Trávicí žlázy játra slinivka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

JÁTRA.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávící soustava trávení, živiny
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
JÁTRA - HEPAR OLGA BÜRGEROVÁ
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
JÁTRA Trávicí soustava.
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Hormonální řízení.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
INTESTINUM CRASSUM SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Autor: Lenka Kraváčková
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Homeostáza a termoregulace
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Hormonální soustava.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Játra Olga Bürgerová.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_20_16C_Játra, slinivka břišní Téma: Biologie.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
zpracovaný v rámci projektu
CHEMIE - Metabolismus živin
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Základní škola, Hradec Králové
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Trávicí žlázy játra slinivka

Trávicí žlázy- játra Největší žláze lidského těla- 1,5kg Umístěna v pravé klenbě brániční Ústřední orgán metabolismu Rozdělena do 2 laloků Mají zvýšený krev.průtok- 1,5 l/min - portální žíla- z ten. střeva (živiny) - jaterní tepna- odděluje se z břišní aorty- O2 pro činnost jater Základní funkční jednotkou je jaterní buňka- hepatocyt- ne řezu játry je vidět jejich trámcovité- dostředivé uspořádání Kromě hepatocytů obsahují játra také kupferovy buňky- jejich hlavním úkolem je fagocytovat (pohlcovat) poškozené buňky, viry, bakterie z krve - Na spodní straně jater je žlučník

Funkce jater - Metabolismus tuků, cukrů, bílkovin- katabolické i anabolické procesy - Zásobárna živin- především ve formě jaterního glykogenu (až 30% hmotnosti jater)+ některé tuky a bílkoviny - Udržování koncentrace glukozy (glykemie), aminokyselin a lipidů v krvi - Ukládání vitamínů- A, B12, D,E,K - Degradace některých hormonů- např- angiotenzin- játra se podílejí na udržování stálé hormonální hladiny - Výroba tepla- hlavně u novorozenců- játra jsou nejteplejším orgánem těla (až 39ºC) - Detoxikace organismu- játra odstraňují z krve a štěpí zbytky léků a jiných toxinů (alkohol, antibiotika…) - Účast na krvetvorbě- syntéza bílkovin krevní plazmy (albumin, globulin, fibrinogen) - fagocytoza poškozených erytrocytů - ukládání železa a vitamínu B12 - Účast na srážlivosti krve- výroba fibrinogenu, protrombinu, heparinu - Játra jsou krevní rezervou pro případ jejích ztrát - Součást Imunitního systému- fagocytace virů a bakterií z krve pomocí kupferových buněk - Produkce žluči- emulgace tuků v tenkém střevě (žlučník je pouze její skladiště!!!)

Játra a alkohol Játra odbourávají alkohol z krve. Při jeho nadměrné konzumaci játra ztuční (steatóza), dojde k jejich zvětšení- při abstinenci dojde k návratu na původní hodnoty. Při pokračující konzumaci může dojít k zánětu hepatocytů (hepatitis- žloutenka)- při abstineci dochází k uzdravení (trvalými následky je fibroza- některé hepatocyty jsou nahrazeny vyzivem). Pokud počet vazivem nahrazených hepatocytů přesáhne regenerační schopnost jater, vazivo vyplní velkou část jater- dojde k jejich ztvrdnutí- cirhoze- játra přestávají plnit svou funkci. Věšinou končí smrtí !!!

Trávicí žlázy- slinivka břišní Šedě-růžová žláza- 12-16 cm dlouhá (cca 80g) Jedná se o žlázu s vnitřním (b) i vnějším (a)vyměšováním a/ 98% slinivky zabezpečuje vnější vyměšování Jeho produktem jsou trávicí enzymy, které jsou slinivkovým vývodem odvedeny do dvanácterníku, kde spouštějí štěpení živin trypsin- štěpí bílkoviny na aminokyseliny lipázy- štěpí tuk na glycerol a mastné kyseliny amylázy- štěpí složité cukry na glukozu b/ 2% tkáně slinivky (tzv. Langerhansovy ostrůvky) produkují hormony inzulin- pumpuje glukozu do buněk, kde je pomocí glakolýzy spálena a vzniká energie glukagon- blokuje přístup glukozy do buněk- pomáhá obnovit glykemii- stálou hladinu krevního cukriu