III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Symbióza některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin
Advertisements

LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
LES – LESNÍ PATRA Patro mechové Patro bylinné
Jehličnaté a listnaté stromy DUM 16/1
Stromy.
EKOSYSTÉM LES – stromy jehličnaté a listnaté
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Les.
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
LESNÍ PATRA.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
AZ KVÍZ Les Hra Návod Zdroje obrázků.
Les-Lesní patra.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,Smetanova 123C AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_115_Jehličnany TEMA: Živá.
Botanické a zoologické zahrady Mgr. I. Vališková CZ.1.07/1.4.00/
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lesy a jejich význam Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_17_LESY A JEJICH VÝZNAM_HULEJOVÁ Člověk.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Důležitou část přírody tvoří stromy a keře. Strom má tyto části:
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les
Přírodní společenstva v České republice
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.
BAROKO STOLETÍ Mgr. Iveta Vališková
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Společenstva lesů - stromy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Biota ČR - Prezentace s výkladem
SPOLEČENSTVO - LES Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vyjmenovaná slova po B Mgr. Iveta Vališková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
Přírodní společenstva v České republice: LES
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_61_PRV1
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Prvouka pro 2. tř. Stromy v lese III/2 18.
Les v průběhu roku Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_04_Rozmanitost přírody-lesy v ČR
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_52_INOVACE_02_ Ekosystém park - rostliny
Vyjmenovaná slova po V Mgr. Iveta Vališková
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
Transkript prezentace:

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Les III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Les Hlavní charakteristikou lesa je přítomnost stromů, které tvoří stromové patro. Dále v lese najdeme patro keřové, bylinné a mechové. Les je složitý systém, kde jsou všechny složky (rostliny, živočichové, neživá příroda) vzájemně provázány a na sobě závislé. takovýmto systémům říkáme ekosystémy

Les Lesy mohou být jehličnaté, listnaté nebo smíšené. V jehličnatých lesích rostou jen stromy, které mají jehlice – smrky, borovice, modříny… V listnatých lesích zase jen stromy, které mají listy – javory, buky, duby, habry, břízy, olše, jasany… Ve smíšených lesích pak najdeme stromy jak jehličnaté, tak listnaté. Lesu, kde je zastoupen jen jeden druh stromů, se říká monokultura. U nás je častá smrková monokultura – takový porost je méně odolný vůči škůdcům a vnějším vlivům a také má menší rozmanitost druhů.

Význam lesů O lesích se říká, že jsou to „plíce planety Země“ – jsou významným zdrojem kyslíku. Zachycují prach a odbourávají některé jedovaté látky. Jsou protipovodňovou ochranou – díky listům, které zadržují vodu, zrovnoměrňují srážky – v lese prší dvakrát (nespadne tolik srážek najednou). Jsou zdrojem dřeva (papír, nábytek, stavební materiál, někde i výroba tepla a energie)

Význam lesů Les má odpočinkovou funkci. V lese je specifické klima, které snižuje teplotní extrémy – to znamená, že v lese nebývá tak velké vedro ani tak velká zima jako mimo les. Les má také protierozní funkci – zabraňuje odnosu půdy, protože ji svými kořeny zpevňuje. Les je velmi významný svou rozmanitostí druhů.

Lesy V české republice má v lesích největší zastoupení smrk ztepilý (více než polovina). Dále to pak je borovice lesní, buk lesní, duby, modřín, bříza bělokorá, jedle bělokorá a další listnaté stromy. Původním lesům se říká pralesy – např. Žofínský prales, Boubínský prales.

LES III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3770 Autor: Mgr. Iveta Vališková Škola: ZŠ a MŠ, Dětenice, okres Jičín Použitá literatura a zdroje: Rok v přírodě, Fortuna 1995 Obrázky, fotografie: Mgr. Iveta Vališková

Anotace Cíl: Materiál je určen pro základní seznámení s učivem o lese a jeho významu. (3., 4. a 5. ročník ZŠ, Člověk a jeho svět, Přírodověda) Formát, velikost: prezentace Microsoft Office PowerPoint, 7,05 MB Metodické doporučení pro práci s materiálem: Materiál představuje ekosystém les a jeho význam. Děti nejprve zkouší doplnit ústně vhodný text před kliknutím samy. Pak text čtou nahlas. Společně s vyučujícím vyberou nejnutnější body k vypsání do sešitu. Zhlédnou film o lese. Na závěr vypracují pracovní list.