Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Obecná problematika chytrých sítí a chytrých měření
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Chytré sítě Smart grids.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Úspory energie a regenerace
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Chytré sítě Smart grids.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE PETR VACULÍK ENET ENERGETICKÉ JEDNOTKY PRO VYUŽITÍ NETRADIČNÍCH ZDROJŮ ENERGIE VŠB.
A1B14SEM – Elektrotechnický seminář Lucie Vanišová B3-357 Katedra elektroenergetiky Akumulace el. energie.
Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Operační program pro podnikání a inovace zaměřené na provozovatele LDS
Chytré sítě Smart grids.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Webové portály účastníků energetického trhu
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Chytré sítě Smart grids.
Smart Grids I – IV. výzva Informační seminář Operačního programu
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Indikativní Nabídka Data instalace: Rodinný dům Aku do vody
Indikativní Nabídka Data instalace: Rodinný dům Aku do vody
Transkript prezentace:

Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids

Dopis ředitele odboru MPO

Aktualizace energetické legislativy Novela Energetického zákona Národní akční plán pro chytré sítě 2019 - 2030 Vyhláška č. 408/2015 Sb., o Pravidlech trhu s elektřinou Vyhláška č. 540/2005 Sb., o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb v elektroenergetice Vyhláška č. 82/2011 Sb. Vyhláška o měření Čistá energie pro všechny Evropany“ („Clean Energy Package“) – dále jen CEP: Směrnice o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou Nařízení o vnitřním trhu s elektřinou Směrnice o energetické náročnosti budov Směrnice o energetické účinnosti Směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů Směrnicí o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva Není vyloučeno, že nadcházejících letech dojde k novele - vyhlášky o připojení (č. 16/2016 Sb.), - vyhlášky o obsahových náležitostech řádu provozovatelů soustav a OTE (č. 401/2010 Sb.), - vyhlášky o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v elektroenergetice (č. 70/2016 Sb.).

VYUŽITÍ AKUMULACE PRO OPTIMALIZACI PROVOZU LDS a VSE Project Management And Consulting

Akumulace a Smart Grids LDS Zlepšení kvality, spolehlivosti a udržitelnosti dodávek Automatická obsluha lokální sítě Zvýšení konkurenceschopnosti a energetické bezpečnosti ČR. Individuální přístup k zákazníkům a výrobcům Podpora Demand Side Response SG LDS Nasazení automatizovaných systémů AKU Integrace řídících, technických systémů AKU Řízení napětí a výkonu elektrické energie Řešení lokální bilance LDS Nástroje AKU v LDS

Akumulace elektřiny v LDS Optimalizace hodnoty Rezervované kapacity (RK/RP): vyrovnává odběrový diagram LDS a omezuje špičkové zatížení oblasti. V průběhu celého roku snižuje špičkové zatížení oblasti. V období nízkého zatížení akumuluje provozovatel LDS elektrickou energii a v období vysokého zatížení využívá akumulaci ke snížení špičkového zatížení soustavy. Omezení výkonových špiček: akumulace elektrické energie v době malého zatížení distribuční sítě a následně ji dodávat v období zvýšené poptávky. Z ekonomického hlediska je tato možnost obzvláště zajímavá pro průmyslové parky, větší obchodní centra a rozsáhlejší komplexy.

Akumulace elektřiny v LDS Ochrana před výpadky proudu : Přerušení dodávek proudu může mít dramatické následky na produkci v oblasti. Při využití AKUMULACE pro zajištění napájení / rychlého startu lokálního zdroje v případě výpadku napájení z distribuční sítě lze zajistit spolehlivou ochranu proti blackoutu v blízkém okolí. Řízení toků elektrické energie z obnovitelných zdrojů: vyrovnává přirozenou fluktuaci v tocích elektrické energie z decentrálních zdrojů. Distribuční sítě a obzvláště pak radiální sítě nejsou často navrženy na přenos tak velkého množství elektrického výkonu z fluktuujících obnovitelných zdrojů. V tomto případě akumulace elektrické energie je způsob, jak snížit namáhání těchto lokálních distribučních sítí.

Výzva programu podpory OPPIK Nízkouhlíkové technologie V. výzva b) Akumulace energie: Od 1.10.2019 Do 28.2.2020 pilotní projekty na zavádění technologií akumulace energie ČR mimo hl. města Prahy

Vstupní hodnoty

Výkon a Kapacita AKU

Rozdíl DMAX měsíc - kapacita AKU Návrh Akumulace Měsíc Hodnota Hodnota - výkon AKU DMAX Rozdíl DMAX měsíc - kapacita AKU Počet dní v měsíci Nulových Nenulových Součet nenulových 1 1975 1875 100,75 -199 31 26 5 179 2 1973 1873 213,75 -86 28 27 3 1989 1889 146,5 -154 30 4 1668 1568 225 -75 23 7 470,75 1971 1871 302,25 29 348,25 6 2005 1905 138 -162 24 202 1912 1812 109,5 -191 261,5 8 2169 2069 62,75 -237 67,25 9 1959 1859 90,75 -209 356,75 10 1974 1874 238,25 -62 25 374,75 11 1960 1860 176 -124 277,75 12 2013 1913 163,75 -136 475,5   365 313 52 3373,75

Parametry bateriových systémů Účinnost systému v %: Účinnost 1 cyklu: ≥87 %). Náklady na úpravu a zapojení AKU do sítě: cca 100 – 250 tis. Kč. (dle kabelové trasy, typu kabelů, způsobu pokládky kabelů, typu vypínače...) Odhad ročních provozních nákladů – servis + údržba: 1 % z ceny investice. Garance plného vybíjecího a nabíjecího výkonu: 10 let Životnost bateriového uložiště: ≥15let Předpokládaná účinnost  AKU systému do 20 let

Ceny bateriových systémů Příklady bateriových systémů:(Siemens) Bateriový system 60 kW/60 kWh: 2 150 000 Kč, Bateriový systém 300 kW/300 kWh: 4 440 000 Kč Bateriový systém 630 kW/630 kWh: 7 400 000 Kč Ceny bez kontejneru – uložení v samostatné místnosti; bez podpory ostrovního režimu

Email: martin.michek@pmac.cz Ing. Martin Michek Mobil: +420 606 640 374 Email: martin.michek@pmac.cz Project Management And Consulting