Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Advertisements

metody založené na specifické kombinační návaznosti (tj
OUESSANTSKÁ OVCE.
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
1 Projektová dynamika II RNDr. Jiří Weinberger, TIMING Praha 28. Března 2008.
JAK SE STARAT O PSA DENISA SOVOVÁ.
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika I.
Piktogramy Připraveno pro: FSV - UK Datum: 4. července 2008 Projekt: 28506/2 Připravili: Jan Vavřík, Naďa Nevěřilová Příloha Grafy.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika III
SELEKCE METODY PLEMENTBY
TEORIE ROZHODOVÁNÍ.
ENERGIE KLASTRŮ VODY ZÍSKANÁ EVOLUČNÍMI ALGORITMY
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
Velký münsterlandský ohař
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Psí útulek Vítejte ve světě psů.
Prezentace o zvířátkách a lidech
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Kolja 9.
Pes …a jeho plemena.
Struktura strany + stanovy Jiří Lameš Předseda klubu Praha 21.
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
Proč je důležité studovat Principy
1 Roverský mikulášský víkend 2005 © Einstein, fotografie ©Nick.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Metodika kurzů snižování nadváhy adolescenty
Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Montessori Prachatice, ZŠ Národní
SVĚT PSŮ Že pes je nejlepší přítel člověka víme již dlouho, někteří lidé možná ale netuší, že život bez psa by nemohl fungovat.
Bišonek Frisé A ZAJÍMAVOSTI O NĚM.
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Psi – Mé hobby Co se mi na psech líbí a proč jsem si je vybrala na svoji prezentaci Původ psů Anatomie těl psů Chování psů Smysly psů Srsti psů Dělení.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Pojmy a interpretace.
Historie vzniku plemene - legendy - předchůdci plemene - pojmenování plemene Vlastnosti - míry - barvy Charakter.
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Kavalír king charles španěl. Původ a historie plemene Podobné typy španělů můžeme dohledat již v 15. století. Důkazem jsou nesčetné malby, kde byli tito.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
 VY_32_INOVACE_16_18  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Zootechnická taxonomie
Fenka křížence jorkširského teriéra a pražského krysaříka Ája
Historie je největší domestikovaná šelma a nejstarší domestikované zvíře vůbec, provázející člověka minimálně 14 tisíc let obecně se předpokládá, že se.
JEDNOTNÁ DATABÁZE CHOVATELŮ A DRUHŮ EXOTICKÝCH PTÁKŮ
Přátelství v literatuře
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
Jack russel teriér.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Portugalsko Doba vzniku: starověk Původní využití: lov králíků a zajíců Využití dnes: společenský pes, lov králíků a zajíců.
„Opravdový přítel je ten, kdo ti nabídne ruku a dotkne se tvého srdce“
Psí Svět.
Příbuzenská, liniová a čistokrevná plemenitba
Zvěrolékař každého druhu
Citáty z knihy Malý princ
Projekt:Vzdělávací internetové kluby Jméno:Jakub Michálek Téma:Příroda a já.
EKONOMIKA CHOVU A DRŽENÍ LOVECKÝCH PSŮ Krepsová Kristýna.
Rodina a typologie rodin
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Pes domácí Prezentace o psech.
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_04
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
Zootechnická taxonomie
Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor
Marek Barták ZŠ a MŠ Ludgeřovice
Transkript prezentace:

Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM E-learningové kurzy 2. ČLOVĚK A PES 20.5.2013

Pes – nejlepší přítel člověka Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz Pes – nejlepší přítel člověka Oddaný, věrný, chápající, provázející člověka tisíce let. Je v každé druhé domácnosti. Proč tedy končí tolik psů bez domova, v útulcích, nebo mnohem hůře – vyhozených, utýraných, či jinak trápených? Co s tím můžeme udělat? Více než si myslíte.

ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz

Nekupujme štěňata od pochybných množitelů Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz Nekupujme štěňata od pochybných množitelů Těmto lidem nezáleží na zdraví ani budoucnosti odchovaných štěňat, záleží jim hlavně na zisku. Zbylá štěňata většinou utratí nebo vyhodí jako odpad. Denně jsou odhalovány nové případy nelegálních množíren, kde jsou desítky psů drženy v otřesných podmínkách, složitě je zachraňují a pokoušejí se pro ně najít nové domovy.

ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz

Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz Při čtení inzerátu často narazíme na „prodej štěňat bez PP po rodičích s PP“. S největší pravděpodobností existuje v tomto případě nějaký vážný důvod, proč rodiče takových štěňátek nebyli vpuštění do chovu. Může se jednat o vážné zdravotní problémy, ale také o problémy povahové. To už se nám asi nepodaří zjistit.

Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz Aby pes či fena byli vpuštěni do čistokrevného chovu a mohli tak plodit štěňata s PP, musí splnit chovné podmínky, které si daný klub určuje. Jde o to, aby se do chovu dostávali pouze typičtí jedinci, nevykazující hrubé vady, ale především zvířata vyšetřená na dědičné onemocnění, která se u daného plemene vyskytuje a v neposlední řadě také jedinci s vyrovnanou a neagresivní povahou.

ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz

Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz 2. Čistokrevná štěňata jsou po rodičích s prokazatelným průkazem původu – rodokmenem, zdravotní záznamy, splňují přísná kritéria exteriéru povahy toho určitého plemene a máme mnohem větší pravděpodobnost, že budou zdravá. Běžnou praxí je smlouva o koupi a celoživotní chovatelský servis pro Vaše štěně.

Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz 3. Rodokmen – průkaz původu - dostanou všechna štěňata ve vrhu v registrovaném chovu – ne jen některá! Ta se pak dělí na standardní – s výstavními a chovnými předpoklady a nestandardní – s malou odchylkou od standardu – například bílou tlapkou, zálomkem na ocásku, odchylkou ve zbarvení apod. Tato jsou výrazně levnější – nehodí se do dalšího chovu, přesto jsou čistokrevná a typickými zástupci plemene.

ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz

Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz Štěňata z registrovaných chovatelských stanic jsou proto nejlepší volbou – není pravda, že jsou přešlechtěná nebo výrazně dražší, u „bezpapíráků“ si můžeme naopak být téměř jisti nemalými budoucími výdaji u veterináře. Výhodou průkazu původu psa je také to, že si můžeme ověřit, zda pes nepochází z úzké příbuzenské plemenitby, což může mít velice negativní vliv na jeho zdraví, ale i psychiku. Známe případy „bezpapírového chovu“, kde jsou navzájem pářeni ti nejbližší příbuzní. Třeba matka se synem, nebo sourozenci navzájem.

4. Zvažme možnost vzít si pejska z útulku. Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz 4. Zvažme možnost vzít si pejska z útulku. Najdeme tam všechna plemena i velikosti. Od štěňátek po dospělé pejsky, většinou křížence.

Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz 5. Většina plemen má své příznivce, své internetové a fb stránky, kde sledují a snaží se pomoci jednotlivých případům pejsků, kteří se ocitli bez domova. Např. Chrti v nouzi, Parson russel rescue – tam můžeme najít svého psího kamaráda.

Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz 6. Pomoci můžeme i dočasnou péčí o pejsky bez domova, než se pro ně najde trvalý domov, tak si alespoň zkusíme, jak nám to s pejskem jednou půjde. Např. Klub ochránců zvířat Mokrá pomáhá zachraňovat zvířata, kterým hrozí euthanasie. www.kozmokra.cz

Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz 7. Mějme na paměti, že nejrozumnějším řešením, jak zastavit přibývající počet pejsků bez domova, je kastrace. Není pravdou, že zvířeti ubližujeme, naopak, můžeme předejít (hlavně u fen) různým zdravotním komplikacím v pozdějším věku.

Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz Velmi častý je mýtus, že každá fena by měla mít alespoň jednou za život štěňata. Opak je pravdou. Ve volné přírodě si například ve smečce vlků samec vybírá jen ty nejlepší feny, které dál nesou jeho genetickou informaci v potomstvu.

„Stáváš se navždy zodpovědným za to, Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz Na závěr citát od Exupéryho: „Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal.“ Děkuji za pozornost Svatava Vitulová Koordinátor aktivit