Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Trávicí soustava.
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA. FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola, Jičín, Soudná 12
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 3 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802 – 4785, financováného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků

Zpracování : MECHANICKY – zuby, jazyk, žaludek – rozmělnění potravy CHEMICKY – potrava se chemickými reakcemi štěpí na jednoduché látky (jsou vstřebávány krví), které slouží jako: - zdroj energie - stavební látky

Popis trávicí soustavy ústní dutina slinná žláza jazyk hltan slinná žláza jícen játra žaludek žlučník slinivka břišní dvanáctník tenké střevo tlusté střevo konečník slepé střevo http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg (21. 9. 2010)

STAVBA TRÁVICÍ SOUSTAVY DUTINA ÚSTNÍ HLTAN JÍCEN ŽALUDEK TENKÉ STŘEVO TLUSTÉ STŘEVO KONEČNÍK Dále pak: JÁTRA - ŽLUČNÍK SLINIVKA BŘIŠNÍ

DUTINA ÚSTNÍ Mechanické – zuby, jazyk Chemické - sliny FUNKCE: příjem a zpracování potravy: Mechanické – zuby, jazyk Chemické - sliny 5

ZUBY –stavba zubu Lidský zub - stolička A – korunka B – kořen C – krček 1.- zubní sklovina 2.- zubovina 3.- zubní dřeň 4.- dáseň 5.- zubní cement 6.- čelistní kost 7.- céva 8.- nerv C 6

3 2 1 2 2 1 2 3 POČET ZUBŮ – ZUBNÍ VZOREC Trvalý chrup – 32 zubů 7 3 2 1 2 2 1 2 3 stoličky řezáky třenové zuby špičák

Mléčný chrup – 20 zubů 8 2 1 2 řezáky špičák stoličky

ZUBNÍ KAZ V ÚSTECH JE ŘADA BAKTÉRIÍ – ROZKLÁDAJÍ POTRAVU – VZNIK ZUBNÍHO KAZU 12 11 Počáteční stadium zubního kazu Postupující zubní kaz pronikl sklovinou 14 13 10 Další stadium neléčeného zubního kazu – zasažena i zubovina Pokročilý zubní kaz – zasažena dřeň zubu

PARADENTOZA Zdravá dáseň 15 Mírné stadium paradentózy - léčitelné 16

Kritické stadium paradentózy – ztráta zubů nevyhnutelná 17

JAZYK Na jazyku – chuťové pohárky – vnímáme základní chuťové pocity: sladkost slanost kyselost hořkost hořkost kyselost slanost sladkost 18

SLINNÉ ŽLÁZY PODČELISTNÍ PODJAZYKOVÁ PŘÍUŠNÍ Sliny obsahují ENZYM PTYALIN – štěpí škrob na jednoduché cukry (sousto zesládne) příušní podjazyková podčelistní 19

tím se sousto dostane do hltanu a jícnu rozžvýkáním se sousto posune na kořen jazyka – vyvolá polykací reflex - tím se sousto dostane do hltanu a jícnu 20 JÍCEN

ŽALUDEK podoba hruškového vaku poloha – horní část dutiny břišní 21

1. MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ – vznik tráveniny – svalovina žaludku FUNKCE ŽALUDKU: 1. MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ – vznik tráveniny – svalovina žaludku 2. CHEMICKÉ ZPRACOVÁNÍ – vylučování žaludeční šťávy s enzymy – štěpení potravy: - enzym pepsin: štěpí bílkoviny - HCl (kys.chlorovodíková): rozrušuje maso, sráží mléko, ničí bakterie - mucin: chrání stěny žaludku před HCl (denně asi 2–3 litry žaludeční šťávy)

TENKÉ STŘEVO 3 části: DVANÁCTNÍK: Ø 2,5–3 cm, 25 cm (12 palců) - vývod ze slinivky břišní a žlučníku - konečné štěpení živin 2. LAČNÍK – 2,5–4 m 3. KYČELNÍK – 1–1,5 m 22 Vstřebávání živin do krve - KLKY

TLUSTÉ STŘEVO – délka 1,5 m, šířka 5–7 cm slepé střevo tračník - vzestupný - příčný - sestupný esovitá klička konečník Slepé střevo Červovitý přívěsek - appendix 22

posun nestrávené potravy – peristaltická vlna FUNKCE TLUSTÉHO STŘEVA: vstřebávání vody => zahušťování a rozklad zbytků bakteriemi => výkaly při poruchách: průjmy, plynatost, zácpa

