Veterinární dozor nad prodejem živočišných produktů na trzích, tržnicích včetně farmářských a vánočních trhů A.Kozák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Advertisements

Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Činnost dozorového orgánu SVS ČR v návaznosti na legislativu EU od MVDr. Milan Malena – SVS ČR MVDr. Antonín Kozák, Ph.D – MěVS Praha.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Komunální odpadní vody a kaly
Svaz faremních zpracovatelů
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
Farmářské trhy základní legislativní požadavky z oblasti potravin
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zkušenosti a výsledky veterinárního dozoru v tržní síti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MASO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Novela veterinárního zákona
Odbor životního prostředí MHMP
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Změna veterinární legislativy
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Transkript prezentace:

Veterinární dozor nad prodejem živočišných produktů na trzích, tržnicích včetně farmářských a vánočních trhů A.Kozák

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů na trzích, tržnicích V tržnicích a na tržištích, kde byl příslušnými orgány povolen prodej živočišných produktů, lze prodávat jen zdravotně nezávadné živočišné produkty, které splňují požadavky stanovené v § 18 zákona č. 166/1999 Sb, o veterinární péči, ve znění pozdějších předpisů. Živočišné produkty s prošlým datem použitelnosti jsou považovány za zdravotně závadné.

Kdo nabízí živočišné produkty k prodeji je povinen Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů na trzích, tržnicích Kdo nabízí živočišné produkty k prodeji je povinen skladovat potraviny nebo suroviny v prostorách a za podmínek, které umožňují uchovat jejich zdravotní nezávadnost a jakost, vyloučit přímý styk potravin nebo surovin s látkami nepříznivě ovlivňujícími zdravotní nezávadnost a jakost potravin, uchovávat potraviny a suroviny při teplotách stanovených vyhláškou nebo deklarovaných výrobcem.

Základní veterinární požadavky na živočišné produkty ( § 18 veterinárního zákona )   (1)Živočišné produkty musí a) odpovídat požadavkům na jejich výrobu, zpracování, skladování, přepravu a uvádění do oběhu, stanoveným tímto zákonem, zvláštními právními předpisy a předpisy Evropských společenství, b) být zdravotně nezávadné a bezpečné z hlediska ochrany zdraví lidí a zvířat, c) vyhovovat mikrobiologickým kritériím a nesmí obsahovat rezidua a kontaminující látky v množstvích, která představují nebezpečí pro zdraví lidí, d) být označeny stanoveným způsobem.

Základní veterinární požadavky na živočišné produkty ( § 18 veterinárního zákona ) (2) Živočišné produkty, které jsou určeny k lidské spotřebě, musí být získány ze zvířat, která a) splňují veterinární požadavky na zvířata příslušného druhu právními předpisy, b) nepocházejí z hospodářství, podniku, území nebo části území, které podléhá omezujícím nebo zakazujícím veterinárním opatřením, jež se vztahují na daná zvířata a jejich produkty. c) nebyla poražena, jde-li o maso a masné výrobky, v podniku, v němž během procesu porážení a výroby byla přítomna zvířata nakažená nebo podezřelá z nákazy. d) jsou v souladu, jde-li o vodní živočichy a živočichy pocházející z akvakultury, s požadavky stanovenými právním předpisem.

Základní veterinární požadavky na živočišné produkty ( § 18 veterinárního zákona ) Živočišné produkty, u nichž vznikly důvodné pochybnosti o dodržení povinností nebo požadavků na zajištění jejich zdravotní nezávadnosti, a potraviny živočišného původu, jež byly z tohoto důvodu vráceny z obchodní sítě, mohou být používány nebo dále zpracovávány jen se souhlasem krajské veterinární správy a za podmínek jí stanovených. Potraviny živočišného původu, které jsou zdravotně nezávadné, se posuzují jako poživatelné, popřípadě poživatelné po zvláštní úpravě (ošetření) nebo dalším zpracování. Potraviny živočišného původu, které neodpovídají požadavkům zdravotní nezávadnosti, se posuzují jako nepoživatelné.

