PROVOZ mikrojeslí a pilotní ověření (Pro příjemce VE výzvách 69,70)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Služby péče o dítě – diferenciace péče
Služba péče o děti v dětské skupině
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Projekt dětská skupina MOTÝL
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
Prostor pro rodinu Vytváříme prostor, ve kterém je možné sladit svou práci a péči o rodinu Prostor pro rodiče, pro pečující a pro zaměstnavatele.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Evaluační dotazník. Evaluace projektů Vyhodnocení dopadů podpořených projektů na cílovou skupinu (zaměstnaných rodičů s malými dětmi) Smysluplnost podpory.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
Výzva č. 126 investiční priority 1.2 OPZ.  Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR (mimo hl. m. Prahu)  Číslo výzvy: 03_16_126  Investiční.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Oddělení koncepce rodinné politiky (MPSV)
Erika Jirgesová (asistentka)
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Třídimenzionální radary Základní takticko-technické údaje radarů:
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Organizace předškolního vzdělávání
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Azylový dům pro rodiny s dětmi
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Novinky v předškolním vzdělávání
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
PROVOZ mikrojeslí a pilotní ověření (Pro příjemce VE výzvách 69,70)
Seminář k 2. výzvě OPZ Prorodinná opatření
Transkript prezentace:

PROVOZ mikrojeslí a pilotní ověření (Pro příjemce VE výzvách 69,70) Výzva 1. investiční priority 1.2 OPZ

Základní charakteristika mikrojeslí Veřejná služba péče o děti (spolupráce s obcí vítaná) Pravidelná péče o děti od šesti měsíců do 3 let včetně (do dne čtvrtých narozenin) malý kolektiv dětí, kapacita mikrojeslí je vždy čtyři děti. Věk ve výzvách č. 126 a 127 do 4 let včetně Individuální výchovná péče zajištěná profesionálními pečujícími osobami, která je doplňkem péče rodinné Péče je poskytována na základě smlouvy mezi rodičem a poskytovatelem (obsah smlouvy upravit dle Specifických podmínek výzvy, v případě pokračování péče nová smlouva/dodatek)

Podporované aktivity Podporované aktivity: Provozování mikrojeslí Vzdělávání pečující osoby v mikrojeslích Spolupráce na pilotním ověření služby mikrojeslí s MPSV v projektu „Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby“

Požadavky na prostor mikrojeslí Mikrojesle jsou provozovány v režimu pilotního ověření, návrh zákona a hygienické vyhlášky jsou v přípravě. Provoz se řídí specifickými pravidly výzvy a obecně platnými právními předpisy v oblasti stavebních, požárních úprav, úprav ochrany veřejného zdraví apod. Mikrojesle mohou být provozovány v obecných prostorách i v domácnosti pečující osoby Prostory musí splňovat stavební předpisy na byt, obytnou místnost, pobytovou místnost, odpovídají nárokům z hlediska charakteru činnosti, tj. péče o dítě v malém kolektivu Plocha denní místnosti činí nejméně 3 m2 na 1 dítě Pobyt a hry dětí venku, lze využít veřejná dětská hřiště

Požadavky na prostor mikrojeslí - bezpečnost Vnitřní i venkovní prostory musí být bezpečné: Součástí vybavení mikrojeslí je lékárnička, která je vybavena pro poskytnutí první pomoci Mikrojesle v domácnosti - všechny dospělé osoby ve společné domácnosti musí mít potvrzení lékaře, že nemají fyzické nebo psychické onemocnění, duševní postižení nebo závislosti, které by mohly ohrozit zájmy dětí V přítomnosti dětí a v prostorách, kde pobývají, platí zákaz kouření V dosahu dětí nesmí být žádné nebezpečné látky a chemikálie, drogerie, potraviny, toxické rostliny

Požadavky na prostor mikrojeslí - bezpečnost Použití bezpečnostních krytů na radiátory, pokud mají ostré hrany nebo dosahují teploty vyšší než 45°C a jsou v dosahu dětí Zabezpečení elektrických zásuvek (instalace krytů zásuvek) Zabezpečení ostrých rohů nábytku (instalací krytů) Zajištění schodiště vybavením a zařízením proti pádu (instalace zábradlí, vrátek) Zabezpečení dětem dostupných skleněných ploch bezpečnostním sklem nebo ochrannou folií

Požadavky na vybavení - hygienické zařízení Hygienické zařízení musí být vybavené: 1 záchod, 1 umyvadlo a 1 sprcha, pro děti a pečující osoby může být společné, lze i běžná velikost záchodu a umyvadla se stupátkem a redukcí na WC Minimálně 2 dětské nočníky Přebalovací pult Krytý nášlapný odpadkový koš s vložkou na jedno použití Toaletní papír a mýdlo v dávkovači Ručníky na jedno použití nebo pro každé dítě vlastní ručník umístěný tak, aby se ručníky vzájemně nedotýkaly

