Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9. ročníku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9. ročníku"— Transkript prezentace:

1

2 ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9. ročníku
b) TÉMA : VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY c) CÍL : prohloubení znalostí o České republice d) POMŮCKY : školní atlas ČR, učebnice Zeměpis 2- Česká republika, pracovní list, psací potřeby e) KLÍČOVÁ SLOVA : názvy řek a jejich pramenišť; názvy vodních nádrží , jezer a rybníků f) PILOTÁŽ: žáci se seznámili s vodstvem České republiky. Pomocí atlasu (s.7) vyznačili do slepé mapy řeky a jejich přítoky, vodní nádrže, jezera a rybníky , se kterými byli prezentací seznámeni.

3 VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Vodopády Bílé Opavy

4 Pramen Labe je na hřebeni Krkonoš v nadmořské výšce přibližně 1 387 m na Labské louce.

5 ERBY 26 MĚST, KTERÝMI LABE PROTÉKÁ.

6 Pramen nejdelší české řeky Vltavy se nachází v pohraničním pásmu Šumavy, pod jihovýchodním svahem Černé hory v nadmořské výšce 1172 m. Vltava zde pramení jako Černý potok. Poté teče jako Teplá Vltava severně ke Kvildě a jihovýchodně přes Borovou Ladu a Lenoru k Mrtvému luhu. Zde se Teplá Vltava spojuje se Studenou Vltavou.

7 Morava pramení pod vrcholem Králického Sněžníku, v nadmořské výšce 1380 m v upravené studánce.

8 Odra pramení v Oderských vrších (pod Fidlovým kopcem), teče přes západní Polsko, dále vytváří severní 187 km dlouhou hranici mezi Polskem a Německem. Ve Štětínské deltě severně od polského Štětína se řeka ve třech ramenech (Dziwna, Svina a Peene) vlévá do Baltského moře. Je 854 km dlouhá řeka, z toho 112 km v České republice, 742 km v Polsku.

9 Moravská Dyje pramení nedaleko obce Panenská Rozsíčka cca 4 km jihovýchodně od Třešti na Jihlavsku v Českomoravské vysočině.

10 SOUTOK DYJE A MORAVY

11 Řeka Bečva vzniká soutokem Vsetínské a Rožnovské Bečvy ve Valašském Meziříčí. Obě řeky pramení na svazích Vysoké. Délka toku řeky činí 61,5 km. Soutok Rožnovské (vlevo) a Vsetínské Bečvy

12 Lipenská přehrada je vodní dílo vybudované na řece Vltavě v letech 1952–1959. Rozloha 48,7 km²

13 Čertovo jezero

14 Černé jezero

15 Největší český rybník Rožmberk (489 ha)

16 Řeka Lužnice, vytékající z rybníku Rožmberk

17 Pracovní list 1) Najdi v atlase (s
Pracovní list 1) Najdi v atlase (s. 4-5) 5 měst, která leží na prezentovaných řekách. 2) Vše vyznač do slepé mapy. 3) Vyhledej na prezentovaných řekách vodní nádrže .

18 CITACE ZDROJŮ: Vložil,Vavrik.  , 18:32[cit ]. Soubor:BilaOpava1.jpg.Dostupné z WWW: < Vložil,MiaowMiaow.  , 00:49[cit ]. Soubor:Elbe Spring in Karkonosze from N 174.jpg.Dostupné z WWW: < Vložil,Olaf1541.  , 20:07[cit ]. Soubor:Elbe spring.jpg.Dostupné z WWW: < Vložil, JAnDudík.  , 19:44[cit ]. Soubor:Pramen Vltavy.JPG. JPG.Dostupné z WWW: < Vložil, File Upload Bot (Magnus Manske).  , 18:18[cit ]. Soubor:Pramen Moravy (1).JPG.Dostupné z WWW: < Foto autor Vložil,Mid‘onek.  , 11:13[cit ]. Soubor:Valašské Meziříčí, soutok Rožnovské Bečvy a Vsetínské Bečvy (01).jpg.Dostupné z WWW: <

19 Vložil,Aktron. Http://cs. wikipedia. org [online]. 15. 8
Vložil,Aktron.  , 16:13[cit ]. Soubor:Lipno nad Vltavou, přehradní hráz, přehrada.JPG.Dostupné z WWW: < Vložil,Jitka.  , 20:38[cit ]. Soubor:Motivační-foto-Čertovo-jezero.jpg.Dostupné z WWW: < Vložil,Zdenek1945.  , 10:48[cit ]. Soubor:Černé jezero zabírané z karové stěny.JPG. Dostupné z WWW: < Vložil,Japo.  , 10:09[cit ]. Soubor:Rozmberk3.jpg. Dostupné z WWW: < Vložil,Japo.  , 09:58[cit ]. Soubor:Rozmberk-Luznice.jpg.Dostupné z WWW: < Borecký D., Novák S., Chalupa p. Zeměpis, Putování naší vlastí, Česká republika, učebnice II.díl.Nakladatelství NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., Bratislavská 23d, Brno, ISBN Strana 10. Školní atlas Česká republika a Evropa. SHOCart, spol. s.r.o., Zádveřice 48, Vizovice, ISBN Strana 7.


Stáhnout ppt "ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9. ročníku"

Podobné prezentace


Reklamy Google