Stručná příprava pro první a druhé cvičení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rezervační systém AK Kladno
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Internetová učebna pro nelékařské zdravotnické pracovníky,
pro celoživotní vzdělávání. Podrobný návod ke studiu.
Microsoft 4. Windows Live Messenger. Co je to Messenger ? Nástroj pro komunikaci s přáteli Textová komunikace formou chatu Videokomunikace přes.
Vizuální Systém Fotbal
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
systém na odhalování plagiátů
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD. Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části.
Registrace v LMS MOODLE Mgr. Milan Šimek
KIV/ZI cvičení 2 Tomáš Potužák.
Obchodní prezentace systému PRACANT 2008 Věnujte této prezentaci 3 minuty Vašeho času a sami uvidíte, jak je jednoduché pracovat efektivněji.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Podmínky a tipy pro zvládnutí předmětu 12PPOK Anglická skupina 2014/2015 Ing. Petr Šatra České vysoké učení technické v Praze Ústav dopravních systémů.
PREZENČNÍ STUDIUM Volba praxe – prezen. studium I. ročníky –praxi jsou povinni studenti absolvovat na recepci KÚ Jihočeského kraje, na inform. centru.
Studijní informační systém (SIS)
Podmínky a tipy pro zvládnutí předmětu 12PPOK Kruh /2015 Ing. Petr Šatra České vysoké učení technické v Praze Ústav dopravních systémů K612 Fakulta.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Aplikační software 1 Hana Hoffmannová. Kontakt učebna M-11 2.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Ing. František Hůlka lektor webináře pro ICT metodiky
Školení IS Rozpisy studentů, závěrečné práce. Rozpisy Studium → Přehled balíků s tématy/variantami Balíky : byly vytvořeny - s názvem katedry, zvlášť.
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
Práce se šablonami v MS Word 2007
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-03.
Internetová učebna Jak postupovat: Pěkně od začátku …
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Tutoriál Nastavení alertů pro časopisy
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Office I. Miroslav Lorenc.
Koordinátoři Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity.
Informační systémy na FHS UK
Registrace uživatele na pro užívání webhostingu.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Důležité aplikace v IS MU semestr 2011/2012. Struktura a plán semestru 8 hodin 8 hodin 2x2h (6h) 2x2h (6h) 1x80min(2h) 1x80min(2h) 1. Úvod, organizace.
ZÁPIS STUDENTŮ VŠTE ČERVENEC 2015 TÁBOR.
Důležité aplikace v IS MU semestr 2008/2009. Struktura a design IS MU Jedinečný Informační systém v ČR Jedinečný Informační systém v ČR Desetitisíce uživatelů.
ZÁPIS do STUDIA na FF UP Olomouc 1. ročník
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Základy informatiky Přednášející: Ing. Jana Krutišová Cvičící: Ing. Jan Štěbeták.
Aplikace Přijímačky školní rok 2014/2015
INFORMACE PRO STUDENTY 1. ročníku bakalářského studia v kombinované formě na Fakultě managementu a ekonomiky UTB ve Zlíně v ak. roce 2008/2009.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Záznamník učitele Bc. Jana Večeřová.
Důležité aplikace v IS MU
Zápis do studia na FF UHK
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník
Pokyny ke zkoušce z biologie 2008/2009
Informační systém Masarykovy univerzity „IS MU“
KIV/ZD cvičení 1 Tomáš Potužák.
Důležité aplikace v IS MU
ORCID - Open Research and Contributor ID
Informatika 1 (IN1, INN1)
Cisco Networking Academy
Informační systém Masarykovy univerzity „IS MU“
PŘIHLAŠOVACÍ SYSTÉM CK KRISTOF
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Informace ÚIT studentům 1. ročníků bakalářské studium
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
pro celoživotní vzdělávání. Podrobný návod ke studiu.
Informace ÚIT studentům 1. ročníků bakalářské studium
Informace ÚIT studentům 1. ročníků bakalářské studium
Transkript prezentace:

Stručná příprava pro první a druhé cvičení Základy Informatiky Stručná příprava pro první a druhé cvičení

Harmonogram Pokud vám zde chybí něco, co patří do základů, ozvěte se! Seznámení s fakultní sítí a informačním systémem fakulty Seznámení s fakultní sítí a informačním systémem fakulty, základy MS WORD Číselné soustavy, převody mezi nimi, analogové / digitální zobrazení informace Architektura a činnost číslicového počítače Algoritmy, jejich grafické zobrazení pomocí vývojových diagramů Řešení úloh algoritmizace pomocí jednoduchých programovacích jazyků Inženýrské výpočty pomocí specializovaného software – praktické příklady Zápočtový test Pokud vám zde chybí něco, co patří do základů, ozvěte se!