DESATERO STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY K PRODEJI NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH Krajská veterinární správa (KVS) dozoruje trhy konané na místě schváleném obcí, jejichž konání bylo obcí povoleno a příslušná krajská veterinární správa schválila provozovateli tržní řád, nebylli vydán formou nařízení obce. 1. Chovatelé mohou prodávat produkty zvířat z vlastního chovu, které nebyly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném výrobním podniku a to za těchto podmínek: maso z drůbeže a králíků (musí být vykucháno, u králíků nesmí být oddělená hlava) maximálně z 10 kusů týdně, maso musí být uloženo při teplotě maximálně 4 °C. Maso musí být čitelně označeno nápisem „Maso není veterinární vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“

DESATERO STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY K PRODEJI NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH syrové mléko a smetanu pomocí prodejního automatu (automat musí být registrován u KVS) čerstvá, prosvícená a označená vejce s uvedením jména a adresy chovatele v maximálním množství 60 kusů jednomu konečnému spotřebiteli včelí produkty od včelstev ze stanovišť ve stejném kraji jako trh, označené jménem, příjmením a adresou chovatele a u medu druhem a množstvím živé ryby (usmrcování a další opracování ryb musí být nahlášeno příslušné KVS 7 dní předem)

DESATERO STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY K PRODEJI NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH 2. Je nepřípustné prodávat maso z domácí porážky provedené v hospodářství (mimo drůbeže a králíků) a výrobky z tohoto masa 3. Ostatní prodejci potravin a surovin živočišného původu musí zajistit, aby jimi prodávané potraviny a suroviny byly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném podniku. Jejich povinností je udržovat je při stanovených teplotách. Prodejce je povinen tuto teplotu kontrolovat 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře 3 °C pro vnitřnosti 5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota) 4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu) Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem.

DESATERO STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY K PRODEJI NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH 4. Pro potraviny podle bodu 3 musí být k dispozici viditelná informace o jejím názvu, množství a datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti. Prodávající musí být vždy schopen na místě doložit původ produktů. 5. Označení „domácí“ v názvu potraviny je nepřípustné. 6. Prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné. 7. Potraviny musí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek.

DESATERO STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY K PRODEJI NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH 8. Všechny předměty a zařízení, které přicházejí přímo do styku s potravinami, musí být čisté a nesmí představovat nebezpečí kontaminace, dopravní prostředky a nádoby používané pro přepravu potravin musí být udržovány v čistotě a v dobrém stavu. 9. Osoby manipulující s potravinami musí dodržovat požadavky na osobní hygienu a musí nosit čistý oděv, při prodeji nebalených potravin, zejména masa, musí být k dispozici zdroj pitné vody k mytí rukou. 10. Potravinářské a jiné odpady musí být z prostor, kde se nacházejí potraviny, co nejrychleji odstraňovány, aby nedocházelo k jejich hromadění, a nesmí představovat přímý ani nepřímý zdroj kontaminace.

Kontrola na trzích a tržištích ČR Rozmach farmářských trhů v roce 2011 Kontroly pouze na FT pořádaných na registrovaných tržištích a v tržnicích Počet akcí: 666 na 221 tržištích Počet akcí se závadou 74 Sankce 326 000 Kč Nejčastější závady: teplota, zboží neznámého původu, značení, nedostatečná ochrana zboží před znečištěním.

Kontroly Farmářských trhů MěVS v Praze SVS Počet kontrol FT do 30. 11. 2012 62 Počet zjištěných závad 76

Nejčastější závady Nedodržování teplotního řetězce (např. vejce +23°C, masné výrobky +13,5°C, +12,5°C, slanina +20,6°C). Chyby ve značení výrobků (např. uváděno tvrzení jako domácí špekáčky, domácí tlačenka, domácí sekaná apod. Označení „domácí“ je totiž v rozporu s § 4, vyhlášky č. 113/2005 Sb. a je tudíž nepřípustné. Chybí doklady o původu zboží (§ 11 odst. písm. c) zákona č. 110/1997 Sb.). Výrobky nebyly chráněny před vlivy vnějšího prostředí (prach, nečistoty, volně žijící zvířata,přímé sluneční záření apod.)

Nejčastější závady Obecně neuspokojivá hygiena prodeje (přívod pitné vody, sanitace pracovních pomůcek, pracovní oděvy apod.) Zjištěn prodej přímo dovezených živ. produktů z jiného členského státu EU=místo určení, bez předchozího nahlášení. Skladování vratných obalů ? Ty slouží po skončení jako opětovný primární obal neprodaných výrobků.

