SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
[Obr. 13, 14] Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Advertisements

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
V současném světě – 2 názory na svět
• Náboženství, náboženské složení
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Hlavní světová náboženství a církve
Judaismus Petr Machala.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
STAROVĚKÁ INDIE.
Křesťanství.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ Mgr. Michal Oblouk.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.62 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Vznik a vývoj náboženských představ
Občanská výchova 7. ročník
Náboženská literatura
Světová náboženství.
Východní náboženství Petr Machala.
VY_32_INOVACE_02_SVP_081_Bel
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Religionistika Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Světová náboženství JUDAISMUS.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Opakování - náboženství
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Mgr. Michal Oblouk. -moderní souhrnný pojem pro velmi rozmanité soustavy jednání, symbolů a představ, jimiž různá společenství a církve vyjadřují reálný,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_10_ Světová náboženství Číslo projektu:
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Křesťanství B. Trojanová.
Judaismus (židovství)
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Náboženství a fanatismus
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Judaismus.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ

Nejstarší náboženství Nejstarší formy náboženství: Animismus: víra v existenci nadpřirozených sil Totemismus: nadpřirozené síly jsou uctívány jako zvířata a rostliny – totemy Fetišismus: uctívání předmětů

Světová náboženství Dokážeš k obrázkům přiřadit správně náboženství? křesťanství judaismus islám hinduismus budhismus

Judaismus Židovské náboženství Monoteistické náboženství Založeno na desatero božích přikázáních. Desatero předal bůh Mojžíšovi na hoře Sinaj. Bůh je Jahve. Písmo svaté = Hebrejská Bible (ze tří částí) Jedna z částí je Tóra (zákon) Co Ti říkají slova: Synagoga, Rabín, Šabat, Chanuka, Barmicva, židovská hvězda

Synagoga – budova sloužící k bohoslužbám a setkávání Rabín – kazatel, vykladač Zákona, kantor, hlava židovské obce Šabat – vyvrcholení židovského týdne (neděle), sváteční den odpočinku Chanuka – svátek světel, na začátku zimy Pesach – velikonoce Znaky: obřízka u chlapců, barmicva, košer pokrmy, pokrývka hlavy u mužů

Křesťanství Náboženství vyplývající z učení Ježíše Krista. Monoteistické náboženství. NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ náboženství světa. Hlavní církve jsou: pravoslavná, protestantská a římskokatolická. DESATERO BOŽÍCH PŘIKÁZÁNÍ Bůh – Ježíš Kristus kniha – Bible (Starý a Nový zákon)

Svátky křesťanství Vánoce: narození Kristovo Velikonoce: umučení a vzkříšení Krista Bohoslužba: je veřejná, spojená s kázáním… Svátečním dnem je neděle, slavena na památku Kristova zmrtvýchvstání. Křest, biřmování, pokání, svátost manželská

ISLÁM Nejmladší monoteistické náboženství. Víra v jediného boha Alláha. Jeho prorok Mohamed. Svatá kniha – Korán Korán rozdělen do 114 kapitol zvaných Súry. Islám je nejen náboženstvím, ale i právním a mravním systémem, způsobem života a kulturou.

Budhismus Zakladatel Siddhárta Gautama. Buddha byl skutečně žijící osobností. Polyteistické náboženství Buddha neučí náboženství, ale cestě, jak se osvobodit z utrpení. Princ Siddhárta Gautama, se v 29 letech rozhodl žít duchovním životem – dosáhl osvícení a stal se Buddhou.

Etiketa Buddhistů Nezabíjet jakékoli bytosti a neubližovat jim Nebrat si, co není dáno Nedopouštět se pohlavní nemravnosti Nelhat Neužívat alkohol a jiné drogy Reinkarnace, Meditace, Askeze

Hinduismus Náboženství, společenský systém, filozofie…. Vznikl v Indii. Polyteistické náboženství – uznávají mnoho bohů Nejvýznamnější bohové: Brahma - stvořitel Višnu – udržovatel světa Šiva – bůh plodnosti a smrti Náboženské spisy = Védy

Hinduistické svátky Náboženství je v celém životě indického člověka. 11.2. – Svátek jara a bohyně modrosti Sarasvatí 14.4. – Narození Boha Rámy 16.9.-29.9. – období věnované vzpomínce na předky