Druhy sil VY_32_INOVACE_15_Druhy sil Autor: Pavlína Čermáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzájemné působení těles - síla
Advertisements

ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Fyzika Účinky síly.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla a její měření.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce. Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce.
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření Autorka: Marta Gulová Ostrava 2006.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Digitální učební materiál
Vzájemné působení těles. Síla
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Co vím o síle? VY_52_INOVACE_11 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Vzájemné působení těles
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
Vzájemné působení těles
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
Síla opakování.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F7 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Vzájemné silové působení Tématický okruh: Síla Vzdělávací obor: Fyzika.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Čas pohybu Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Výkon Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Paralelní zapojení rezistorů
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Procvičení – výkon a jeho výpočet
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Průměrná rychlost – úlohy II
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Zobrazení zrcadlem dutým.
Polohová energie - úlohy
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Účinky síly. Účinky síly Síla a tvar tělesa Najdeš příklady, jak působením síly změnit tvar tělesa ? Jak nazýváme tělesa s dočasnou změnou tvaru.
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Průměrná rychlost VY_32_INOVACE_06_Průměrná rychlost
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Graf závislosti rychlosti na čase
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Vzájemné působení těles
Paralelní zapojení rezistorů
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

Druhy sil VY_32_INOVACE_15_Druhy sil Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Popiš, která tělesa na obrázku na sebe působí: Působí fotbalista na míč? Jaké jsou účinky působení fotbalisty na míč? Působí míč na fotbalistu? Jaké mohou být účinky tohoto působení? Působení dvou těles je vždy vzájemné. Účinky působení se mohou od sebe lišit.

takovému působení říkáme působení těles při dotyku U všech předchozích působení se tělesa sebe navzájem dotýkala takovému působení říkáme působení těles při dotyku 1. Dynamické působení těles ... vyvolá změnu pohybu jednoho nebo obou těles

.... buď trvalá .... nebo dočasná 2. Statické působení těles ... tělesa se dotýkají, ale vůči sobě se nepohybují ... nastává deformace těles .... buď trvalá .... nebo dočasná

Tato působení jsou zprostředkována silovými poli U některých působení se tělesa sebe navzájem nedotýkají a přitom na sebe působí silou takovému působení říkáme působení těles na dálku Tato působení jsou zprostředkována silovými poli Elektrické Gravitační Magnetické

statické (S), dynamické (D) Do tabulky doplň, zda se jedná o jaké působení těles se jedná: Působící tělesa statické (S), dynamické (D) na dotyk (Do), na dálku (Dá) Voda v rybníku a loďka plující po hladině D Do Magnetická tabule a magnet, který na ní přidržuje čtvrtku S Dá Země a zavěšený lustr S Dá Výsadkář a Země D Dá Učebnice na lavici a lavice S Do Tenistka odpalující míček a míček D Do S Jedoucí vlak a cestující sedící v něm Do Magnet a sponka visící na něm S Do Magnet a ocelová kulička kutálející se k němu D Dá

Zdroje: http://www.amatfilm.cz/zahrada/2003/foto/houpacka.jpg http://mm.denik.cz/10/b8/sidorj_k_martin_kulecnik_2_denik_clanek_solo.jpg http://www.pes4u.cz/wp-content/pes-tahnouci-na-voditku.jpg http://www.fairprint.hu/humoroskepek/2008/vaza.jpg http://i3.cn.cz/3/1285763314_kadlec.jpg http://im.sport.cz/135/131350-article-xboa2.jpg http://starik.bloguje.cz/img/modelina_miminko1.jpg http://www.nejnizsi-ceny.cz/fotky/posilovaci-pruzina-na-ruce--3m.jpg http://sirmi.ic.cz/lidi5.html Mgr.RAUNER, Karel , et al. Fyzika 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. 136 s. ISBN 80-7238-431-7. Mgr.RAUNER, Karel , et al. Fyzika 7 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. 64 s. ISBN 80-7238-432-5.