Veterinární podmínky sezónního prodeje živých ryb Prodejní místo k této činnosti musí splňovat tyto základní hygienické požadavky vybavení: Prodejní pult s omyvatelnou, dobře čistitelnou pracovní deskou s vyvýšenými okraji a odpadním otvorem, váhy. Dostatečně velké kádě na úchovu živých ryb se zabezpečeným neustálým přívodem zdravotně nezávadné vody a jejím odtokem, popř. zajistit úchovu ryb ve vodě obohacené kyslíkem. Při použití aeračního zařízení musí být voda v nádrži vyměněna alespoň jednou denně. V kádích a příručních nádržích musí být voda čistá o teplotě 0 ° až 10 °C, kádě nesmí být přeplněny.

Množství ryb v kádích Poměr hmotnosti živých tržních ryb a množství vody (hustota obsádky) v kádích a příručních nádržích, včetně nejnižšího množství kyslíku ve vodě v závislosti na teplotě vody, je: Kapr v kg na 1 000 litrů vody Teplota vody ve ˚C Hmotnost ryb v kg Nejnižší % nasycení kyslíkem 0 – 5 1 200 40 5 – 10 1 000 a méně 40

Veterinární podmínky sezónního prodeje živých ryb Prodejní místo musí být umístěno tak, aby byl zajištěn co nejkratší odtok odpadních vod do kanalizace a nedocházelo k roztékání odpadní vody při manipulaci s živými rybami. Nepropustné uzavíratelné a označené nádoby na pevné Vedlejší živočišné produkty (dále jen VŽP). Nádoby na vnitřnosti, žábry, šupiny, střeva, ploutve apod. budou označené nápisem „VŽP 3. kategorie“ a „Není určeno pro lidskou spotřebu“ Nádoby na uhynulé ryby budou označené VŽP 2. kategorie a „Není určeno k výživě zvířat“. Likvidaci VŽP zajistit dle nařízení Rady (ES) 1069/2009. Odvoz VŽP musí být zajištěn smluvně osobou, která má povolení k výkonu veterinární asanační činnosti, a provázen vyplněným obchodním dokladem (v příloze). Jedna kopie bude uchovávána u prodejce.

Veterinární podmínky sezónního prodeje živých ryb Prodávající musí být vybaveni ochrannými pracovními pomůckami (gumovými zástěrami, holínkami a rukavicemi) a vlastnit platný zdravotní průkaz. V každém prodejním místě musí být pro kontrolní orgány k dispozici: veterinární podmínky pro sezónní prodej živých ryb vydané MěVS v Praze pro danou sezónu včetně příloh, povolení pro zábor místa a služeb s tím souvisejících od příslušného obvodního úřadu a doklady o původu ryb (místo posledního sádkování). Živé tržní ryby se musí přepravovat ve vhodných přepravních nádobách a zařízeních ve vodě. Nakládání, vlastní přeprava a vykládání musí být prováděno tak, aby nedocházelo k poranění ryb.

Veterinární podmínky sezónního prodeje živých ryb Během prodejní činnosti musí být prováděn průběžný úklid, po ukončení prodeje celkový úklid prodejního místa. Při zacházení s živou rybou a jejím následném zabíjení musí být dodržovány požadavky zákona č. 246/1992 Sb., o ochraně zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, a vyhl. č. 382/2004 Sb., o ochraně hospodářských zvířat při porážení, utrácení nebo jiném usmrcování, zejména z důrazem na § 6 - péče o ryby před usmrcením.

zbavovat živé ryby šupin nebo ploutví Je zakázáno !!! zbavovat živé ryby šupin nebo ploutví vsouvat rybám prsty pod skřele do žaber vtlačovat prsty do očnic násilně vytlačovat jikry nebo mlíčí omračovat a vykrvovat ryby jiným způsobem než je uvedeno výše uplatňovat předsudek píchání nože do krajiny ocasní jako způsob usmrcování ryb zabíjení ryb do zásoby znečišťovat stanoviště krví a rybím odpadem.

V každém prodejním místě musí být pro kontrolní orgány k dispozici: zásady pro sezónní prodej živých ryb vydané MěVS v  Praze pro danou sezónu povolení pro zábor místa a služeb s tím souvisejících od příslušného obvodního úřadu doklady o původu ryb ( místo posledního sádkování ) obchodní doklad(y) o odvozu VŽP k neškodnému odstranění.

Děkuji za pozornost