Požadavky na vybavení – nábytek, hračky Vybavení umožní péči o děti dané věkové kategorie po dobu minimálně 8 hodin – stravování, odpočinek, hra, výchovné aktivity: Nábytek a nádobí v počtu odpovídajícím počtu dětí (4) a věkové kategorii (6 měsíců až po věk 3 let včetně) a potřebám pečujících osob Vyčleněný prostor pro odkládání oděvu a obuvi dětí a pečujících osob vybavený šatním nábytkem Hračky, edukativní a didaktické pomůcky, výtvarný materiál apod. pro realizaci výchovné péče k zabezpečení zdravého psychomotorického vývoje a všestranného rozvoje dítěte

Požadavky na vybavení – lehátka, lůžkoviny Minimálně 4 lehátka, dětské postýlky nebo matrace, které poskytují pevnou oporu zad, z toho minimálně 1 dětská postýlka Prostor pro ukládání lehátek, matrací a lůžkovin musí umožňovat jejich řádné provětrání a oddělené uložení lůžkovin pro každé dítě Každé dítě musí mít k dispozici vlastní označené lůžkoviny Oddělené skladování čistých a použitých ručníků a lůžkovin, použité ve vyčleněném prostoru a mimo dosah dětí Výměna lůžkovin se provádí nejméně jednou za 3 týdny, v případě potřeby ihned, výměna ručníků se provádí jednou za týden, v případě potřeby ihned

Úklid mikrojeslí Rozsah a frekvenci úklidu upraví poskytovatel služby péče o dítě ve vnitřních předpisech (provozním řádu) ! Vytírání, vysávání podlah, vynášení odpadků Střídat typy dezinfekce při mytí umyvadel, záchodů a dětských nočníků Umytí oken včetně rámů, svítidel a světelných zdrojů Celkový úklid všech prostor, včetně mokrého čištění koberců a předmětů, včetně hraček Malování 

Požadavky na provoz mikrojeslí Péče na základě smlouvy mezi rodičem a poskytovatelem Evidence dětí (obsah dle Specifických podmínek) Docházka – evidenční docházkový systém Zařízení umožňuje umístění dítěte (je pro rodiče k dispozici) pět dní v týdnu v rozsahu minimálně 8 hodin denně Podmínky, za kterých může být provoz přerušen – pouze krizové situace a technické důvody, doložení v ZOR Provoz dle zpracovaného provozního řádu Plán výchovy a péče o dítě

Požadavky na provoz mikrojeslí Nejvýše 4 děti v jeden okamžik (včetně vlastních dětí pečující osoby či projektového manažera/projektové manažerky evidované v mikrojeslích) V jeden okamžik pouze tolik vlastních dětí pečující osoby/projektového manažera/projektové manažerky, které tvoří maximálně polovinu přítomných dětí Výjimečně, pouze v případě střídání dětí, může být nejdéle 60 minut denně v jednom okamžiku v mikrojeslích až 6 dětí

Požadavky na pečující osobu Pečující osoba: Je zletilá, zdravotně způsobilá, bezúhonná, má odbornou způsobilost (Specifické podmínky výzvy) – dokončené vzdělání Pracuje na základě pracovněprávního vztahu se zřizovatelem mikrojeslí Kromě péče o děti přijímá a předává dítě rodičům Vzdělávání pečujících osob zahrnuje: Vzdělání vedoucí ke kvalifikaci Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky Průběžné vzdělávání pro pečující osoby

Spolupráce na pilotním ověření služby Spolupráce v systémovém projektu zahrnuje: spolupráci při evaluaci projektu s žádostí o vyplnění dotazníků (dotazník pro zřizovatele v průběhu projektu a při ukončení, dotazník pro rodiče dětí, které nastoupí od 1.5. do 31.10.2019) zřizovatel zašle e-mailem věk dítěte, datum nástupu a e-mailovou adresu rodiče, za 4 měsíce obdrží rodič dotazník) návštěvu zařízení mikrojeslí po předchozí domluvě (cca 2 hodinový rozhovor s poskytovatelem služby a pečujícími osobami) možnost účasti v osvětové kampani – příběhy z mikrojeslí, k využití zpracované letáky o mikrojeslích, návrh článku do místních periodik

Spolupráce na pilotním ověření služby Účast na alespoň dvou akcích pořádaných v rámci projektu „Mikrojesle“ (vzdělávací semináře, konference) Semináře pro pečující osoby: květen (17.5.) Jak na plán výchovy a péče (Brno) září – prosinec První pomoc zážitkem Vhodné aktivity pro děti v mikrojeslích Komunikace s rodiči Řešení nepříznivých situací E-learning Závěrečná konference – listopad 2020

Těšíme se na spolupráci! Kontakt: mikrojesle@mpsv.cz www.mikrojesle.mpsv.cz Facebook: Dětské skupiny a mikrojesle Pracovnice projektu: Jiřina Chlebovská – jirina.chlebovska@mpsv.cz Veronika Dubová – veronika.dubova@mpsv.cz Svatava Staňková – svatava.stankova@mpsv.cz