LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renesanční architektura v Čechách
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
RENESANCE a humanismus
Významné památky ČR.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Památky UNESCO v České republice 4. ročník
Kostelec nad Černými lesy
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
RENESANCE A HUMANISMUS
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Zámek Dobříš Od Kačky H..
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Renesance a humanismus v českém království
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Realizátorem projektu je Střední odborná škola ekologická a potravinářská, Veselí nad Lužnicí, Blatské sídliště 600/I Název projektu: Zkvalitnění vzdělávání.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
RENESANCE A HUMANISMUS
Renesance a humanismus
Památky UNESCO v České republice
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
PAMÁTKY PRAHA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Naše město Vizovice Nela Svačinová.

Romantická architektura v Čechách
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Klasicistní architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Prostory zámku Litomyšl pro Vaše akce. 1.Kongresové centrum 2.Svatební prostory 3.Zámecké divadlo 4.Exteriéry a zahrada.
Webové stránky zámku. Zámek Červená Lhota Zámek Červená Lhota leží v jižních Čechách, zhruba 20 kilometrů od Jindřichova Hradce, stojí uprostřed rybníka.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D8 - 2 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Renesance v architektuře. Charakteristika na první pohled se liší od gotické na první pohled se liší od gotické nestaví se do výšky ale do šířky nestaví.
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Autor prezentace: Vojtěch Kolařík Autor obrázku: 1 - Podzemnik (CC-BY-SA) 2, 3 - Karl Gruber - 2, 3 - Karl Gruber - karl.gruber[at]mmcx.net.
BRNO – VILA TUGENDHAT vila se nachází v městské části Brno-sever
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
Romantická architektura v Čechách
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Renesance a humanismus
Architektonické směry
Raně renesanční italská architektura
VRTBOVSKÁ ZAHRADA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance dochované v nezměněné podobě bez pozdějších přestaveb - jeden z největších renesančních zámků v Čechách - na seznam památek UNESCO je zapsán zámecký areál v r. 1999 na místě hradu nechal Vratislav II. z Pernštejna (nejvyšší kancléř Království českého) postavit reprezentativní sídlo podle G. B. Aostalliho de Saly a U. Aostalliho v letech 1568-1581

LITOMYŠL - na fasádě zámku je bohatá sgrafitová výzdoba (asi 8000 psaníček, figurální náměty s tematikou antické historie i ze Starého zákona) od Š. Vlacha - fasády vrcholí patrovými obloučkovými štíty, které zdobí také sgrafita, krásné jsou i lunetové římsy - restaurování sgrafit na zámku provedli významní čeští umělci – O. Zoubek, S. Podhráský, V. Boštík, J. John a další) - na fasádě na nádvoří jsou umístěny sluneční hodiny

LITOMYŠL - sgrafita na straně nádvoří zdobí figurální motivy, okna jsou sdružená do dvojic - komíny jsou rovněž zdobeny figurálními motivy - detail figurální sgrafitové výzdoby

LITOMYŠL - arkádové ochozy lemují tři strany nádvoří - v průčelí velmi působícím prvkem je otevřený arkádový ochoz do nádvoří i ven do prostoru před zámek - půdorys zámku je pravidelný čtverec, narušen je vystupující částí patrové kaple sv. Moniky a schodišťovou věží

LITOMYŠL - veřejnosti je zpřístupněno 13 místností s bohatou interiérovou výzdobou a inventářem - významnými místnostmi jsou rytířský sál s nádherným kazetovým stropem, Velká jídelna, kaple sv. Moniky, barokní divadlo - některé interiéry jsou upraveny, např. předsíň, jídelna, bitevní pokoj (F. M. Kaňkou – 30. l. 18. stol.),růžový salonek a další místnosti jsou rokokové, klasicistní, empírové a biedermeierovské - zámecká zahrada je na terasově upraveném terénu směrem k městu - poslední majitel byl kníže M. K. Thurn-Taxis a jeho potomci (do r. 1945)

LITOMYŠL - zámecké divadlo – postaveno v letech 1796-97 - je jedním z mála dochovaných historických divadel v Evropě - obsahuje soubor kulis, má zachované jednoduché jevištní mašinérie k výměně dekorací

LITOMYŠL - rodný byt Bedřicha Smetany se nachází v přízemních prostorách zámeckého pivovaru - zde se r. 1824 narodil Bedřich Smetana - světnička je zaměřena na Smetanovo dětství, rodinný život a dílo (např. cyklus Má vlast)

Použitá literatura a zdroje: Muk, Jan; Šamánková, Eva: ABC kulturních památek Československa, Panorama, Praha,1985, vydání první http://cs.wikipedia.org/wiki/Litomy%C5%A1l_(z%C3%A1mek) http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Chateau_Litomy%C5%A1l?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Rodn%C3%BD_byt_Bed%C5%99icha_Smetany http://cs.wikipedia.org/wiki/Litomy%C5%A1l