Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Advertisements

OBEZITA.
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Průjem Kód VM:VY_52_INOVACE_27 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Zdraví a nemoc Kód VM:VY_52_INOVACE_01 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Obezita Hejmalová Michaela.
Metabolismus vody Homeostáza II
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Komunitní péče.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
- vnější vlivy, vlivy výživy, vnitřní faktory
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Poruchy příjmu potravy
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
Potraviny pro zvláštní výživu
Poruchy výživy starších nemocných
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Zdravotní problém lidstva
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Malnutrice.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
= přeměna látek a energií
Ošetřovatelský proces Mgr. Hana Kašparovská Září 2013
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál Elektrografické vyšetřovací metody – EEG,EMG
Příčiny, příznaky, vyšetřovací metody u diabetes mellitus
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Nutriční screening Mgr. Hana Kašparovská Květen 2013

Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0606 Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu  VY_32_INOVACE-1-1-OSE-20 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Mgr. Hana Kašparovská Vzdělávací oblast Ošetřovatelství Tématická oblast Výživa nemocných Téma Nutriční screening. Ročník 1. Datum tvorby 10. 5. 2013 Anotace Smyslem tohoto DUMu je výuka nové učební látky, DUM tvoří prezentace. Metodický pokyn Doporučuné k výuce nové učební látky.

Cíl: Uvědomuje si faktory, ovlivňující výživu. Hodnotí stav výživy, zná metody pro hodnocení stavu výživy. Orientuje se v poruchách výživy.

Faktory ovlivňující stav výživy BIOLOGICKÉ FAKTORY Pohlaví Věk Funkce trávicího systému - porušená činnost orgánů GIT, porucha funkce žláz, tvořící trávicí enzymy… Zdravotní stav - onemocnění, podávání léků, stav dutiny ústní a chrupu…

Faktory ovlivňující stav výživy PSYCHICKÉ FAKTORY Osobnostní vlastnosti Emoce - stres, deprese, smutek… Psychosomatická onemocnění - mentální anorexie, bulimie…

Faktory ovlivňující stav výživy SOCIÁLNÍ FAKTORY Náboženství Ekonomická situace, životní styl Etnická příslušnost Přírodní prostředí Stravovací návyky Alternativní výživové způsoby, diety

Zhodnocení stavu výživy nemocného Ošetřovatelský proces - získávání informací, posouzení nemocného. Získávání informací v oblasti výživy a metabolismu - součást ošetřovatelské dokumentace. Informace sestra získá - rozhovorem, dotazníkem, pozorováním a vyšetřením.

Hodnocení stavu výživy – ABCD přístup Antropometrické měření - informace o hmotnosti a složení těla. Biochemické údaje - laboratorní hladiny metabolitů a určitých látek. Klinické příznaky. Výživová anamnéza.

Antropometrické měření - hmotnost a výška člověka.

BMI (Body Mass Index) - určuje poměr hmotnosti k výšce. Podle BMI jde snadno určit, v jakém výživovém pásmu se nemocný nachází.

Obrázek č. 1 - Hodnoty BMI

Měření kožní řasy určuje množství tuku v těle a měří se kaliperem. Tloušťka kožní řasy se měří na tváři, pod bradou, pod klíční kostí, nad lopatkou, nad loktem, na břiše, pod prsy, nad spinou, nad a pod kolenem.

Biochemické údaje - sledují se laboratorní hodnoty některých metabolitů a látek. Lze z nich určit některé poruchy výživy. - krev - KO, plazmatické bílkoviny, lipidy, glykémie, ionty, jaterní testy… - moč - urea, dusík, kreatin

Klinické příznaky Porušená výživa a hydratace se může projevit na celkovém vzhledu pacienta - obézní, kachektický, stav dutiny ústní a zubů, stav kůže, sliznic, vlasů a nehtů, stav svalstva a kostry. Stav výživy ovlivňuje hojení ran, imunitní systém, činnost i ostatních systémů.

Obrázek č. 2 - Obvod pasu muže s ideální hmotností, s nadváhou (nad 94 cm), obézního (nad 102 cm)

Výživová anamnéza poskytuje informace o: stravovacích návycích preferovaných jídlech denním příjmu tekutin dietním omezení přípravě stravy

problémech souvisejících s výživou (polykání, změny v dutině ústní) fyzické námaze chronickém onemocnění (DM, onkologická onemocnění…) doplňcích stravy užívaných lécích

Sledování příjmu tekutin Edukace nemocného o významu příjmu tekutin a jeho vhodném složení. Deficit tekutin se může u nemocného projevit během hospitalizace - např. senioři mají snížený práh žízně, nemají sil, aby se napili tak často, jak je potřeba.

Dehydratace - odvodnění. Příznaky dehydratace - suché sliznice, snížený kožní turgor, popraskaný jazyk, stavy zmatenosti, zvýšená tělesná teplota.

Osoby náchylné k dehydrataci: Senioři - deficit sebepéče, menší pocit žízně… Malé děti - jsou odkázány na péči rodičů. Těhotné ženy a kojící matky - zvýšené nároky na metabolismus. Nemocní s vysokou tělesnou teplotou.

Bilance tekutin Záznamový list o bilanci tekutin (BT) - vede sám nemocný nebo zdravotnický personál. Množství tekutin se zapisuje v ml -150 ml čaje (sklenice), 250 ml bílé kávy (hrnek). Zapisují se i tekutiny přijaté jinou než perorální cestou (infuze, enterální výživa). Zapisujeme i ztrátu tekutin - množství moči, průjem, zvracení.

Patologické stavy výživy Anorexie - ztráta chuti k jídlu. Mentální anorexie - vědomé omezení příjmu potravy. Mentální bulimie - porucha příjmu potravy se záchvaty přejídání a vyvolaným zvracením. Malnutrice - označení pro takový dlouhodobý stav výživy nemocného, který nepokrývá všechny jeho potřeby.

Kachexie - chorobná vyhublost. Karence - porucha výživy z nedostatku některé potřebné složky v potravě. Dysfagie - porucha polykání. Dyspepsie - soubor příznaků - říhání, pálení žáhy (pyróza), nevolnost (nauzea), zvracení (emesis, vomitus).

ZDROJE: Použitá literatura: Použité obrázky: Kelnarová, J., Cahová M., Křesťanová I., Křiváková M., Kovářová Z.: Ošetřovatelství pro zdravotnické asistenty 1. ročník.1. vydání. Praha: Grada, 2009. s 173 - 175. ISBN 978- 80-247-2830-8 Použité obrázky: Obrázek č. 1: Hodnoty BMI. BMI cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. BMI graph in Czech, February 2007 - [cit. 2013-05-26]. Dostupné pod licencí GFDL z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:BMI_grid_cs.svg Obrázek č. 2: Victovoi . Obvod pasu muže s ideální hmotností, s nadváhou (nad 94 cm), obézního (nad 102 cm). Obesity-waist circumference.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. 28 March 2010, - [cit. 2013-05-13]. Volné dílo, dostupné z: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Obesity-waist_circumference.svg?uselang=cs