Národní strategie umělé inteligence v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
PRIORITY A CÍLE DOKUMENTU REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Krajský úřad Karlovarského kraje
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Elektronický obchod z pohledu České republiky
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Rozvoj inovací v EU.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Technologická agentura
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Národní strategie umělé inteligence v ČR Ing. Petr Očko, Ph.D. Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace 27. května 2019

Vše začalo Digitálním Českem Průřezový strategický dokument Veškeré dopady digitalizace na hospodářství a společnost Strategie koordinované a komplexní digitalizace České republiky Tři hlavní pilíře: Česko v Digitální Evropě Informační koncepce ČR Digitální ekonomika a společnost

Digitalizace, Průmysl 4.0 a podpora MSP Priority Umělá inteligence a její využití v průmyslu 4.0 Podpora Digitálních inovačních hubů (DIH) na národní i mezinárodní úrovni Využití technologie Blockchain (DLT) pro ekonomický rozvoj Vybudování infrastruktury vysoce výkonných počítačových technologií Aktivní role při budování jednotného digitálního trhu (DSM) Podpora MSP/SME: Čerpání z národních i evropských fondů Poradenství regionálních center CzechInvest a Agentury pro podnikání a inovace Zapojení do průmyslu 4.0 - spolupráce s Digitálními inovačními huby (DIH) Aby vznikla kvalitní strategie, byla zvolena “lean” metoda pro public-private spolupráci a flexibilní reakci na technologické změny a jejich dopady Není nejen možné, ale ani vhodné sepisovat několik let obsáhlou strategii, která rychle zastará Potřeba maximální zapojení ode všech - jde nám všem o společnou věc v rámci soutěže států v EU(!)

Národní strategie AI v ČR 28. ledna 2019 vláda ČR uložila MPO vypracovat Národní strategii umělé inteligence v ČR (Národní AI strategie - NAIS) Úzká návaznost na dokumenty a aktivity Evropské unie Provázanost na Digitální Česko - Digitální ekonomika a společnost a další strategie především Inovační strategie 2019 - 2030, Strategie konkurenceschopnosti ČR, Akční plán Práce 4.0, RIS3, Koncepce rozvoje kapitálového trhu v ČR Schválena vládou ČR 6. května 2019 Aby vznikla kvalitní strategie, byla zvolena “lean” metoda pro public-private spolupráci a flexibilní reakci na technologické změny a jejich dopady Není nejen možné, ale ani vhodné sepisovat několik let obsáhlou strategii, která rychle zastará Potřeba maximální zapojení ode všech - jde nám všem o společnou věc v rámci soutěže států v EU(!)

Vize a cíl Vize: ČR jedním z lídrů v AI a inovacích v CEE/EU Špičková věda a výzkum, podpora podniků (především MSP), kvalitní vzdělání a rozvoj lidského kapitálu Hlavní cíle: definování konkrétních nástrojů podpory zvýšení kompetence ČR v AI, konkurenceschopnosti ekonomiky a zmírnění negativních dopadů AI koordinace veřejné i soukromé sféry priorita premiéra a vlády - vybudování Evropského centra excelence v AI soutěž na evropské, nikoli národní úrovni Klíčové zapojení všech - proto národní strategie

Struktura kapitol Struktura kapitol dle Sdělení a koordinovaného plánu EK Stručně, jasně a výstižně: Popis situace, silných stránek a příležitostí → definice předmětu podpory Krátkodobé (2021), střednědobé (2027) a dlouhodobé (2035) cíle Přesně identifikované nástroje pro jejich dosažení Identifikace stakeholderů, gestorů/garantů a odpovědnosti Realizace v návaznosti na implementační plány DES

Koordinace

Vstupy a zdroje Výzkumná zpráva potenciálu AI v ČR (TAČR + ÚV) a doporučení (vč. SWOT analýzy) Dokumenty mezinárodních organizací (OECD), zahraniční strategie Vstupy od stakeholderů shrnuté koordinátory klíčových oblastí a projednané v pracovních skupinách Mapa AI v ČR – Apendix A informace byly poskytnuty na základě mapování Platformy pro AI SP ČR a AICzechia

Klíčové oblasti strategie NAIS ve struktuře přímo navazuje na Sdělení a Koordinovaný plán EK: Podpora a koncentrace R&D v AI Financování, podpora investic a rozvoj AI ekosystému v ČR AI v průmyslu a ve službách, potenciál pro růst ekonomiky, mezd a celková konkurenceschopnost ČR Vzdělávací systém a celoživotní vzdělávání Opatření k řešení dopadů AI na trh práce a sociální systém Právní a společenské aspekty AI, etika, ochrana spotřebitele a bezpečnostní otázky Mezinárodní spolupráce AI je třeba řešit především na úrovni EU, nelze osamoceně v ČR, proto je být beze zbytku kompatibilní s dokumenty EK

První kroky naplňování NAIS Příprava a podpora přihlášky akademického konsorcia o Evropské centrum excelence (květen, červenec až listopad 2019) Koordinace vzniku funkční sítě DIHs (květen a červen 2019) Příprava a spuštění regulatorní Platformy a fóra ve spolupráci s ÚSP AVČR (září 2019) Koordinace nástrojů podpory R&D a SME (CzechInvest, TAČR, GAČR, atd.) Dojednání nového programu Digital Europe s důrazem na AI, vč. např. testing facility (podzim 2019)

Program The Country for the Future Vychází z Inovační strategie České republiky 2019–2030 Naplňuje Národní priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací Hlavním cílem programu je zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti podniků Další cíle: Rozvoj systému podpory zakládání a rozvíjení start-upů, Dobudování potřebné podpůrné infrastruktury pro vznik a rozvoj nových inovativních firem, Posílení investičního prostředí pro podporu motivace k zakládání a financování nových inovačních podnikatelských projektů, Podpora vzniku Digital Innovation Hubs a rozvoje jejich služeb podle potřeb strategie Digitální Česko.

Program The Country for the Future Podprogramy: Start-upy Digitální lídři Inovace do praxe Výdaje na program Celkem 9,1 mld. Kč na období 2020-2027 Z toho 6,1 mld. Kč ze státního rozpočtu

Děkuji za pozornost …. A DOUFÁM, ŽE INTELIGENCE NEBUDE JEN UMĚLÁ