů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
ENZYMY = biokatalyzátory.
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AZ-KVÍZ
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Didaktické testy z biochemie 1
Reakční kinetika enzymových reakcí; regulace činnosti enzymů
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zkoumá rychlost reakce a faktory, které reakci ovlivňují
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Sacharidy.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Metabolismus lipidů.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy ve výživě ryb
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Aplikační potenciál keratinových vedlejších produktů masného průmyslu
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Škrob a výrobky ze škrobu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
POLYSACHARIDY Glykany
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy – obecný přehled
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Aplikace enzymů.
19_Metabolismus sacharidů 19a_Polysacharidy
Význam a výskyt sacharidů
Škrob a výrobky ze škrobu
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Aplikace enzymů

Použití enzymů v praxi Některé enzymy využívány od nepaměti (jako součást biologických materiálů  alkoholové kvašení způsobené kvasinkami; tenderizace masa proteasami v listech papajovníku; srážení kaseinu chymosinem z telecích žaludků ...)

Použití enzymů v praxi Pro průmyslové využití je nutno mít k dispozici dostatečné množství enzymu  nejvhodnější zdroj jsou mikroorganismy Důležité rostlinné enzymy  papain, bromelain, ficin Důležité živočišné enzymy  trypsin, chymotrypsin, chymosin, papain, amylasy, lipasy

Rozdělení důležitých enzymů Průmyslové enzymy Velká možství (tuny za rok) Obvykle nízká čistota Nízká cena (ca $5-40 / kg) Relativně nízký finanční zisk Speciální enzymy Malá množství (g – kg za rok) Vysoká čistota Vysoká cena ($5 – 10,000 / g) Vysoký finanční zisk

Enzymy v průmyslu Rozdělení enzymů podle substrátu hydrolyzující proteiny 59% hydrolyzující sacharidy 28% hydrolyzující lipidy 3% Speciální (analytika, léčiva, výzkum) 10%

Enzymy: současné trendy Vzrůst výroby a spotřeby o 10-15% ročně Vzrůst hodnoty o 4-5% ročně Zvýšení zájmu o speciální enzymy Diagnostické enzymy Výroba speciálních chemikálií Příprava optických isomerů Medicína

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů Proteolytické enzymy Biodetergenty (termostabilní, alkalické bakteriální proteasy) Mlékárenský průmysl (chymosin z telecích žaludků  specifická proteolýza kapa-kaseinu  tvorba sýřeniny) Krmivářský průmysl  výroba technických hydrolyzátů bílkovin Masný průmysl  tenderizace (změkčení) masa (rostlinná proteasa papain) Pivovarnictví  enzymové stabilizátory piva (odstraňování chladových zákalů)

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů Amylasy α-amylasy  hydrolýza 1,4-α-glukosidických vazeb uvnitř polysacharidové molekuly Ztekucování škrobu (nezbytné při následné výrobě glukosových syrupů a glukosy) Součást biodetergentů (odstraňování škrobového pojidla z textilních vláken) Součást prostředků do automatických myček Zlepšování filtrovatelnosti cukrových a ovocných šťáv

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů (glykosidasy) β-amylasy  odštěpují maltosové jednotky z neredukujícího konce polysacharidového řetězce Glukoamylasa  odštěpuje glukosové jednotky od neredukujícího konce (zpracování škrobu na škrobové sirupy; odbourávání zbytkových dextrinů v pivu  vyšší stupeň prokvašení, diabetické pivo) Invertasa  hydrolýza sacharosy na glukosu a fruktosu, výroba invertního cukru β-galaktosidasa  hydrolýza laktosy na glukosu a galaktosu (výroba delaktosovaného mléka, mléko pro výrobu zmrzliny (zabránění krystalizace laktosy))

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů Glukosaisomerasa (xylosaisomerasa) Isomerace glukosy na fruktosu Výroba fruktosových sirupů (42 % - 55 % fruktosy) z glukosových sirupů (zejména z kukuřičných a obilních škrobů)  vyšší sladivost

Sugars from starches: enzymatically pH adjustments Wet-milled Corn Alkali Acid Alkali NaOH Starch HCl pH 3.5-4.2 Liquefaction NaOH pH 6.0-6.2 105oC 5-8 min 95oC 1-2 hours Saccharification 150,000 bushels of corn a day in a large plant Starch separated from grain,partially purified and washed by hydrocyclone action Insioluble starch suspended in water to give slurry 40% dry solids, pH3.5-4.2 So for liquefaction, NaOh and enzyme added. Starch gelatinized by steam injection in a pressure jet Time on picture Saccharification carried out in 300,000 gallon plug flow reactors Isomerization: enzyme immobilized on column, temp and flow rate controlled to give 42% fructose product. pH 4.2-4.5, 60oC 36-48/96 hours Isomerization pH 7.8, 60oC 0.3-3 hours 42% fructose Glucoamylase + Pullulanase Enzyme: a-amylase Glucose isomerase

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů Celulasy Komplexní enzymový systém katalyzující hydrolýzu celulosy Celulasa z Trichoderma viridae  odbourání nativní celulosy Zpracování celulosové suroviny (dřevěné odpady, odpadní papír) Výroba instatních potravin (káva, čaj), digestiva v krmných směsích, zvýšení účinnosti extrakce šťav z rostlinných materiálů

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů Lipasy Postupná hydrolýza lipidů (triacylglyceroly diacylglyceroly  monoacylglyceroly  glycerol [+ uvolněné mastné kyseliny]) Reakční rychlost se postupně snižuje  úplná hydrolýza je obtížná Reakce probíhá v heterogenním systému (lipidy jsou nerozpustné ve vodě) Ovlivnění chuti a vůně potravinářských výrobků (sýrařství !!!) Součást digestivních přípravků

Nejvýznamnější analytické aplikace enzymů Činidla pro stanovení nejrůznějších biologicky aktivních látek (substráty, inhibitory, aktivátory) Rovnovážná metoda  proměření celkové změny produktu či substrátu po dosažení rovnováhy (pouze pro sloučeniny, které se reakce účastní jako substráty) Kinetická metoda  měření změny koncentrace substrátu nebo produktu

Příklady lékařských aplikací enzymů Fibrinolýza (cílené rozpouštění krevních sraženin)  plasmin, streptokinasa, urokinasa (aktivátory plasminogenu) Cílená tvorba krevních sraženin  thrombin Trávicí enzymy Trypsin  čištění ran od hnisu Analytická činidla pro stanovení diagnosticky významných látek