Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Oběhová soustava člověka
Advertisements

VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
Zdraví především !!! Jako tvůj přítel mám povinnost tě seznámit s následujícími informacemi !!! Pokračuj kliknutím …
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Digitální učební materiál
Obvodová NS.
Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP v Olomouci Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
Nemoci oběhové soustavy
Vypracovala: Jedličková Helena 2.A
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Plazi opakování Pro 7. třídy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Jedovatá stopa - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NEJJEDOVATĚJŠÍ ŽIVOČICHOVÉ
Úraz elektrickým proudem
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. šok.
Cukrovka Diabetes mellitus
HADI
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Střední zdravotnická škola Evangelické akademie
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
[1] Léčiva.
Podřád: Hadi (serpentes)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.11 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při úrazu elektrickým proudem DUM – výkladový.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Název Nebezpečí kouření
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Srdce (Cor).
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
CIZOKRAJNÍ JEŠTĚŘI A HADI
Úraz elektrickým proudem
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Vylučovací soustava 2.
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
vypracoval-Martin Vítů
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Cévní systém lidského těla
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Velká indická č ty ř ka Vypracoval: Adam Zacpal Obor: Technické lyceumTřída: 1.L Předmět: BiologieŠkolní rok: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparDatum:
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
Zoo Praha - Hadi
Řády plazů Přírodopis 7. třída.
třída: PLAZI vejce v kožovitém obalu
Jedovatí hadi Monika Spáčilová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Živočichové – plazi.
Třída: Plazi znaky: tělo pokryté rohovitou pokožkou nebo krunýřem
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Zvířata v lese – zmije obecná
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Zoologie bezobratlých a obratlovců
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Vy_52_Inovace_38_Hadi Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Ještěři a hadi.
Transkript prezentace:

Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice JEDOVATÍ HADI Bc. Martina Králová Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice

JEDOVATÍ HADI na světě existuje asi 500 druhů jedovatých hadů člověka může ohrozit jen polovina hadi používají jed k lovu kořisti, k sebeobraně jsou rozšířeni po celém světě, avšak existují i oblasti, kde se vůbec nevyskytují (Irsko, Nový Zéland, Madagaskar).

HADI JAKO KULTOVNÍ ZVÍŘATA u mnoha přírodních národů se hadi stali obřadními zvířaty v Indii je had posvátné zvíře, které se nesmí zabít, kterému jsou na mnoha místech postaveny hadí chrámy v Dahome v Africe jsou kláštery, kde se chovají a krmí krajty písmenkové v jižní Rhodesii a v některých jiných částech Afriky platí zvyk, že kdo zabije krajtu, musí ji spálit, aby nepřišlo sucho v Americe při válečných tancích Šošonů a Čerokézů si bojovníci nasazovali masky znázorňující chřestýše

NÁVOD, JAK SE STÁT HADÍM KOUZELNÍKEM Napsal herpetolog dr. Nicholson "Berte denně kobru ven a přivykejte ji tomu, že s ní stále něco děláte. Pokud chcete svoji kobru předvést, sedněte si před ní na bobek a přinuťte ji k pozornosti plesknutím přes záda. Jestliže se uklidní a začne se plazit pryč, chyťte ji za ocas a znovu ji pleskněte. Když chcete představení skončit, položte hadovi ruku na hlavu a tlačte ji k zemi."

