Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 3 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802 – 4785, financováného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků
Zpracování : MECHANICKY – zuby, jazyk, žaludek – rozmělnění potravy CHEMICKY – potrava se chemickými reakcemi štěpí na jednoduché látky (jsou vstřebávány krví), které slouží jako: - zdroj energie - stavební látky
Popis trávicí soustavy ústní dutina slinná žláza jazyk hltan slinná žláza jícen játra žaludek žlučník slinivka břišní dvanáctník tenké střevo tlusté střevo konečník slepé střevo http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg (21. 9. 2010)
STAVBA TRÁVICÍ SOUSTAVY DUTINA ÚSTNÍ HLTAN JÍCEN ŽALUDEK TENKÉ STŘEVO TLUSTÉ STŘEVO KONEČNÍK Dále pak: JÁTRA - ŽLUČNÍK SLINIVKA BŘIŠNÍ
DUTINA ÚSTNÍ Mechanické – zuby, jazyk Chemické - sliny FUNKCE: příjem a zpracování potravy: Mechanické – zuby, jazyk Chemické - sliny 5
ZUBY –stavba zubu Lidský zub - stolička A – korunka B – kořen C – krček 1.- zubní sklovina 2.- zubovina 3.- zubní dřeň 4.- dáseň 5.- zubní cement 6.- čelistní kost 7.- céva 8.- nerv C 6
3 2 1 2 2 1 2 3 POČET ZUBŮ – ZUBNÍ VZOREC Trvalý chrup – 32 zubů 7 3 2 1 2 2 1 2 3 stoličky řezáky třenové zuby špičák
Mléčný chrup – 20 zubů 8 2 1 2 řezáky špičák stoličky
ZUBNÍ KAZ V ÚSTECH JE ŘADA BAKTÉRIÍ – ROZKLÁDAJÍ POTRAVU – VZNIK ZUBNÍHO KAZU 12 11 Počáteční stadium zubního kazu Postupující zubní kaz pronikl sklovinou 14 13 10 Další stadium neléčeného zubního kazu – zasažena i zubovina Pokročilý zubní kaz – zasažena dřeň zubu
PARADENTOZA Zdravá dáseň 15 Mírné stadium paradentózy - léčitelné 16
Kritické stadium paradentózy – ztráta zubů nevyhnutelná 17
JAZYK Na jazyku – chuťové pohárky – vnímáme základní chuťové pocity: sladkost slanost kyselost hořkost hořkost kyselost slanost sladkost 18
SLINNÉ ŽLÁZY PODČELISTNÍ PODJAZYKOVÁ PŘÍUŠNÍ Sliny obsahují ENZYM PTYALIN – štěpí škrob na jednoduché cukry (sousto zesládne) příušní podjazyková podčelistní 19
tím se sousto dostane do hltanu a jícnu rozžvýkáním se sousto posune na kořen jazyka – vyvolá polykací reflex - tím se sousto dostane do hltanu a jícnu 20 JÍCEN
ŽALUDEK podoba hruškového vaku poloha – horní část dutiny břišní 21
1. MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ – vznik tráveniny – svalovina žaludku FUNKCE ŽALUDKU: 1. MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ – vznik tráveniny – svalovina žaludku 2. CHEMICKÉ ZPRACOVÁNÍ – vylučování žaludeční šťávy s enzymy – štěpení potravy: - enzym pepsin: štěpí bílkoviny - HCl (kys.chlorovodíková): rozrušuje maso, sráží mléko, ničí bakterie - mucin: chrání stěny žaludku před HCl (denně asi 2–3 litry žaludeční šťávy)
TENKÉ STŘEVO 3 části: DVANÁCTNÍK: Ø 2,5–3 cm, 25 cm (12 palců) - vývod ze slinivky břišní a žlučníku - konečné štěpení živin 2. LAČNÍK – 2,5–4 m 3. KYČELNÍK – 1–1,5 m 22 Vstřebávání živin do krve - KLKY
TLUSTÉ STŘEVO – délka 1,5 m, šířka 5–7 cm slepé střevo tračník - vzestupný - příčný - sestupný esovitá klička konečník Slepé střevo Červovitý přívěsek - appendix 22
posun nestrávené potravy – peristaltická vlna FUNKCE TLUSTÉHO STŘEVA: vstřebávání vody => zahušťování a rozklad zbytků bakteriemi => výkaly při poruchách: průjmy, plynatost, zácpa
JÁTRA FUNKCE JATER: 1. přeměna živin (cukrů, tuků, bílkovin), které přivádí krev vrátnicovou žilou do jater od střev 23
2. tvorba žluči: hromadí se v žlučníku (= žlučový měchýř) - žlučovodem do tenkého střeva žluč: rozptyluje tuky na malé kapičky = emulgace 24
3. zachytávají jedy (přijaté nebo vzniklé při látkové přeměně) 4. rozkládají hemoglobin (přeměna na žlučová barviva) 5. tvorba močoviny z nadbytečného N
SLINIVKA BŘIŠNÍ (PANKREAS) 24 žláza dlouhá asi 18 cm její vývod ústí do dvanáctníku – šťáva štěpí cukry, tuky i bílkoviny jiné buňky pankreatu produkují hormon inzulín 25
