Fyzika 4.A 25.hodina 02:22:51.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Vazebná energie a energie reakce
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Technologie JETu 2.
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Vlastnosti atomových jader
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Termonukleární fúze Předpověď nárůstu spotřeby energie v blízké budoucnosti.
Vesmír.
Rotace plazmatu v tokamaku
Vedení elektrického proudu v látkách
Jaderné reakce.
Simona Říhová Markéta Šindelářová Monika Syslová Jan Kráčmera
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jaderná energie Jaderné reakce.
Jaderná energie.
Tokamak = Fuzní reaktor.
Vodivost látek.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronická učebnice - II
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Petr Kessler Gymnázium Rumburk
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
Termonukleární fúze Edita Bromová.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Měření hustoty a teploty plazmatu
Termonukleární fúze Edita Bromová.
Úvod do termojadené fúze
Jitka Brabcová a Zdeněk Vondráček
Vodík IzotopHDT 99,844 %0,0156 % atomová hmotnost1, , , jaderná stabilitastabilní T 1/2 =12,35 let teplota tání °C-259, ,65-252,53.
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Plazmová koule Jana Filipská Filip Křížek Adam Letkovský.
Chemické a fyzikální vlastnosti vody
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_38_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná syntéza.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
VODÍK.
Základy astronomie, Slunce
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Základy diagnostiky vysokoteplotního plazmatu na tokamaku GOLEM
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Martin Matušů Miroslav Šaur Kristýna Holanová
Ondřej Kudláček Princip tokamaku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika částic
Transkript prezentace:

Fyzika 4.A 25.hodina 02:22:51

Termojaderná syntéza Při slučování lehkých jader dochází k uvolnění jaderné energie. Z ekonomických i jiných hledisek jsou n Zemi zajímavé reakce typu : Tento způsob získávání energie je o to zajímavější, že těžký vodík ( deuterium) je možné na Zemi získat v prakticky neomezeném množství. 02:22:51

Bohužel problémem zůstává odpuzování jader deuteria Bohužel problémem zůstává odpuzování jader deuteria. Pro překonání těchto sil , aby došlo k potřebnému přiblížení jader, je nutné dodat energii , které odpovídá obrovská teplota ( cca 107K). Vzhledem k těmto vysokým teplotám se jaderná syntéza nazývá termojaderná. Slučováním se tedy zatím nedaří energii získávat vzhledem k nemožnosti za vysokých teplot celou reakci řídit. Neřízená reakce byla využita například v podobě vodíkové bomby. 02:22:51

Pokusy s mírovým využitím jaderné syntézy se dějí v zařízení zvaném TOKAMAK (тороидальная камера с магнитными катушками"). Jedná se o nádobu , která je obklopena cívkami. Uvnitř nádoby vzniká jaderná reakce za obrovské teploty ( pozorujeme plazma – ionizovaný plyn složený z iontů a elektronů – považujeme za 4. skupenství). Výsledné magnetické pole, které v cívkách vzniká má za úkol zabránit dotyku plazmatu stěn nádoby. 02:22:51

02:22:51