Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
Advertisements

Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Energetická hodnota potravin (EH)
VY_32_INOVACE_
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Regenerační přípravky I.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obezita.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
VY_32_INOVACE_
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
WORD Tabulky - ohraničení
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Práva a povinnosti členů rodiny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Závislost elektrického odporu
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Návykové látky Alkohol
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Problematika osteoporózy
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Obezita Mgr. Zuzana Bittnerová Leden 2014 1

OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0606 Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu VY_32_INOVACE-2-6-VKZ-20 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Mgr. Zuzana Bittnerová Vzdělávací oblast Výchova ke zdraví Téma Obezita Ročník 1 Datum tvorby Leden 2014 Anotace Materiál slouží studentům středních škol. Studenti se seznamují se zdravotními riziky obezity. Metodický pokyn Doporučujeme materiál používat pro nastudování dané látky. 2

Výchova ke zdraví Obezita 3

Osnova: BMI – Body Mass index Typy obezity Zdravotní rizika obezity Faktory ovlivňující vznik obezity Prevence obezity 4

Vzdělávací cíle: Žák popíše příznaky biologické znaky obezity Žák zná zdravotní rizika obezity Žák ovládá mechanismy prevence obezity 5

1. BMI BMI (Body Mass Index) = index tělesné hmotnosti BMI = určení fyziologického množství tukové tkáně v těle BMI je poměr hmotnosti a výšky² hmotnost (kg) / výška(m)²    6

Hodnocení výpočtu BMI 0 – 18.4 Podváha 18.5 – 24.9 Normální hmotnost 25.0 – 29.9     Nadváha 30.0 – 34.9     Obezita 1. stupně (lehká otylost) 35.0 – 39.9     Obezita 2. stupně (výrazná otylost) 40 a více        Obezita 3. stupně (morbidní otylost) 7

2. Typy obezity Androidní (mužský typ, jablko, horní typ) Tuk se hromadí uvnitř břicha a v oblasti hrudníku. Zdravotní riziko: vznik metabolických a kardiovaskulárních komplikací obezity (infarkt, mozková mrtvice, cukrovka, rakovina) 8

(ženský typ, hruška, dolní typ) Gynoidní (ženský typ, hruška, dolní typ) Charakteristické zmnožení podkožního tuku zejména na hýždích a stehnech Zdravotní riziko: hrozí oslabení žil (výskytu křečových žil, bércových vředů) a potíže s klouby 9

3. Zdravotní rizika obezity WHO považuje obezitu za závažné chronické onemocnění, které způsobuje řadu zdravotních komplikací a tak zkracuje život Záleží na stupni obezity a o jaký typ se jedná Již nadváha je zvýšené riziko trvalého poškození zdraví a se stoupajícím stupněm obezity se riziko zvyšuje 10

Zdravotní komplikace způsobené obezitou: mechanické (velké zatížení kloubů, šlach a dýchací potíže) Metabolické diabetes mellitus II. typu, kardiovaskulární onemocnění (IM, CMP atd.),zvýšená hladina cholesterolu v krvi další onemocnění (žlučové kameny, rakovina dělohy, rakovina prsu…) U obézního znamená 5% snížení hmotnosti k výrazné redukci zdravotních rizik,protože se snižuje krevní tlak a hladina rizikového cholesterolu. 11

4. Faktory ovlivňující vznik obezity Nadměrné přijímání potravy s vysokým glykemickým indexem (stress,spěch, rychlé občerstvení) Nedostatečná pohybová aktivita Nezdravé rodinné stravování – tradiční česká kuchyně Způsob nakupování – výhodnější větší balení potravin v supermarketech (reklama) Technicky dobře vybavené životní prostředí – pohyblivé schody, výtahy … 12

5. Prevence obezity Základní preventivní opatření: Znát svou normální tělesná hmotnost Uvědomit si příčiny vzniku obezity Dodržovat zásady zdravého stravování Dbát na dostatečnou pohybovou aktivitu 13

Doporučení při prevenci obezity: Pravidelnost při stravování – 5 denních dávek Snížit příjem tuků a jednoduchých cukrů Dostatek vlákniny Dostatečné množství tekutin (není vhodný alkohol a džusy) 30ml/kg/24hod. Pravidelná tělesná aktivita Zdravý životní styl rodiny a společné zapojení do sportování 14

LITERATURA Upozornění: Výchova ke zdraví, Jitka Machová, Dagmar Kubátová a kol., Grada Publishing, a.s., 2009.ISBN 9788024727158 Obezita [online]. 2014[cit. 2014-01-09]. Dostupné z: http://www.obezita- info.cz/ Obezita a psychofarmaka, Štěpán Svačina, 2002.ISBN 108072542532,Triton Upozornění: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. 15

Děkuji za pozornost  Mgr. Bittnerová