Digitální učební materiál Obezita Mgr. Zuzana Bittnerová Leden 2014 1
OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0606 Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu VY_32_INOVACE-2-6-VKZ-20 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Mgr. Zuzana Bittnerová Vzdělávací oblast Výchova ke zdraví Téma Obezita Ročník 1 Datum tvorby Leden 2014 Anotace Materiál slouží studentům středních škol. Studenti se seznamují se zdravotními riziky obezity. Metodický pokyn Doporučujeme materiál používat pro nastudování dané látky. 2
Výchova ke zdraví Obezita 3
Osnova: BMI – Body Mass index Typy obezity Zdravotní rizika obezity Faktory ovlivňující vznik obezity Prevence obezity 4
Vzdělávací cíle: Žák popíše příznaky biologické znaky obezity Žák zná zdravotní rizika obezity Žák ovládá mechanismy prevence obezity 5
1. BMI BMI (Body Mass Index) = index tělesné hmotnosti BMI = určení fyziologického množství tukové tkáně v těle BMI je poměr hmotnosti a výšky² hmotnost (kg) / výška(m)² 6
Hodnocení výpočtu BMI 0 – 18.4 Podváha 18.5 – 24.9 Normální hmotnost 25.0 – 29.9 Nadváha 30.0 – 34.9 Obezita 1. stupně (lehká otylost) 35.0 – 39.9 Obezita 2. stupně (výrazná otylost) 40 a více Obezita 3. stupně (morbidní otylost) 7
2. Typy obezity Androidní (mužský typ, jablko, horní typ) Tuk se hromadí uvnitř břicha a v oblasti hrudníku. Zdravotní riziko: vznik metabolických a kardiovaskulárních komplikací obezity (infarkt, mozková mrtvice, cukrovka, rakovina) 8
(ženský typ, hruška, dolní typ) Gynoidní (ženský typ, hruška, dolní typ) Charakteristické zmnožení podkožního tuku zejména na hýždích a stehnech Zdravotní riziko: hrozí oslabení žil (výskytu křečových žil, bércových vředů) a potíže s klouby 9
3. Zdravotní rizika obezity WHO považuje obezitu za závažné chronické onemocnění, které způsobuje řadu zdravotních komplikací a tak zkracuje život Záleží na stupni obezity a o jaký typ se jedná Již nadváha je zvýšené riziko trvalého poškození zdraví a se stoupajícím stupněm obezity se riziko zvyšuje 10
Zdravotní komplikace způsobené obezitou: mechanické (velké zatížení kloubů, šlach a dýchací potíže) Metabolické diabetes mellitus II. typu, kardiovaskulární onemocnění (IM, CMP atd.),zvýšená hladina cholesterolu v krvi další onemocnění (žlučové kameny, rakovina dělohy, rakovina prsu…) U obézního znamená 5% snížení hmotnosti k výrazné redukci zdravotních rizik,protože se snižuje krevní tlak a hladina rizikového cholesterolu. 11
4. Faktory ovlivňující vznik obezity Nadměrné přijímání potravy s vysokým glykemickým indexem (stress,spěch, rychlé občerstvení) Nedostatečná pohybová aktivita Nezdravé rodinné stravování – tradiční česká kuchyně Způsob nakupování – výhodnější větší balení potravin v supermarketech (reklama) Technicky dobře vybavené životní prostředí – pohyblivé schody, výtahy … 12
5. Prevence obezity Základní preventivní opatření: Znát svou normální tělesná hmotnost Uvědomit si příčiny vzniku obezity Dodržovat zásady zdravého stravování Dbát na dostatečnou pohybovou aktivitu 13
Doporučení při prevenci obezity: Pravidelnost při stravování – 5 denních dávek Snížit příjem tuků a jednoduchých cukrů Dostatek vlákniny Dostatečné množství tekutin (není vhodný alkohol a džusy) 30ml/kg/24hod. Pravidelná tělesná aktivita Zdravý životní styl rodiny a společné zapojení do sportování 14
LITERATURA Upozornění: Výchova ke zdraví, Jitka Machová, Dagmar Kubátová a kol., Grada Publishing, a.s., 2009.ISBN 9788024727158 Obezita [online]. 2014[cit. 2014-01-09]. Dostupné z: http://www.obezita- info.cz/ Obezita a psychofarmaka, Štěpán Svačina, 2002.ISBN 108072542532,Triton Upozornění: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. 15
Děkuji za pozornost Mgr. Bittnerová