Příklad 1: Jakou minimální úhlovou rychlostí se musí otáčet centrifuga o poloměru r = 10 m, aby z ní cestující v nejvyšším bodě trajektorie nevypadli?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Kmitavý pohyb.
Gravitační pole.
4. Přednáška – BBFY1+BIFY1 gravitační pole
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
7. Mechanika tuhého tělesa
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06_FYZIKA Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Dynamika rotačního pohybu
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
Vzájemné působení těles
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
 Označení materiálu:VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_04  Název materiálu: Druhy sil  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží k seznámení.
Tíhové pole gravitační zákon potenciál tíhového pole: těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita tíhového pole:
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Laboratorní cvičení 2 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební,
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
4. Přednáška – BOFYZ gravitační pole
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Rovnoměrný otáčivý pohyb
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
VY_32_INOVACE_11-07 Mechanika II. Tíhová síla.
KYVADLO
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
Rovnoměrný otáčivý pohyb
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
Sluneční soustava.
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_02 Název materiáluRovnoměrný.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
KMT/MCH1 – Mechanika 1 7. přednáška/cvičení, Jiří Kohout
Země – modrá planeta.
KMT/MCH2 – Mechanika pro učitele 2
MECHANICKÁPRÁCE.
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Gravitační a tíhová síla
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Gravitační a tíhová síla
SKLÁDÁNÍ SIL.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Harmonický oscilátor – pružina
Pohyb po kružnici – příklady
Gravitace.
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Měrný náboj elektronu Borovec O. Jarosil L. Stejskal J.
Galileova transformace
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
KMT/MCH2 – Mechanika 2 pro učitele
Transkript prezentace:

Příklad 1: Jakou minimální úhlovou rychlostí se musí otáčet centrifuga o poloměru r = 10 m, aby z ní cestující v nejvyšším bodě trajektorie nevypadli? Příklad 2: Jaké je tíhové zrychlení na polu a na rovníku Jupitera? Znáte následující údaje: hmotnost planety Jupiter je MJ = 1,9*1027 km, její poloměr poté RJ = 70 000 km. Doba rotace planety kolem osy je TJ = 9 h 50 min.

Fo=FG → m*ω2*r = m*g → ω2=g/r → ω =√g/r = √10/10 = Příklad: Jakou minimální úhlovou rychlostí se musí otáčet centrifuga o poloměru r = 10 m, aby z ní cestující v nejvyšším bodě trajektorie nevypadli? Řešení: Setrvačná odstředivá síla Fo musí být alespoň stejně velká jako sílová tíhová FG (jejich směr je opačný). Platí: Fo=FG → m*ω2*r = m*g → ω2=g/r → ω =√g/r = √10/10 = 1 rad*s-1. Frekvence rotace musí být tedy alespoň f = ω/2π = 1/2π Hz, perioda poté T= 1/f = 2π s = 6,28 s. Fo FG r Fo ≥ FG

Příklad 2: Jaké je tíhové zrychlení na pólu a na rovníku Jupitera Příklad 2: Jaké je tíhové zrychlení na pólu a na rovníku Jupitera? Znáte následující údaje: hmotnost planety Jupiter je MJ = 1,9*1027 km, její poloměr poté RJ = 70 000 km. Doba rotace planety kolem osy je TJ = 9 h 50 min. Řešení: Platí stejné úvahy jako pro Zemi Na pólu je tíhové zrychlení rovno zrychlení gravitačnímu a tedy intenzitě grav. pole. Tedy: gp = KJ =G*MJ/RJ2 = 6,67*10-11*1,9*1027/(70 000 000)2 = 26 m*s-2 Na rovníku je třeba odečíst opačně orientované odstředivé zrychlení. Platí tedy gr = KJ – ao = KJ – ω2*RJ = KJ – (2*π/TJ)2*RJ = 26 – (6,28/35 400)2*70 000 000 = 24 m*s-2