Požadavky k zápočtu ??? Docházka ??? Zápočtový test – pouze látka z cviční Formátovaný text MS WORD Tabulky, grafy, výpočty MS EXCEL Převody mezi číselnými soustavami Tvorba algoritmu podle zadané úlohy Tvorba jednoduchého programu

Seznámení s fakultní sítí Jak si je možné všimnout, používáme jako síťový systém - Novell. Jako každý systém má určité výhody a nevýhody. Většina z vás se s ním zřejmě nikdy nesetkala. Z hlediska uživatelského se vás týká pouze přihlášení a používání síťových disků. Což je stejné jako u ostatních systémů.

Změna HESLA První bod, kterým se budeme zabývat je změna hesla. Je nutné zadat heslo, které má alespoň osm znaků, protože heslo, které teď máte není příliš bezpečné. Proto následujte tyto kroku CTRL + ALT + DEL CHANGE PASSWORD Vyberte zdroj FD s vaším uživatelským jménem XJMENO Do kolonky OLD … staré heslo Kolonka NEW a CONFIRM je pro nové heslo

Síťové disky 1 Velice často budete pracovat se síťovými disky, pro vás budou důležité svazky F: kde budete mít svoje osobní data, kde limit je něco okolo 1GB I: je prostor, ke kterému má přístup každý a může si sdílet co chce (prosím nesdílejte taháky, protokoly, varianty – vyučující mají také přístup na tento disk) H: tento disk je určen pro důležité formuláře a data, která vyučující poskytují pro studenty (zadání úloh, výukové texty atd)

Síťové disky 2 Disk F: Zde je adresář WWW, kam si můžete nahrát či vytvořit jakékoli webové prezentace. Pokud vím PHP je podporované. O MYSQL musíte zažádat. Vytvořte si adresář _MAIL K této složce je nakonfigurovaný prohlížeč Mozilla Thunderbird Nikdy nemějte rozpracované soubory na síťových discích. Vždy pracujte na lokálních.

Maily 1 Používáme protokol IMAP, kde probíhá synchronizace pro všechny klienty jednotně (když něco smažu doma v OUTLOOKu smaže se to i ve škole na THUDERBIRDu i na WEBu Jak bylo zmíněno na minulém slajdu. Můžete používat Mozilla Thunderbird ve škole na správu mailů Další alternativou je webové rozhraní na adrese http://mail.fd.cvut.cz Pokud nechcete používat školní mail nastavte si ihned přesměrování, veškerá důležitá upozornění jsou směrována na školní mail Samozřejmostí je vybírání mailů kdekoli v jakémkoli klientovi. K tomu vám poslouží návody, které najdete na http://net.fd.cvut.cz/navody/nastaveni-posty-navod.html

Maily - přesměrování 1 2 3

Maily 2 Používání hromadných mailů je velice oblíbené xst07@fd.cvut.cz – mail na všechny studenty vašeho prvního ročníku prezenčního studia xkom07@fd.cvut.cz – mail na všechny studenty vašeho prvního ročníku kombinovaného studia studenti@fd.cvut.cz – všichni studenti fakulty dopravní včetně doktoradnů, kteří vás často učí, pozor na to!!! řiďte se prosím pravidly Co vadí vám nedělejte někomu dalšímu (SPAM) Posílání mailů jako zpracování semestrální práce na nějaký předmět všem 2000studentům není moc příjemné, zvlášť, když na to začne dělat více z vás

Návody Na minulém slajdu jste našli první návod a to na nastavení pošty. Samozřejmě mnozí z vás budou chtít přistupovat Na fakultní disky z domova Připojovat se na Wi-Fi fakulty dopravní Více se dozvíte na stránkách: http://net.fd.cvut.cz/navody/

Návod na Thunderbird pro používání ve škole Spusťte Mozilla Thunderbird Vyberte profil – dle obrázku a spusťte Další kroky postupujte dle obrázků na dalších slajdech

Návod na Thunderbird pro používání ve škole Po startu Thunderbird 2 3 1

Návod na Thunderbird pro používání ve škole 1 2 3

Návod na Thunderbird pro používání ve škole Nyní jste nakonfigurovali emailový účet, ale je zde používáno vyšší zabezpečení a tak je potřeba dále konfigurovat Menu Nástroje  Nastavení účtu 1

Návod na Thunderbird pro používání ve škole 1 3 5 4 6 2

Návod na Thunderbird pro používání ve škole 2 1

Návod na Thunderbird pro používání ve škole Na závěr přijměte certifikát a na dotaz hesla vždy zadejte heslo jako do NOVELLA

KOS Tato aplikace je pro vás velice důležité, dalo by se říci, že životně. Pomocí této aplikace se přihlašujete ke zkouškám, zapisujete do dalších ročníků a máte možnost žádat o stipendium. Rovněž jsou zde k nalezení informace o vyučovaných předmětech a jejich vyučujících. Tyto informace jsou převzaty z bílé knihy. Systém je centralizovaný a je možné mít zde více fakult a předmětů z více fakult. Tvorba rozvrhu je pro naší fakultu zablokována – je zbytečné zkoušet nebo se domnívat, že jsem něco nesplnil.

