Ropa Sestavily : Veronika Dvořáková Martina Převrátilová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
ROPA Pavel Kratochvíl.
FOSILNÍ PALIVA A JADERNÁ ENERGIE
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Ropa a zemní plyn.
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Digitální učební materiál
Zdroje uhlovodíků Ropa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_3_Ropa Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
Proč je ropa tak důležitá?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdroje uhlovodíků.
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
ROPA.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje uhlovodíků Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Alkany.
Vzorkovník Libor Topolář.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Ropa.
-vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů -nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry – nejčastěji v oblasti kontinentálních šelfů -základní.
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ch_031_Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
VY_32_INOVACE_8_1_7 Ing. Jan Voříšek  Myslíte, že je možné vzít ropu přímo z vrtu při těžbě a použít ji jako palivo do auta?  Teoreticky to možné je,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
 Úvod  Definice pojmu ropa  Významná naleziště  Produkce a spotřeba ropy ve světě  Toky ropy v Evropě  Perspektiva ropy  Perspektiva ropných produktů.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje.
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Palivoenergetické suroviny
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana ZMRHALOVÁ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zdroje energie.
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vypracoval: Viktor Andrianov
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
13 otázok o rope Chémia 9. ročník.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Ropa Sestavily : Veronika Dvořáková Martina Převrátilová Lucie Podskalská Laura Dymáčková UK v Praze, PřF: 4. ročník učitelství Ch-Bi 2005

Ropa se stala ve 20. století jednou z hlavních opor civilizace a průmyslu. Ropa, někdy nazývaná černé zlato, dodává asi polovinu energie spotřebované na celém světě.

Ropa je fosilní kapalina I když jsou naleziště ropy na každém kontinentě odhadují se zásoby ropy na 40 let (při současné úrovni výroby). Odhad mohou změnit pouze objevy nových nalezišť.

Charakteristika světležlutá až černá kapalina směs plynných, kapalných a pevných uhlovodíků charakteristický zápach menší hustota než voda ve vodě nerozpustná {plave na hladině } hoří čadivým plamenem

Vznik velmi nejasný Rozklad obrovského množství odumřelých drobných živočichů -optimální podmínky: vysoký tlak vysoká teplota bez přístupu vzduchu působení bakterií a enzymů

Historie známa už ve starověku v 11. století př. n. l. Číňané destilovali ropu objevitel ropy v Evropě - polský lékař Lukasiewicz objev v Americe (první úspěšný vrt 1859 v Pensylvánii; Edwin Drake provedl 30 m hluboký vrt) využití : svícení,topení a léčivo první transporty v soudcích nesených koňmi, dnes - ropovody a tankery

Hledání ropy podle výskytu asfaltu ( ropa prosáklá na povrch ztuhla) výpary výbušných plynů špatný vodič elektřiny dnes – kombinace několika způsobů

Těžba dříve – vědry ze studní ( 10 - 60 m) dnes hlubinné vrty 3000 – 5000 metrů sama vyvěrá nebo se čerpá (nebo tlak plynu pod ropou) zabezpečeny ocelovými rourami - pažnicemi

Těžba z mořského dna příbřežní části mořského dna vrtné plošiny často se využívá potápěčů ke kontrole při nepříznivých podmínkách hrozí havárie finančně nákladná těžba

Výskyt Rusko, Ázerbájdžán, Kazachstán, Ukrajina, …. USA a Kanada ( 16%) Saudská Arábie, Írán, Írák, Kuvajt, Spojené arabské emiráty Mexiko Čína Venezuela Velká Británie OPEC – organizace zemí exportující ropu

Zpracování nejdříve zbavení hrubých příměsí (písku) a vody poté zpracování frakční destilací probíhá v destilačních kolonách využívá se rozdílné teploty varu oddělují se frakce (směsi uhlovodíků s blízkou teplotou varu)

Výrobky plynné – např. propan-butan, paliva benzín – palivo, rozpouštědlo barev a laků petrolej – palivo letadel, rozpouštědlo, z něj benzín, svícení plynový olej – s petrolejem = nafta, palivo motorů mazut – k topením (teplárny, lodě) asfalt – izolační materiál, povrch silnic těžké oleje, mazadla, syntetický kaučuk, dehet, umělá vlákna, kosmetické výrobky, barviva, výbušniny, umělá hnojiva atd.

Děkuji Vám za pozornost

Použité informační zdroje www.energyweb.cz, www.oa.svitavy.cz, www.cbox.cz (ropa schéma), www.moje1noviny.cz, www.praguepost.cz ( ropné havárie), Mareček, A. – Honza, J. Chemie pro čtyřletá gymnázia Kotlík, B. – Růžičková, K. Chemie II v kostce pro střední školy Beneš, P. – Pumpr, V. – Banýr, J. Základy chemie 2 (Obrázky použité v prezentaci byly převzaty z uvedených internetových adres)