OPAKOVÁNÍ - TRÁVICÍ SOUSTAVA V přesmyčce najdeš názvy 2 trávicích enzymů. Napiš, v čem jsou enzymy obsaženy. YLANPIT – IPNEPS -
2) Poznej orgány trávicí soustavy A) Orgán je uložen na pravé straně dutiny břišní pod bránicí. Má několik důležitých funkcí – např. zachytává jedovaté látky, rozkládá hemoglobin, tvoří se zde žluč. Je to ……………………… B) Je zásobníkem pro právě přijatou potravu, která se zde promíchává, a vzniká v něm trávenina. Vylučuje také šťávu, jež obsahuje enzym pepsin, který štěpí některé látky. Je to …………………………… C) Orgán je složen ze 3 částí a jeho celková délka je 3–5 m. Zajišťuje vstřebávání živin do krve a dokončuje se zde trávení všech živin. Je to ………………………………..
3) Přiřaď pojmy z tabulky k příslušným částem trávicí soustavy: Zuby …………………………………………….. Žaludek …………………………………………. Tenké střevo …………………………………….. Tlusté střevo ……………………………………….. Pepsin APENDIX KYČELNÍK Příčný tračník Lačník korunka ESOVITÁ KLIČKA Dvanáctník kořen PARADENTÓZA trávenina HCl sklovina
ŘEŠENÍ 1) YLANPIT – PTYALIN - je obsažen ve slinách IPNEPS - PEPSIN – je obsažen v žaludeční šťávě 2) Poznej orgány trávicí soustavy: Je zásobníkem pro právě přijatou potravu, která se zde promíchává, a vzniká v něm trávenina. Vylučuje také šťávu, jež obsahuje enzym pepsin, který štěpí některé látky. Je to ŽALUDEK. Orgán je uložen na pravé straně dutiny břišní pod bránicí. Má několik důležitých funkcí – např. zachytává jedovaté látky, rozkládá hemoglobin, tvoří se zde žluč. Je to JÁTRA. Orgán je složen ze 3 částí a jeho celková délka je 3–5 m. Zajišťuje vstřebávání živin do krve a dokončuje se zde trávení všech živin. Je to TENKÉ STŘEVO. 3) Zuby – sklovina, kořen, korunka, paradentóza Žaludek – pepsin, HCl, trávenina Tenké střevo – dvanáctník, lačník, kyčelník Tlusté střevo – apendix, příčný tračník, esovitá klička
ZDROJE OBRÁZKŮ: Uveřejněné odkazy [cit. 2011-03-11]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: 1) <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=43&pos=35>. 2) <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=43&pos=325>. 3) <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=43&pos=59>. 4) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg>. 5) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sagittalmouth.png>. 7) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1002.png>. 8) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1004.png>. 19) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illu_quiz_hn_02.jpg>. 20) <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu_pharynx.jpg>. 21) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1046.png>. 23) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1224.png>. 24) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bilebladder.png>. 25) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illu_pancreas_duodenum.jpg>. Uveřejněné odkazy [cit. 2011-03-11]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: 6) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tooth_section_international.png>. 9) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Labeledmolar.jpg>. 10) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Toothdecay.png>. 11–14) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zubni_kaz1-4.jpg>. 15) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zdrava_dasen.jpg>. 16) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mirna_parodontitida.jpg>. 17) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kriticke_stadium_parodontitidy.jpg>. 18) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taste_buds.svg>. 22) <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tractus_intestinalis_duodenum.svg>.