KOS - přihlášení Uživatelské jméno je: XJMENO@FD Nebo používat zkratku, kterou zjistíte viz obrázek

KOS – zápis ke zkoušce V menu Zkoušky vyberte Termíny zkoušek

KOS – zápis ke zkoušce Dále vyberte Semestr – nyní zimní 2007/2008 Nyní je možnost vybrat žádané předměty Poslední krok je vybrat termín a dát přihlásit

KOS - pravidla Na každou zkoušku se dá přihlásit pouze jednou. Pokud kliknete na další tak se přehlásíte. Pak se může stát že kapacita vašeho termínu bude již plná a nebudete schopni se vrátit. Nejpozdější přihlášení či odhlášení je možné do půlnoci den předem Všechny známky musejí být v KOSu zapsané nejpozději v den zápisu do dalšího ročníku. Na toto se můžete podívat v kolonce Ostatní  studijní výsledky (obrázek na dalším slajdu)

KOS Semestr Počet kreditů Způsob zakončení Již uzavřeno? Zápočet ano? Známka Celkem získaných kreditů

KOS - zapisování Pro zápis do dalšího semestru budete muset vybrat v menu předměty  zápis předmětu  dle studijního plánu (týká se lidí, co chtějí v poklidu studovat, samozřejmě je možné studovat nějaké předměty navíc. Dále musíte vybrat typ studia a ročník počátku studia Posledním krokem je zaškrtat předměty, co chcete studovat a dát zapsat Vše je ukázáno na dalším slajdu

KOS - zapisování

KOS - zápis Zapsané předměty můžete rušit v menu předměty  zapsané předměty

USERMAP Další aplikací, která vám může pomoci je https://usermap.cvut.cz/ Můžete zde hledat vyučující nebo své kolegy Samozřejmostí je změna osobních údajů, která se provádí přihlášením a následným kliknutím na svoje jméno. Obojí bude vidět na dalším slajdu. Přihlášení je stejné jako do KOSu.

USERMAP

Board Board je informačním systémem pro studenty, který nabízí mnoho a mnoho funkcí. Je zde možné komunikovat s ostatními studenty, sdílet si materiály, hlásit se na tisk, hlásit se na zápočty, používat CHAT, hlášení závad a ještě další funkce. Přihlášení je jako na fakultní počítače XJMENO jen s rozdílem, že heslo (řetězec znaků) vám bylo zasláno na školní email Heslo si prosím co nejrychleji změňte. Bude potom stejné do všech výše jmenovaných aplikací. Ale je možnost podívat se na ně na následujícím obrázku:

Board

Board - tisk Každý z vás nemusí mít doma tiskárnu a tak je možnost tisknout si sám, nebo si nechat vytisknout materiály, které souvisejí se školou zde ve škole. Pokud si sami tisknete (pouze A4 BW), je vhodné jednou týdně zaplatit v kanceláři K101 pokud tisknete v Konviktské. Ceník je k nalezení http://net.fd.cvut.cz/tisk/cenik.html

Board - tisk Jestli chcete větší formát: A3 nebo A4 barevně nebo na plotter do formátu 1040x5000mm Je nutné se přihlásit na https://tisk.fd.cvut.cz/ Dále je důležité zjistit si hodiny určené pro tisk a v tu dobu navštívit kancelář K101 Zde vyberete jestli se jedná o tiskárnu či plotter Dále vyberete formát papíru Datum, kdy plánujete tisk a vhodné je, dopsat i čas. Klikněte na zapsat

Board - tisk 1 2 3

Board – technické závady Pokud se setkáte s něčím, co vám nepřijde právě v pořádku, prosím kontaktujte nás. Je těžké stále obcházet všechny počítače a zkoumat, co kde není 100% funkční Pro toto použijte BOARD Lidé, kteří se zabývají počítači toto fórum pravidelně čtou a pokusí se vše co nejrychleji napravit. Více je k vidění na dalším slajdu

Board – technické závady

Board – technické závady Pro nahlášení nové musíte v dalším kroku kliknout na nové téma a dále se pohybujete jako na klasických fórech

Board – zápočty K úspěšnému ukončení mnoha počítačových předmětů musíte napsat zápočet. Jelikož se jedná a aplikaci boardu, používejte heslo do boardu.

Board – zápočty Dále je nutné vybrat předmět na který se hlásíte

Board – zápočty Nezapomeňte vybrat svého zkoušejícího Datum Čas Zapište se

Board – zápočty Zde můžete zjistit, kdo se na předmět přihlásil a volnou kapacitu termínu Dále je zde možnost odhlášení

Závěr Zpětná vazba je velice důležitá a tak neváhejte a pokud není něco jasné, ozvěte se dostatečně včas - vše se dá zachránit! Interaktivní výuka je mnohem zábavnější jak pro vás, tak pro nás, zapojte se do diskuze a uvidíte, že nám čas uteče rychleji. Jak bylo řečeno na začátku, nenechávejte si zajímavé myšlenky jen pro sebe a rozšiřte s nimi naši výuku.