Opakování učiva pro 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika Počítačové sítě.
Advertisements

Informatika Opakování učiva pro 9. ročník
Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_04.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 5 druhů počítačů.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Počítačové viry VY_32_INOVACE_10_10_Počítačové viry Šablona 32.
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Počítač zepředu a zezadu
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
INFORMATIKA - Test č.2 VY_32_INOVACE_05
Osnova Počítačové bedny Druhy PC beden
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Internet.
Informatika pro 5. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Software počítače – opakování
Druhy sítí podle rozlehlosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Operační systémy a jejich funkce
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Bezpečnost práce s počítačem
Software počítače 1 - opakování
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Požadavky na hardware, software
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Informační a komunikační technologie Informatika
Instalace OS Linux Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Počítač a jeho příslušenství
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Informatika Počítačové sítě.
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Přídavné karty.
Exercise 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Předmět: Informatika Ročník: VI. Tématický celek: Základy práce s PC
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Digitální učební materiál
Informatika Počítačové viry.
Opakování učiva pro 7. ročník
Informatika Počítačové sítě.
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

Opakování učiva pro 9. ročník Informatika Opakování učiva pro 9. ročník http://www.alfacomp.cz https://www.incomputer.cz/

Vyjmenuj alespoň 12 součástí počítače Počítačová skříň, základní deska, napájecí zdroj. Procesor, chladič procesoru, operační paměť. Grafická karta, zvuková karta, síťová karta, TV karta. Harddisk, DVD mechanika, čtečka paměťových karet. Ventilátory. http://www.alfacomp.cz

Co je to počítačový virus, trojský kůň a spyware? Počítačový virus je počítačový program, zpravidla škodlivý, který dokáže sám vytvářet své kopie a sám se šířit, aniž by o tom uživatel věděl. Červy (angl. Worm) jsou viry, které pro své šíření využívají programy komunikující pomocí počítačové sítě Trojský kůň je program, který se skrytě nainstaluje zároveň s jiným programem, ve kterém je „schovaný“. Skrytě pak provádí škodlivou činnost. Nepatří mezi PC viry, protože neumí sám vytvářet kopie a šířit se. Spyware je sledovací program. Může zachytávat text psaný na klávesnici, krade data, hesla, sleduje síťovou komunikaci a podobně.

Vyjmenuj opatření, jak se chránit před počítačovými viry Jak se můžeme chránit před počítačovými viry? 1. Aktualizovat operační systém a jiné programy. 2. Nainstalovat antivirový program, pravidelně aktualizovat program i virovou databázi, pravidelně kontrolovat (skenovat) data v počítači. 3. Nainstalovat firewall. Firewall je program, který kontroluje a omezuje provoz programů komunikujících přes počítačovou síť. Bývá již součástí antivirových programů. 4. Nikdy neotvírat podezřelou elektronickou poštu, například e-maily od neznámých osob. 5. Pravidelně zálohovat data (týdně, měsíčně), například na externí harddisk.

Co je to switch, router a WiFi? Switch (přepínač) je zařízení, které obsahuje množství portů, do kterých se připojují počítače v síti a jiná síťová zařízení. Dají se spojovat navzájem mezi sebou. Některé jsou automaty, jiné jsou programovatelné. Router (směrovač) je zařízení, které spojuje dvě rozdílné sítě a přenáší mezi nimi data. Je programovatelný, má spoustu síťových funkcí. WiFi je označení pro bezdrátovou komunikaci v počítačových sítích. V domácnostech zprostředkovává WiFi zpravidla router. http://www.alfacomp.cz

Co znamenají zkratky LAN a WAN? LAN (Local Area Network) - lokální (místní) počítačová síť. Například v podniku, firmě, škole, domácnosti. WAN (Wide Area Network) rozlehlá počítačová síť. Vznikne spojováním menších LAN sítí do větších celků. Vedou např. přes celý stát (síť státní veřejné správy). http://www.alfacomp.cz

Operační systém Je základní programové vybavení počítače, které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Je to tedy program, který zajišťuje: chod počítače a dalších zařízení k němu připojených (hardwaru) fungování dalších programů (softwaru). Je uložen na HDD. http://www.zive.cz 7

Co znamenají pojmy: Multitasking, driver, bootování Multitasking - je funkce umožňující souběžné zpracování více úloh v jednom okamžiku. Driver (ovladač, ovladač zařízení) - je software, pomocí kterého dokáže operační systém zacházet s daným hardwarem - komunikovat s ním, obsluhovat ho. (tiskárna, flash disk, ...) Bootování - zavádění operačního systému do operační paměti RAM po zapnutí počítače. Jde o sekvenci úkonů, které se provedou, aby došlo ke správnému spuštění počítač. http://mercercognitivepsychology.pbworks.com/w/page/32859865/Multitasking

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.