Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život za vlády prvních přemyslovců
Advertisements

PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ Pravidla hry Gabriela Mikulková
Dnes se vydáme se Všeználkem po stopách husitských válek.
zpracovaný v rámci projektu
Románská kultura.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Kultura raného středověku
VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
projekt v rámci Operačního programu Hlavní události českých dějin I.
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Dnes tě naučím, jaký je povrch České republiky.
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Všeználek vypravuje o rodu Habsburků na českém trůně.
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Všeználek představuje krále Karla IV.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Všeználek vypravuje o středověku.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Počátky českého státu 4.ročník
zpracovaný v rámci projektu
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
Dnes budeme poznávat se Všeználkem města České republiky
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
představuje památná místa České
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_584_Románský sloh AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
Česká románská kultura
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
kultura století název odvozen od slova romanus = římský
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
o králi Přemyslu Otakaru II.
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
Bořivoj a Ludmila Přemyslovci. Bořivoj a Ludmila Přemyslovci.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
Románská kultura.
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Románský sloh.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Život za vlády prvních Přemyslovců
zpracovaný v rámci projektu
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
Téma (název prezentace)
Transkript prezentace:

Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců VY_08_Vla4_46p Všeználek vypravuje o vzniku českého státu a prvním známém knížeti z rodu Přemyslovců. Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/03.0064

Vznik českého státu Na našem území vzniklo několik nevelkých knížectví. Nejsilnějším kmenem na našem území byl kmen Čechů s vládnoucím rodem Přemyslovců. Ovládali území kolem řeky Vltavy, rozšiřovali svá území – bojem, sňatky, dohodami. Prvním Přemyslovcem byl kníže Bořivoj. Vládl v Čechách na konci 9. století. Na Moravě přijal křest s Ludmilou. Po návratu do Čech začali šířit křesťanství a stavět kostely. Postavil kostel na Levém Hradci a nové sídlo – Pražský hrad.

Bořivoj a Ludmila přijímají křest od arcibiskupa Metoděje. Obrázek 1: Bořivoj a Ludmila[1] Obrázek 2: Bořivoj [2] křest Bořivoje a Ludmily

Šíření křesťanství S křesťanstvím přicházela vzdělanost. Kněží a mniši uměli psát a objevují se první knihy. Vznikaly dílny, kde se ručně zhotovovaly opisováním knihy. Psalo se husím brkem na pergamenový papír. Knihy se vázaly, byly zdobené ilustracemi, počáteční písmeno v textech bylo ozdobné – tzv. iniciála. Měly náboženský obsah (modlitby, životopisy svatých) a později se psaly kroniky, které zaznamenávaly významné události.

Mnich při opisování knihy. Obrázek 3: opisování knihy [3]

Románský sloh Postupně se vyvíjel ROMÁNSKÝ SLOH. Stavby měly silné zdi z pravidelných kvádrů, malá okna s obloukem. Stavěly se rotundy – kostely kruhového tvaru, baziliky – obdélníkového tvaru. Obrázek 4: románský sloh [4]

Rotunda sv. Jiří na hoře Říp Obrázek 5: rotunda sv. Jiří [5] Rotunda sv. Jiří na hoře Říp

Život na počátku 10. století Lidé žili v okolí řek, ostatní krajina byla porostlá lesy. Prostí lidé žili v chatrčích, bohatí v kamenných domech. Hradiště se postupně měnila na kamenné hrady, kde žili panovníci. Kolem hradů se rozkládaly tržní osady, kde žili řemeslníci a obchodníci. Obchodovalo se řemeslnickými a zemědělskými (maso, obilí, kůže) výrobky. Život byl nebezpečný, hrozili nepřátelé, ale i časté rozbroje mezi členy přemyslovského rodu.

Pamatuj si! V 9. a 10. století získali Přemyslovci vedoucí postavení kmene Čechů. Kníže Bořivoj s manželkou Ludmilou se nechali na Moravě pokřtít. Šířili křesťanství a stavěli kostely. V klášterech vznikají první ručně psané knihy, šíří se křesťanství. Vyvíjí se románský sloh.

Jestli ano, pak snadno odpovíš na otázky. Byl jsi pozorný? Jestli ano, pak snadno odpovíš na otázky. Jak se jmenoval vládnoucí rod kmene Čechů? Jak se jmenoval první český kníže? Koho si vzal za manželku a kde přijali křest? Jak Přemyslovci rozšiřovali svá území? Kdo byl jediným nositelem vzdělanosti? Jak vznikaly knihy? Který sloh se rozvíjel v umění a stavebnictví? Jak žil prostý lid?

Zkontroluj si správnost odpovědí! Rod Přemyslovců. Kníže Bořivoj. Vzal si Ludmilu a křest přijali na Moravě. Rozšiřovali území dohodami, sňatky a bojem. Nositelem vzdělanosti byli kněží a mniši, kteří uměli psát. Ručním opisováním náboženských textů na pergamenový papír. Románský sloh: rotunda, bazilika. V nížinách kolem řek, prostí lidé v chatrčích, bohatší v kamenných domech, hradech a v osadách se obchodovalo.

Použité zdroje: Obrázek 1: Bořivoj a Ludmila[1] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1, str. 10 Obrázek 2: Bořivoj [2] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1, kartonová příloha Obrazy z českých dějin Obrázek 3: opisování knihy [3] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1, str. 11 Obrázek 4: románský sloh [4] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1, kartonová příloha obrazy z českých dějin Obrázek 5: rotunda sv. Jiří [5] Říp, rotunda svatého Jiří. In: ČERNÝ, Věnceslav. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2012-02-15]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C5%98%C3%ADp,_rotunda_svat%C3%A9ho_Ji%C5%99%C3%AD.jpg HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1 STŘÍBRNÁ A KOLEKTIV, Iva. Vlastivěda 4: Hlavní události nejstarších českých dějin. třetí vydání. tiskárna Nový Malín: Nová škola s. r. o., 2011. ISBN 978-80-7289-299-0. Klipart Office. Com