KULTIVACE Je předstupněm izolace bakteriálního druhu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyšetřovací metody v bakteriologii
Advertisements

Úvod do cvičení z obecné mikrobiologie
Zátěžové testy anaerobních schopností Výskoková ergometrie Kyslíkový dluh/kyslíkový deficit Wingate test.
HV FN Brno 2014 Vývoj hospodaření F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z.
Prokaryotní organismy Bakterie I. Systém bakterií systém založený na morfologických a fyziologických vlastnostech (např. charakter buněčné stěny, tvar.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Makroskopické a mikroskopické pozorování mikroorganismů Mgr. Petra Straková Podzim 2014.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Přehled mikrobiologických vyšetřovacích metod Mikrobiologie a imunologie – BSKM021p + c Týden 2 Ondřej Zahradníček.
Repase míchadla laboratorní fermentační jednotky Vojtěch Zejda.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Základní mikrobiologický rozbor vody
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
SANI BED Nový přípravek na ošetření podestýlky Hospodářská zvířata
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Přírodopis - 8. ročník, Krevní oběh
VY_32_INOVACE_67.
Tatínkovo nářadí pro předškoláky.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VŠB - Technická univerzita Ostrava
"The role of the infinitely small in nature is infinitely large"
OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ.
Enterobacteriaceae.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Krev - opakování.
Algoritmizace - opakování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
základní informace pro začátečníky
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_103_Fyzika_zvuk_II
Přehled mikrobiologických vyšetřovacích metod
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Počítání krevních buňek
VY_32_INOVACE_ Regulace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pátráme po mikrobech Díl III. Kultivace bakterií a kvasinek
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Digitální učební materiál
Polymerase chain reaction Polymerázová řetězová rekce
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
VY_32_INOVACE_65.
Minerální látky jako podmínka života
Kultivace hematopoetických buňek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Klinická Biochémia Vyšetrenie moču.
Sérové indexy – význam v klinické laboratorní analytice
Přehled mikrobiologických vyšetřovacích metod
Přehled mikrobiologických vyšetřovacích metod
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metody Fagocytózy   - vyšetření zahrnuje:  krevní diferenciál - % zastoupení LEU  izolace LEU  stanovení funkce LEU   4 skupiny testů na fagocytózu:
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Klimatizace.
Klimatizace.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
MNOHOBUNĚČNÉ ORGANIZMY Řasy, houby, lišejníky.
INVESTICE.
Transkript prezentace:

KULTIVACE Je předstupněm izolace bakteriálního druhu, následné identifikace a stanovuje se pomocí ní citlivost na ATB

Sterilní odběr vzorků (klinika, prostředí, průmysl) Kultivace na vhodném mediu dle jejího účelu (univerzální; selektivní; selektivně diagnostické půdy…) A ve vhodné atmosféře (anaerobní, mikroaerofilní, kapnofilní…) Neznámý kmen – více souběžných kultivací..

Univerzální vs selektivní medium… Izolace heterotrofů z prostředí: Nutrient broth růst bakterií potlačuje plísně Sabouradův agar: selektivně působí na bakterie (díky nižšímu pH a ATB) Univerzální vs selektivní medium…

Klinické izoláty Obohacená media Př: krevní agar = základ + 5-10% krve - sledování typu hemolýzy….

Stěr z kůže: bez hemolýzy…

Hemolýza úplná (β) a neúplná (alfa = viridace) Úplné projasnění krevního agaru v okolí růstu bakterií

Selekce grampozitivních bakterií: - využití agaru s kolistinem a kyselinou nalidixovou

Na jednom mediu selekce grampozitivních bakterií stafylokoků a zároveň diagnostika Staphylococcus aureus – Fermentuje manitol a okyselením indikátor zežloutne

Selekce gramnega tivních buněk

Selekce gramnegativních buněk a diagnostika laktózu- fermentujících na Endově půdě

Selekce gramnegativních buněk (grampozitivní inhibovány žlučovými solemi a eosinem). Na EMB půdě jsou laktózu fermentující druhy tmavé

E.coli Shigella Selekce gramnegativních buněk (grampozitivní inhibovány žlučovými solemi a krystalovou violetí). Laktózu fermentující druhy jsou červené. E.coli Shigella

E.coli Salmonella Salmonella produkuje sirovodík

Na XLD mediu je grampozitivní flora odstíněna deoxycholátem, opět se sleduje fermentace laktózy

Čistota kultury Je přítomen jeden nebo více morfologických typů kolonií? Křížový roztěr: ředěním kultury získáme izolované kolonie…

Různý vzhled kolonií…