OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Karel Havlí č ek Borovský 8. ročník Karel Havlí č ek Borovský Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. H. Borovského Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský
Český jazyk a literatura
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Karel Havlíček Borovský
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_209_ČJ 2 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vlastní jména NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
konec romantismu,začátek realismu narozen r v Borové novinář,básník,spisovatel a politik zakladatel české žurnalistiky,satiry a literární kritiky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04.
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_279_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Znalostní test NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_21_ČJ4
Karel Havlíček Borovský Český jazyk 7. ročník
Karel Havlíček Borovský Satira v české literatuře
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_101_M6
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_259_ČJ7
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_163_M2
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_162_M2
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_104_M6
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karel Havlíček Borovský
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_297_ČJ9
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_116_M6
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_18_AJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_293_ČJ9
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_85_M8
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_43_F6
Karel Havlíček Borovský
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_28_ČJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_88_M7
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Kateřina Křížová
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_50_F6
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_49_F6
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_2_AJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_16_AJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_216_ČJ2
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_45_F6
Karel Havlíček Borovský
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_84_M8
Transkript prezentace:

OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Karel Havlíček Borovský NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace CÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2193 KLÍČOVÁ AKTIVITA: III/2 TÉMA HODINY: Život a dílo K.H.Borovského ROČNÍK: 8. PŘEDMĚT: Český jazyk AUTOR MATERIÁLU: Josefa Omelková

POPIS MATERIÁLU DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: prezentace v PowerPointu MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY: OV, D POPIS PRÁCE S MATERIÁLEM: Žáci si na základě předchozího výkladu o životě a díle Karla Havlíčka Borovského frontálním opakováním připomenou a upevní znalosti o životě autora / list č.3 /. Zaměří se na tvorbu a díla. Formou testování si ověří své znalosti – využití knihy Epigramy 1845, Křest svatého Vladimíra, přednes Krále Lávry / předcházející hodina /. Otázka novinářské činnosti vychází ze zadané úlohy. Určení jazykových prostředků se opírá o znalosti z hodin slohového výcviku. Úspěšné práce budou vyhodnoceny. Opakováním si žáci upevní učivo OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Žáci rozpoznávají výrazný rys individuálního stylu autora, popisují strukturu a jazyk literárního díla, interpretují smysl díla / epigramy /. Vyhledávají informace v různých informačních zdrojích. ZKUŠENOST S PILOTÁŽÍ: Žáci si upevnili znalosti o K. H. Borovském, blíže se seznámili s jeho epigramy a básnickými skladbami. Jednotlivá zadání vypracovali na pracovních listech, práce byly velmi úspěšné. ZDROJ: viz příloha

Karel Havlíček Borovský * 31. 10. 1821 v Borové – dnešní Havlíčkova Borová † 29. 7. 1856 v Praze - básník, satirik, epigramatik

Definuj epigramy. Název souboru epigramů z let 1843-1845. Komu věnoval jeho pět oddílů? Uveď názvy, případně celé znění, některých epigramů a na koho byly zaměřeny? Významná je jeho činnost novinářská. Vyjmenuj noviny a časopisy, v nichž K.H.B. působil a vydával své programové články. Za svoji činnost byl postaven před soud. Pronásledování vyvrcholilo vyhnanstvím. Kam byl odvezen a které satirické básně zde vznikly?

7. Jaké jazykové prostředky se objevují v díle Karla Havlíčka Borovského? 6. Doplň následující tabulku: Křest sv. Vladimíra Král Lávra téma záměr postavy

Název souboru epigramů z let 1843-1845. Komu věnoval jeho pět oddílů? Definuj epigramy Epigramy jsou krátké, satiricky útočné básně s pointou Název souboru epigramů z let 1843-1845. Komu věnoval jeho pět oddílů? Epigramy 1845 Církvi, Králi, Vlasti, Múzám, Světu

Uveď názvy, případně celé znění, některých epigramů a na koho byly zaměřeny? Útok na katolickou církev Z historie literatury české Talenty Útok na byrokracii a stát Etymologický Selský Demokratský Česká modlitba

Významná je jeho činnost novinářská Významná je jeho činnost novinářská. Vyjmenuj noviny a časopisy, v nichž K.H.B. působil a vydával své programové články. Pražské noviny – literární příloha Česká včela Národní noviny – satirická příloha Šotek Slovan – časopis v Kutné Hoře

Za svoji činnost byl postaven před soud Za svoji činnost byl postaven před soud. Pronásledování vyvrcholilo vyhnanstvím. Kam byl odvezen a které satirické básně zde vznikly? 1851 – policejně odvezen do Tyrol (Brixen) Král Lávra Tyrolské elegie Křest svatého Vladimíra

Jaké jazykové prostředky se objevují v díle Karla Havlíčka Borovského? Lidovost, prostá písňová sloka, jednoduchý verš, rytmus, prvky hovorového jazyka.

Doplň následující tabulku: Křest sv. Vladimíra Král Lávra Staroruská literární památka (Nestorův rukopis o knížeti Vladimírovi a utopení boha Peruna). téma Parafráze veršované pohádky irského původu o králi s oslíma ušima. Kritika absolutismu a katolické církve. záměr Narážky na dobovou situaci, omezenost, tupost a zloba panovníka. Car Vladimír, pohanský bůh Perun. postavy Král, holič Kukulín, čeští muzikanti.

Zdroje: Vlastní tvorba : Mgr. Josefa Omelková VILÍMEK, Jan.wikipedia.org[online]14.1.2009, 15:15[cit 2012-01-14].File:Jan Vilímek - Jan Vilímek - Karel Havlíček Borovský.jpg.Dostupné z WWW<http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Karel_Havl%C3%AD%C4%8Dek_Borovsk%C3%BD.jpg>