Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Hospodářská politika státu
Činnost Skupiny pro fiskální dopady stárnutí populace (AWG) Zbyněk Štork Smilovice
Agregátní poptávka a nabídka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Demografická prognóza
Generační Účetnictví K.D.. Úvod Současná FP dopadá na jedince generací: a)Současných b)Budoucích ad a) Jedinci odlišně platí daně a spotřebovávají veřejné.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Makroekonomický scénář, nástin modelů a stručná zadání variant důchodové reformy Výkonný tým Smilovice,
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Trh práce a politika zaměstnanosti
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
Financování kapitol státního rozpočtu II
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
#KonecLevnePrace. 1. Jaká je aktuální situace ve mzdách? 2. Co nám říká ekonomika? 3. Jaký požadujeme růst mezd pro rok 2017? 4. Naše další požadavky?
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací JMK
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
Soustava veřejných rozpočtů
Tisková konference ČMKOS
Příjmy a výdaje SR.
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Tisková konference ČMKOS
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Rizika českých veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí červen 2019 Národní rozpočtová rada

Úvod a struktura Zpráva je zpracována na základě zákona č. 23/2017 Sb., o pravidlech rozpočtové odpovědnosti a je předkládána PSP ČR Předmětem je vývoj hospodaření sektoru veřejných institucí v 50letém horizontu za předpokladu současného nastavení daňových a výdajových politik Nejedná se proto o klasickou prognózu Struktura: Aktuální situace a pozice sektoru Demografická projekce a makroekonomické prostředí Výdaje a příjmy sektoru veřejných institucí Primární saldo a vývoj dluhu sektoru veřejných institucí Alternativní scénáře

Aktuální situace a střednědobý výhled Hospodaření sektoru je v současnosti v bezpečné vzdálenosti od obou hranic daných zákonem (- 1 % HDP a 55 % HDP) Zpřísnění střednědobého rozpočtového cíle Podíl dluhu na HDP klesá především díky hospodářskému růstu Nastavení fiskální politiky je spíše procyklické Zdroj: MF ČR a výpočty NRR

Demografická projekce Nová demografická projekce ČSÚ (listopad 2018) Podstatná změna ve struktuře - počet osob 65+ vzroste o 57 % a jejich podíl na populaci vzroste z 19 % na 30 % Prodlouží se i naděje dožití - o 8,7 let u mužů a 6,9 let u žen Zdroj: ČSÚ a NRR

Makroekonomický vývoj Česká ekonomika se bude nadále přibližovat vyspělým zemím V simulaci počítáme s konvergencí k Rakousku – rozdíl v produktivitě se v průměru snižuje o 2,3 % ročně Předpokládáme, že konvergovat bude i podíl mezd na HDP – růst reálných mezd proto bude dlouhodobě vyšší než růst HDP na pracovníka Veličina Průměrné tempo růstu 2019 - 2069 HDP na obyvatele 1,8 % HDP celkem Průměrná reálná mzda 2,1 % Zdroj: Výpočty NRR

Důchodový systém I. Zvyšování důchodového věku až do roku 2030 na úroveň 65 let Počet starobních důchodců bude kulminovat kolem roku 2059 (zhruba o třetinu více než dnes) a ve stejném období bude kulminovat i podíl výdajů na starobní důchody na HDP Zpracován i scénář s důchodovým věkem svázaným s očekávanou dobou dožití Zdroj: Výpočty NRR

Důchodový systém II. Příjmy systému se mírně zvýší díky růstu podílu mezd na HDP Objem invalidních a pozůstalostních důchodů se zvýší mírně Až do roku 2030 bude systém přibližně v rovnováze, poté prohlubování deficitu až do roku 2059 Příjmy a výdaje na důchodový systém v % HDP 2020 2040 2060 2069 Starobní důchody 7,1 8,7 11,7 10,6 Důchody celkem 8,4 10,2 13,2 12,1 Příjmy 9,1 9,4 9,5 Saldo 0,3 -1,0 -3,8 -2,7 Zdroj: Výpočty NRR

Zdravotnictví 5,4 % HDP 6,6 % HDP Předmětem jsou pouze výdaje hrazené veřejným zdravotním pojištěním Projekce ovlivněna demografií Systém bude ke konci období přibližně v rovnováze, ale výrazně vzroste počet tzv. státních pojištěnců Zdravotní náklady podle věkových skupin (v % HDP na obyvatele) Růst výdajů z veřejného zdravotního pojištění 5,4 % HDP 6,6 % HDP Zdroj: ČSÚ a výpočty NRR

Další výdaje Ze sociálních dávek bude měnící se demografií ovlivněn nejvíce příspěvek na péči – jeho poměr k HDP vzroste až na dvojnásobek Růst výdajů (jako % HDP) očekáváme zejména u výdajů na obranu (+0,6 % HDP), výdaje na školství (+1,0 % HDP) výdaje na zaměstnance sektoru veřejných institucí (+0,5 % HDP), výdaje na dlouhodobou péči (+0,5 % HDP) a platby do EU (+0,1 % HDP) Pokles očekáváme u veřejných investic (-0,3 % HDP) Zdroj: Výpočty NRR

Příjmy sektoru veřejných institucí Změna struktury a objemu příjmů bude ovlivněna rychlejším růstem mezd než HDP Vzroste váha příspěvků na sociální zabezpečení a váha DPFO Klesne váha daně z příjmu právnických osob Váha ostatních daní a příjmů zůstane přibližně stabilní Vybrané příjmové položky v % HDP 2020 2040 2060 2069 Daně z příjmu FO 4,6 4,8 5,0 Daně z příjmu PO 3,3 2,8 2,5 Příspěvky na sociální zabezpečení 16,0 16,9 17,6 17,7 Příjmy celkem 41,2 41,8 42,4 Zdroj: Výpočty NRR

Saldo a dluh sektoru veřejných institucí I Primární saldo (tj. bez zahrnutí úroků) bude podle projekce až do roku 2028 kladné Rychlé zhoršení salda po roce 2030 povede k růstu dluhu a k dosažení hranice 55 % HDP (tzv. dluhové brzdy) by došlo kolem roku 2047 Prolomení dluhové brzdy by také vedlo ke zvyšování úrokové míry a nákladů na obsluhu dluhu, což by dluh dále prohlubovalo v % HDP 2020 2040 2060 2069 Roční saldo celkem 0,7 -3,3 -12,5 -19,5 Zdroj: Výpočty NRR

Saldo a dluh sektoru veřejných institucí II Mezera udržitelnosti veřejných financí = o kolik procent by muselo být primární saldo lepší od roku 2019 do roku 2069, aby v roce 2069 dluh nepřesáhl 55 % HDP? 2,79 Pokud budou opatření oddalována až do okamžiku prolomení zákonného limitu pro strukturální deficit (v roce 2032), zvýší se mezera udržitelnosti na 3,51 Pokud budou opatření odkládána až do okamžiku dosažení limitu dluhové brzdy (55 % HDP, zhruba v roce 2047), zvýší se mezera udržitelnosti na 5,36 Zdroj: ČNB a výpočty NRR

Alternativní scénáře Scénář s důchodovým věkem svázaným s očekávanou dobou dožití – po roce 2034 postupné prodlužování důchodového věku (snížení dluhu asi o 60 p.b.) Různé varianty demografické projekce jsou obdobné, výjimku tvoří střední varianta bez migrace Zdroj: ČSÚ a výpočty NRR

Děkujeme Vám za pozornost