Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji 3. výzva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Moravská Třebová, Ing. Mgr. Dana Buriánková, vedoucí odboru finančního Dotace z Integrovaného operačního programu, oblast podpory 2.1 Zavádění.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Připravované grantové programy Fondu Vysočiny pro rok 2008 Garant odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Informační seminář „Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji“ Krajský úřad Pardubického kraje
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji v rámci OPŽP Hranice Ing. Martin Černocký Oddělení grantových schémat Odbor strategického rozvoje.
Dotační program na výměnu zastaralých zdrojů tepla na pevná paliva KOTLÍKOVÁ DOTACE Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje.
V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
Setkání se starosty obcí a městysů ORP Telč 6. června 2016 Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší -vybrané informace.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Téma: DOTAČNÍ FOND LIBERECKÉHO KRAJE Dotační fond Libereckého kraje OBLAST PODPORY 4B - TĚLOVÝCHOVA A SPORT.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Schválením žádosti projekt nekončí
**************************************
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Seminář pro starosty obcí Libereckého kraje
Schválením žádosti projekt nekončí
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Setkání regionálních výrobců
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Besip Zlínského kraje Zlín,
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Program na podporu lesních ekosystémů
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Dotační program Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji III.
Kotlíkové dotace v MSK 3. výzva
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
3. výzva „kotlíkových dotací“
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji 3. výzva

PROČ VYUŽÍT KOTLÍKOVÉ DOTACE ? ? ? Od 1. 9. 2022 bude platit zákaz provozu kotlů 1. a 2. třídy. Po tomto datu lze používat pouze kotle splňující min. třídu 3. Provozovateli kotle nesplňujícího emisní požadavky hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Výměna kotle v jiných typech staveb není podporována. Žadatelé: fyzické osoby vlastnící rodinný dům na území Moravskoslezského kraje Rodinný dům: stavba pro bydlení, kde jsou evidovány nejvýše tři samostatné bytové jednotky a vykazuje nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví bytový dům, v němž jsou nejvýše tři samostatné byty obytná část zemědělské usedlosti (statku), která splňuje definici pro byt Výměna kotle v jiných typech staveb není podporována.

Předmět podpory výměna kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním nesplňující třídu 3, 4 nebo 5 dle ČSN EN 303-5 za: Nový zdroj tepla: kotel na biomasu – automatický, s ručním přikládáním plynový kondenzační kotel tepelné čerpadlo Předmětem podpory budou pouze zdroje tepla zapsané v Seznamu výrobků a technologií vedeném SFŽP pro 3. výzvu kotlíkových dotací. https://svt.sfzp.cz/

Seznam výrobků a technologií výčet podporovaných zařízení je uveden v Seznamu výrobků a technologií pro 3. výzvu kotlíkových dotací seznam je veden Státním fondem Životního prostředí nový zdroj tepla, který si pořídíte v rámci kotlíkové dotace, musí být v tomto seznamu uveden a má přidělen SVT kód Odkaz https://svt.sfzp.cz/ naleznete na našich webových stránkách https://lokalni-topeniste.msk.cz/ v části ODKAZY

Není podporováno Nové zdroje kotle výhradně na uhlí kombinované kotle na uhlí/biomasa Původní zdroje plynový kotel kamna, krby elektrokotel kotel s automatickým přikládáním paliva Výměna stávajícího kotle, který byl v minulosti, nejdříve od 1. 1. 2009 podpořen z programu Zelená úsporám, Nová zelená úsporám nebo ze společných programů na výměnu kotlů realizovaných MŽP a krajem.

Základní informace o 3. kole kotlíkových dotací Název výzvy Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji – 3. výzva Způsob vyhlášení výzvy Otevřený dotační titul pro nové žadatele Uzavřený dotační titul pro žadatele ze zásobníku, kteří splňují podmínky 3. výzvy Vyhlášení výzvy 10. 4. 2019 Příjem žádostí od 13. 5. 2019 od 10:00 hod. Ukončení výzvy 30. 10. 2020 (nebo 10 tis. žádostí) Realizace do 30. 09. 2023

500 mil. Kč Výše alokace Způsob podání žádosti elektronicky s následným doložením originálu žádosti a příloh (do 10 pracovních dnů) na Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě Počet podpořených žádostí cca 3.400 žádostí bude podpořeno v rámci alokace 500 mil. Zásobník pro 3. výzvu cca 6.600 žádostí bude zařazeno do zásobníku Podpora zásobníku: uvolnění finančních prostředků v rámci dotačního programu (odstoupení, neschválení, prodej nemovitosti,..) navýšení alokace výzvy nejdříve po 3/2021