ROZDĚLENÍ PODLE ZUBŮ Opistoglypha - hadi s jedním nebo více páry rýhovaných jedových zubů uložených v zadní části horní čelisti - zuby jsou prodloužené a rýhované na své přední části po celé délce a trvale zůstávají ve svislé poloze - bojga

ROZDĚLENÍ PODLE ZUBŮ Proteroglypha - hadi s malými fixně umístěnými zuby v přední části horní čelisti - korálovcovití (Elapidae) - kobry, mamby, bungaři, vodnáři (Hydrohiidae)

ROZDĚLENÍ PODLE ZUBŮ Solenoglypha - při otevření čelisti mají vztyčitelné jedové zuby s kanálkem, které jsou umístěny na přední části horní čelisti - zmijovití (Viperidae) a chřestýšovití (Crotalidae)

HADÍ JED základem jsou různé proteiny s vysokou molekulovou hmotností polypeptidy různé proteázy, lipidy, soli a další dosud neidentifikované látky

HADÍ JED neurotoxiny - působí na neuromuskulární synapse, způsobují tak svalovou paralýzu - většinou se velmi rychle vstřebávají příznaky intoxikace malátnost, obrna faciálního svalstva, obrna hladkého svalstva duhovky, poruchy řeči, zahlenění dýchacích cest, obrna motorického svalstva, paralýza svalstva dýchacího při vědomí jsou převažujícími komponentami jedu korálovcovitých (kobry, mamby, korálovci) a některých chřestýšů (chřestýš brazilský)

HADÍ JED Kardiotoxiny - přímý účinek na srdeční sval - některé kobry Myotoxiny - mají myolytickou aktivitu - hlavním klinickým příznakem účinků je myonekróza a myoglobinurie s možným renálním selháním - nejvyšší zastoupení v jedu vodnářů, některých korálovcovitých a chřestýšů

HADÍ JED Látky zasahující do systému hemokoagulace - zastoupeny v jedech zmijovitých, chřestýšovitých - účinek těchto toxinů je hemokoagulační rozvrat nejčastěji typu diseminované intravaskulární koagulace - příznaky intoxikace krvácení nebo trombotické komplikace

HADÍ JED Vazodilatační komponenty a látky zvyšující permeabilitu kapilár - způsobují ztrátu tekutin, proteinů i krevních elementů z intravazálního kompartmentu, což má za následek snížení cévní náplně a může, zvláště v kombinaci s vazodilatací, vést přes hypotenzi a zhroucení oběhu k šoku - časté po uštknutí chřestýšovitými a některými zmijovitými hady

HADÍ JED Toxiny s cytotoxickou aktivitou a hydrolytické enzymy - způsobují nespecifickou destrukci tkání lokálně i systémově - příznačné pro většinu chřestýšů a řadu zmijí

HADÍ JED V ROLI LÉKU používá se při léčbě zánětů (ve formě mastí a krémů) ke tlumení bolesti (analgetický účinek spočívá v blokaci elektrické aktivity nervových buněk) pomáhá bojovat proti revmatismu, křečovým žilám, zánětům svalů, šlach, malomocenství i epilepsii osvědčil se jako podpůrný prostředek při léčbě psoriázy, zánětlivých stavů kůže a proti oparům

HADÍ JED POMŮŽE LÉČIT protein nalezený v jedu brazilského hada "Urutus" (Bothrops alternatus) může pomoci s léčbou a regenerací poraněné tkáně - záleží na úrovni koncentrace jedu a) při nízkých koncentracích může protein ALT-C podporovat formování nových cév. Tím by se z proteinu mohl stát možný základ pro léky na choroby způsobené nedostatečným krevním zásobením, jako infarkty, rány diabetiků a dokonce topořivé poruchy.

HADÍ JED POMŮŽE LÉČIT při vyšších koncentracích způsobuje protein opačný efekt, brání tvorbě nových cév a je potenciálně užitečný pro léčení rakoviny - jed zmije je účinným lékem u nádorů prostaty, které nejsou ovlivněny mužskými pohlavními hormony

POUŽITÉ ZDROJE http://www.biotox.cz/toxikon/zivocich/hadi.php http://natura.eri.cz/natura/1997/8/9708-2.html http://www.osel.cz/index.php?zprava=121 http://www.reptarium.cz/news.php?cid=0&page=0&id=4238 http://www.uszscb.cz/jedy.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Jedovat%C3%AD_hadi