JÁTRA FUNKCE JATER: 1. přeměna živin (cukrů, tuků, bílkovin), které přivádí krev vrátnicovou žilou do jater od střev 23

2. tvorba žluči: hromadí se v žlučníku (= žlučový měchýř) - žlučovodem do tenkého střeva žluč: rozptyluje tuky na malé kapičky = emulgace 24

3. zachytávají jedy (přijaté nebo vzniklé při látkové přeměně) 4. rozkládají hemoglobin (přeměna na žlučová barviva) 5. tvorba močoviny z nadbytečného N

SLINIVKA BŘIŠNÍ (PANKREAS) 24 žláza dlouhá asi 18 cm její vývod ústí do dvanáctníku – šťáva štěpí cukry, tuky i bílkoviny jiné buňky pankreatu produkují hormon inzulín 25

OPAKOVÁNÍ - TRÁVICÍ SOUSTAVA V přesmyčce najdeš názvy 2 trávicích enzymů. Napiš, v čem jsou enzymy obsaženy. YLANPIT – IPNEPS -

2) Poznej orgány trávicí soustavy A) Orgán je uložen na pravé straně dutiny břišní pod bránicí. Má několik důležitých funkcí – např. zachytává jedovaté látky, rozkládá hemoglobin, tvoří se zde žluč. Je to ……………………… B) Je zásobníkem pro právě přijatou potravu, která se zde promíchává, a vzniká v něm trávenina. Vylučuje také šťávu, jež obsahuje enzym pepsin, který štěpí některé látky. Je to …………………………… C) Orgán je složen ze 3 částí a jeho celková délka je 3–5 m. Zajišťuje vstřebávání živin do krve a dokončuje se zde trávení všech živin. Je to ………………………………..

3) Přiřaď pojmy z tabulky k příslušným částem trávicí soustavy: Zuby …………………………………………….. Žaludek …………………………………………. Tenké střevo …………………………………….. Tlusté střevo ……………………………………….. Pepsin APENDIX KYČELNÍK Příčný tračník Lačník korunka ESOVITÁ KLIČKA Dvanáctník kořen PARADENTÓZA trávenina HCl sklovina

ŘEŠENÍ 1) YLANPIT – PTYALIN - je obsažen ve slinách IPNEPS - PEPSIN – je obsažen v žaludeční šťávě 2) Poznej orgány trávicí soustavy: Je zásobníkem pro právě přijatou potravu, která se zde promíchává, a vzniká v něm trávenina. Vylučuje také šťávu, jež obsahuje enzym pepsin, který štěpí některé látky. Je to ŽALUDEK. Orgán je uložen na pravé straně dutiny břišní pod bránicí. Má několik důležitých funkcí – např. zachytává jedovaté látky, rozkládá hemoglobin, tvoří se zde žluč. Je to JÁTRA. Orgán je složen ze 3 částí a jeho celková délka je 3–5 m. Zajišťuje vstřebávání živin do krve a dokončuje se zde trávení všech živin. Je to TENKÉ STŘEVO. 3) Zuby – sklovina, kořen, korunka, paradentóza Žaludek – pepsin, HCl, trávenina Tenké střevo – dvanáctník, lačník, kyčelník Tlusté střevo – apendix, příčný tračník, esovitá klička

ZDROJE OBRÁZKŮ: Uveřejněné odkazy [cit. 2011-03-11]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: 1) <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=43&pos=35>. 2) <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=43&pos=325>. 3) <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=43&pos=59>. 4) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg>. 5) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sagittalmouth.png>. 7) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1002.png>. 8) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1004.png>. 19) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illu_quiz_hn_02.jpg>. 20) <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu_pharynx.jpg>. 21) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1046.png>. 23) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1224.png>. 24) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bilebladder.png>. 25) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illu_pancreas_duodenum.jpg>. Uveřejněné odkazy [cit. 2011-03-11]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: 6) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tooth_section_international.png>. 9) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Labeledmolar.jpg>. 10) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Toothdecay.png>. 11–14) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zubni_kaz1-4.jpg>. 15) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zdrava_dasen.jpg>. 16) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mirna_parodontitida.jpg>. 17) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kriticke_stadium_parodontitidy.jpg>. 18) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taste_buds.svg>. 22) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tractus_intestinalis_duodenum.svg>.