Ústecký kraj Marková Vendula.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kraje ČR Karlovy Vary Ústí n. L. Jihlava Zlín Hradec Králové.
Advertisements

ČESKÁ REPUBLIKA II. Povrch České republiky – reliéfní mapa.
Jihočeský kraj Sídlo Jihočeského kraje je v Českých Budějovicích Počet obyvatel je asi Nejvyšší bod je Plechý 1378 m Tento kraj má 7 okresů Do.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY. ÚKOL: S pomocí atlasu do sešitu vypiš státy, které patří do oblasti jihovýchodní Evropy.
ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9. ročníku b) TÉMA : ÚSTECKÝ KRAJ c) CÍL : prohloubení znalostí o Ústeckém kraji d) POMŮCKY : školní atlas ČR, pracovní.
Jihomoravský kraj. Poloha Leží v jihovýchodní části republiky, u hranic Rakouskem a Slovenskem obyvatel (2003) Skládá se z původních 7 okresů.
Autor: Eliška Olšanská, 3.A.  Velmi hornatý  Nejvyšší bod: Maglić (2 386 m)  Sever - Panonská nížina  Jih – koridor k moři (20km, Jadran), Neum.
Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 08 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ZEMĚPIS Téma: Liberecký kraj Ročník: 9. Číslo.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS Téma: Ústecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Česká republika – Ústecký kraj VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS_Česká republika Ústecký kraj Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Pardubický kraj Jméno autora: Mgr.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
P OVRCH Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Královéhradecký kraj Rozloha:4759 km2 Počet obyvatel:
Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Kraj spisovatelů: Alois Jirásek (Hronov)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9. ročníku
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
LIBERECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-28 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Polsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola, Hradec Králové
Vzdělávací materiál: Plzeňský kraj Operační systém:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_VLASTIVĚDA
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ÚSTECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-32 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Olomoucký kraj 8 největší kraj v ČR.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Pardubický kraj
JIHOČESKÝ KRAJ Mgr. Renata Šimková VLASTIVĚDA 5.TŘ.
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Kraj tradic, vína, zpěvu, … a mnoha dalších krás
Plzeňský kraj.
Základní škola, Hradec Králové
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Karlovarský kraj Zárubová Eliška.
Základní škola, Hradec Králové
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Transkript prezentace:

Ústecký kraj Marková Vendula

Poloha Leží mezi 13°-15° východní délky a 50°-51°severní šířky Leží na severu České republiky Sousedí s Libereckým, Karlovarským a Středočeským krajem Na hranicích sousedí s Německem

Podnebí Suché Mírně teplá až teplá oblast Roční průměrná teplota je cca 9 °C Při řece Ohři spadne nejméně srážek v Čechách - 450 mm Nejvyšší neměřená teplota je 33,3 °C (Doksany, 2008) Nejnižší naměřená  teplota je -12,1 °C (Milešovka, 2009)

Povrch Rozloha: 5 334 km² Nejvýše položený bod: Macecha 1 113 m n.m. (okres Chomutov) Nejníže položený bod: hladina Labe 115 m n.m. (Hřensko okres Děčín) Převážně jílovitohlinitá půda Půdní typy: podzol, kambizemě vyšších a nižších poloh, zamokřené půdy Využití ploch

Ochrana přírody CHKO Labské pískovce CHKO České středohoří CHKO Lužické hory CHKO Kokořínsko NP České Švýcarsko Pravčická brána Kokořínské pokličky Zlatý vrch

Vodstvo Labe- pramení v Krkonoších a po 1154km se vlévá do Severního moře Bílina- pramení v Krušných horách a po 85km končí svůj tok soutokem Labe Kamenice- pramení v Lužických horách a po 36km se ve Hřensku vlévá do Labe Ohře- pramení v Německu a po 316km se v Litoměřicích vlévá do Labe Ploučnice- pramení pod Ještědem a po 106km se v Děčíně vlévá do Labe Nechranická vodní nádrž

Obyvatelstvo Počet obyvatel: 821 080 Průměrná hrubá mzda: 27 085 Kč Ve městech žije cca 80% obyvatel

Náboženství Věřící= 15,8% Římskokatolické vyznání= 12% Nevěřící= 77,2% Nezjištěno= 7%

Okresy a města Chomutov- 935km², 124 335 obyv. Děčín- 909km², 131 313 obyv. Litoměřice- 1 032km², 119 162 obyv. Louny- 1 118km², 86 399 obyv. Most- 467km², 113 371 obyv. Teplice- 469km², 128 734 obyv. Ústí nad Labem- 405km², 119 512 obyv.

Průmysl V okresech Most, Ústí, Teplice, je soustředěna především těžba uhlí Chemie pak zejména v Litoměřickém, Ústeckém a Mosteckém okrese Strojírenství se nejvíce vyskytuje v okrese Děčín

Zemědělství Úrodnost zdejší zemědělské půdy je průměrná až nadprůměrná Zemědělská výroba má významné postavení v Poohří i v oblasti podél Labe Na Litoměřicku se specializují na ovocnářství a v okolí Žatce se pěstuje světově proslulý chmel, vinná réva, ječmen, pšenice, cukrovka a polní zelenina Chovají se tu prasata slepice a skot

Doprava Jako příhraniční kraj, zabezpečuje silniční, železniční i lodní trasy pro vývoz a dovoz se západní Evropou V součastné době je v kraji nejvýznamnější investicí výstavba železničního koridoru pro "rychlovlaky", jenž bude spojovat Děčín s Prahou, bude pokračovat na jih ČR a dále spojovat státy jižní a jihovýchodní Evropy

Cestovní ruch Za tímto účelem je Ústecký kraj využíván méně než kraje s lepším podnebím a přírodními podmínkami

Zdroje http://www.studuj-jinak.cz/referaty/nahled/ustecky-kraj http://www.zsotrman.cz/files/Projekty/Leporelo/k_roztrideni/VY_32_INOVACE_4_1_MER_16.pdf https://www.czso.cz/csu/czso/d800298576 https://ustecky-kraj2014b.webnode.cz/povrch/ http://regiony.lusa.cz/ustecky-kraj/vodstvo/ https://www.czso.cz/csu/xu http://www.risy.cz/cs/krajske-ris/ustecky-kraj/okresy/ https://www.kr-ustecky.cz/doprava-usteckeho-kraje.asp Česká republika- školní atlas Zeměpis České republiky