Způsob financování ex-post platba – po realizaci výměny nového zdroje tepla a předloženého vyúčtování kotlíkové dotace Příspěvek kraje 7.500,- Kč Příspěvek za prioritní území Příspěvek obcí na základě smlouvy o spolupráci obce a kraje možnost bonifikace v programu Nová zelená úsporám

Podporované zdroje tepla a výše dotace   EU nejvýše však + příspěvek za prioritní obec + příspěvek kraje tepelné čerpadlo 80% 120.000 Kč 127.500 Kč 135.000 Kč kotel pouze na biomasu automatický kotel pouze na biomasu s ručním přikládáním 100.000 Kč 107.500 Kč 115.000 Kč plynový kondenzační kotel 75% 95.000 Kč 102.500 Kč 110.000 Kč + příspěvek obce Seznam prioritních obcí a seznam spolufinancujících obcí je uveden na webových stránkách https://lokalni-topeniste.msk.cz/.

Příklad č. 1: Tepelné čerpadlo (veškeré náklady 270 Příklad č. 1: Tepelné čerpadlo (veškeré náklady 270.000,00 Kč, místo realizace N.Jičín) Výpočet dotace: EU: 80% (216.000,00; max. limit 120.000,00) = 120.000,00 Kč EU: Prioritní území (Nový Jičín – ANO) = 7.500,00 Kč Kraj: = 7.500,00 Kč Město (Nový Jičín přispívá) = 7.500,00 Kč Dotace celkem: 142.500,00 Kč Příklad č. 2: Plynový kotel (veškeré náklady 100.000,00 Kč, místo realizace Hodslavice) EU: 75% (75.000,00; max. limit 95.000,00 - OK) = 75.000,00 Kč EU: Prioritní území (Hodslavice– ANO) = 7.500,00 Kč Kraj: = 7.500,00 Kč Obec: (Hodslavice přispívá) = 7.500,00 Kč Dotace celkem: 97.500,00 Kč Bílá ORP Frýdlant nad Ostravicí

Požadované dokumenty k žádosti o dotaci Žádost o poskytnutí dotace vygenerovanou z webové aplikace – originál Doklad o vedení bankovního účtu – kopie smlouvy o založení účtu Doklad o kontrole technického stavu původního kotle – kopie Fotodokumentace stávajícího kotle – možnost předložení v tištěné podobě nebo na elektronickém nosiči (flash disk, CD) --------------------------------------------------------------------------------------------- Písemné souhlasy s realizací dílčího projektu – kopie Plná moc (notářsky nebo úředně ověřená) pro pověřenou osobu (pokud žádost podepisuje někdo jiný než žadatel).

Předložení žádosti na výměnu jednoho zdroje tepla je možné zaregistrovat a podat pouze jednu žádost o dotaci vlastník více rodinných domů nebo bytových jednotek může podat žádost ke každému z nich

Fotodokumentace stávajícího kotle

časová způsobilost výdajů: od 15. 7. 2015 Způsobilé výdaje stavební práce, dodávky a služby spojené s realizací kotle (včetně nákladů na úpravu spalinových cest) nebo tepelného čerpadla, stavební práce, dodávky a služby související s realizací nové otopné soustavy nebo úpravou stávající otopné soustavy, včetně dodávky a instalace akumulační nádoby nebo kombinovaného bojleru náklady na zkoušky nebo testy související s uváděním majetku do stavu způsobilého k užívání a k prokázání splnění technických parametrů, ovšem pouze v období do uvedení nového zdroje tepla do trvalého provozu, náklady na projektovou dokumentaci – tyto náklady nezahrnují náklady na zpracování žádosti časová způsobilost výdajů: od 15. 7. 2015

Akumulační nádrž V případě stacionárních kotlů na dřevo s ruční dodávkou paliva je nezbytné současně instalovat akumulační nádrže o minimálním objemu 55 l/kW instalovaného výkonu daného kotle. V situaci, kdy je na kotel napojený jiný zásobník teplé vody, lze zahrnout do celkového vyžadovaného objemu. Do celkového objemu se nezapočítává expanzní nádoba. Příklad: Kotel ATMOS DC25GD - 25 kW 25 * 55 = 1.375 l

Administrativní kontrola žádostí Kontrola žádosti a jejich příloh – do 15 dní od výzvy (e-mail, telefon) nutnost doložení chybějících nebo oprava chybných dokumentů Žádosti splňující všechny podmínky schvaluje rada kraje na nejbližším zasedání. Schválené žádosti na webových stránkách https://lokalni-topeniste.msk.cz/node/77 informace o schválení zaslaná e-mailem

Povinnosti příjemce dotace v době udržitelnosti projektu (do 31. 12 zajistit řádný provoz a údržbu nového zdroje tepla spalovat pouze předepsaná paliva (dle SVT seznamu) realizovat kontrolu technického stavu a provozu kotle realizovat periodické kontroly spalinových cest, čištění spalinových cest a spotřebiče paliv

Příjemce je v době udržitelnosti oprávněn vyměnit předmět dotace, za zdroj se stejnými nebo lepšími ekologickými parametry, pokud jde o emise látek znečišťujících ovzduší. O této skutečnosti musí informovat poskytovatele dotace – Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Veřejnosprávní kontroly na místě Povinností poskytovatele je zkontrolovat 5% vzorek před proplacením kotlíkové dotace 5% vzorek po proplacení - v době udržitelnosti. Účelem kontroly je ověření správnosti použití poskytnuté dotace, zejména zda byla hospodárně a účelně využita. termín kontroly je vždy domluven předem telefonicky + oznámení o kontrole zasláno e-mail/dopis předmětem kontroly je ověření účetních dokladů původní/nový zdroj tepla otopná soustava, bojler, akumulační nádoba palivo

Finanční vyúčtování dotace Po ukončení realizace dílčího projektu je příjemce povinen zpracovat a předložit poskytovateli závěrečné vyúčtování celého realizovaného dílčího projektu. Nejpozději do 30. 09. 2023.

„Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji – 3. výzva“, Požadované dokumenty Finanční vyúčtování dílčího projektu originál s podpisem příjemce dotace Účetní doklady za zrealizované práce, dodávky a služby je nutné rozepsat na jednotlivé položky – předkládáte kopie. Originály účetních dokladů musí být označeny názvem a číslem projektu kraje „Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji – 3. výzva“, reg. č. „CZ.05.2.32/0.0/0.0/19_117/0009638“ Účetní doklady by měly být vystaveny na žadatele.

Potvrzení o úhradě – kopie výpisu z bankovního účtu, kopie příjmového pokladního dokladu. Kopie výpisu z účtu se dokládá s originálním podpisem žadatele. Doklad o instalaci a uvedení nového zdroje tepla do provozu, v případě obnovitelných zdrojů energie vystavený oprávněnou osobou. Požadovat certifikát. Protokol o revizi spalinové cesty podle vyhlášky č. 34/2016 Sb., o čistění, kontrole a revizi spalinové cesty (vždy, kromě tepelného čerpadla). Potvrzení o likvidaci původního kotle

Fotodokumentace nově instalovaného zdroje tepla. Fotodokumentace odpojeného a znehodnoceného původního kotle na pevná paliva (může být doloženo také na CD či flash disku).

Detail znehodnocení původního kotle

Elektronické podání žádosti Registrace (https://kotliky.msk.cz/; dostupné také přes www.lokalni- topeniste.cz) Přihlášení Založení nové žádosti Zpracování a uložení žádosti. Odeslání – až 13. 5. 2019 od 10:00 Vygenerování a tisk žádosti vč. obálky Doplnění všech relevantních příloh a doručení na Krajský úřad poštou nebo osobně do 10 prac. dní (osobně: vzít si potvrzení). Test: https://portal.msk.cz/aplikace/kotliky3-test/

Kotlíkové kontakty https://lokalni-topeniste.msk.cz/ „Kotlíková linka“ 595 622 355 E-mail: kotliky@msk.cz Adresa: Moravskoslezský kraj Krajský úřad Odbor regionálního rozvoje a cestovního ruchu 28. října 117 702 18 OSTRAVA Kontakty na pracovníky: https://lokalni-topeniste.msk.cz/kontakty

Osobní konzultace – „Kotlíková kancelář“ A 106 PO, ST 8:00 – 17:00 ÚT, ČT 8:00 – 14:30 PÁ 8:00 – 13:00

a přejeme krásný zbytek dne Děkujeme za pozornost a přejeme krásný zbytek dne Ing. Vilém Hinner Ing. Martina Janšová